"Beyrut'ta çocuk gelin dehşeti"

Çocuk gelinlere dikkat çekmek için düzenlenen bir kampanya, bambaşka bir bağlama malzeme oldu.
Çocuk gelinlere dikkat çekmek için düzenlenen bir kampanya, bambaşka bir bağlama malzeme oldu.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta faaliyet gösteren, şiddet karşıtı “Kefâ” (Yeter) Hareketi, yaklaşık iki yıl önce bir kampanya düzenledi. Kızların çocuk yaşta evlendirilmelerini protesto etmeyi amaçlayan kampanyada, 15 Şubat 2016 günü Beyrut sahilinde orta yaşlı bir adamla gelinlik giymiş bir kız çocuğu eşleştirilerek, insanların tepkileri ölçüldü. Yapılan sosyal deney, kısa sürede epey ses getirdi, videoları da yüz binlerce kez paylaşıldı. Kefâ yetkilileri, böylece mesajlarını verdiler, konu ülke gündemine girdi ve tartışıldı.

Ama bu kampanyada çekilen fotoğraf ve videolar, sonradan tam tersi bir bağlamda kullanılmaya başladı. Hazırlanan manzaranın bir mizansen olduğunu bilmeyen veya dikkate almayan internet kullanıcıları, “Beyrut’ta çocuk gelin” başlıklı onlarca habere bu kareleri malzeme yaptı.

Üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, söz konusu görüntüler yeniden karşımıza çıkmaya devam ediyor. Üstelik “Çocuk gelinlere hayır” konulu haberlerde bile, kınayıcı bir dille bu görsellerin kullanıldığına rastlamak mümkün.