Beyrut patlamasında ölenlerin yakınları, ülkede milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için gösteri düzenledi.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için gösteri düzenledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin aileleri, yürütülen soruşturmayla ilişkili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle gösteri düzenledi.Göstericiler yaptıkları ortak açıklamayla siyasilerden dokunulmazlıkların bir an önce kaldırılmasını isterken dokunulmazlıkların patlamada hayatını kaybeden 218 kişinin kanından daha üstün olmadığını da ifade etti. Lübnan yargısı, 2 Temmuz'da Beyrut Limanı'ndaki paylamayla ilgili eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir ile eski İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk'un dokunulmazlıklarının kaldırılması için meclisten talepte bulunmuş ve bazı emniyet yetkililerinin sorgulanacağını açıklamıştı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları, yürütülen soruşturmayla ilişkili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle gösteri düzenledi.

  • Beyrut'taki gösteride, patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları adına konuşan İbrahim Hatit, milletvekillerine seslenerek, "Siyasi saçmalıklarınıza bir son vermelisiniz. Sizden istenen dokunulmazlıkları bir an önce kaldırmanızdır. Dokunulmazlıklar 218 şehidin kanlarının üzerinde değildir." dedi.

4 Ağustos 2020'deki patlamada yakınlarını yitiren Beyrutlular siyasilerin milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırması noktasında birleşmesini istiyor.
4 Ağustos 2020'deki patlamada yakınlarını yitiren Beyrutlular siyasilerin milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırması noktasında birleşmesini istiyor.

Lübnan yargısı, 2 Temmuz'da Beyrut Limanı'ndaki paylamayla ilgili eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir ile eski İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk'un dokunulmazlıklarının kaldırılması için meclisten talepte bulunmuş ve bazı emniyet yetkililerinin sorgulanacağını açıklamıştı.

Beyrut Limanı'ndaki patlama ve soruşturma süreci

  • Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de, patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti. Patlamada yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Başbakan Hassan Diyab ve eski bakanların "görevi ihmal" ile suçlanması, ülkede tartışma konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

  • Patlamayı soruşturan yargıç Fadi Savvan, 10 Aralık 2020'de Başbakan Hassan Diyab'ın yanı sıra eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Bayındırlık ve Ulaştırma bakanları Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamıştı.

Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski Maliye Bakanı Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Zuaytir'in talebi üzerine Beyrut Limanı'ndaki patlamanın soruşturulması görevini yargıç Savvan'dan almıştı.

Temyiz Mahkemesi'nin kararından 2 gün sonra 20 Şubat'ta ise Adalet Bakanı Marie-Claude Najm, soruşturmaya yargıç Bitar'ı atamıştı.

 Patlamada yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.
Patlamada yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Yargıç Bitar'ın göreve gelmesinin ardından 15 Nisan'da 6 kişi ve 23 Haziran'da 7 kişi olmak üzere, soruşturma kapsamında gözaltına alınanların 13'ü salıverilmişti.

Lübnan'da Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili üç eski bakana karşı sosyal medyada kampanya başlatıldı

Dün, Lübnan'da halihazırda milletvekili olan üç eski bakanın Beyrut Limanı patlaması davasında yargılanmayı kabul etmemeleri üzerine aktivistler sosyal medyada "nitrat vekilleri" etiketiyle kampanya başlattı.

  • Beyrut merkezli "Hukuk Gündemi" adlı sivil toplum kuruluşu dün, 28 milletvekilinin imzasının yer aldığı, eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir ve eski İçişleri Bakanı Nihat el-Meşnuk'un Beyrut Limanı patlaması davasında kovuşturmayı yürüten mahkemede yargılanmalarını kabul etmediklerini içeren bir dilekçe yayımladı.

Meclise sundukları dilekçede, söz konusu 28 milletvekili eski bakan olmaları hasebiyle, mevcut üç milletvekilinin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların yargılandığı yüksek mahkemede yargılanmalarını talep etti.

Lübnanlı aktivistler yayımlanan bu dilekçenin ardından sosyal medyada dilekçeye imza atan 28 milletvekilinin fotoğraflarını da paylaşarak "nitrat vekilleri" etiketiyle bir kampanya başlattı.

Beyrut Limanı patlamasında 3 yaşındaki kızı Aleksandra Neccar'ı kaybeden Paul Neccar, dilekçeye imza atan milletvekillerinin adlarının bulunduğu listeyi 'utanç ve suçluluk listesi' olarak niteledi.

Lübnan'da 1990'da cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların yargılanacağı, milletvekili ve yargı mensuplarından oluşan bir Yüksek Mahkeme Konseyi kuruldu ancak şu ana kadar bu konseyde hiç kimse yargılanmadı.