Beyrut'taki kanlı protestolarla ilgili son durum: Hizbullah ABD'yi suçlarken olayla ilgili gözaltılar sürüyor

Beyrut'taki kanlı protestolarda hayatını kaybeden 4 kişi, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni sonrası toprağa verildi.
Beyrut'taki kanlı protestolarda hayatını kaybeden 4 kişi, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni sonrası toprağa verildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde yaşanan olaylarla alakalı 19 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre; askeri yargı, ordu ve tüm emniyet birimlerini, dün başkent Beyrut'taki silahlı çatışmalarla ilgili ön araştırma ve soruşturmalar yapmakla görevlendirdi. Bu kapsamdaki ilk soruşturmalar sonucunda olaylarda dahli olduğu tespit edilen 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar hakkında ise bir bilgi verilmedi. Öte yandan saldırıda hayatını kaybedenlerin cenazesinde konuşan Lübnan Hizbullah'ı Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddini, olayın ABD tarafından yürütülen ve bazı Arap ülkelerince de desteklenen bir planın parçası olduğunu ileri sürdü.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde yaşanan olaylarla alakalı 19 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, askeri yargı, ordu ve tüm emniyet birimlerini, dün başkent Beyrut'taki silahlı çatışmalarla ilgili ön araştırma ve soruşturmalar yapmakla görevlendirdi.

Beyrut'taki olaylarla ilgili 19 kişi gözaltına alındı.
Beyrut'taki olaylarla ilgili 19 kişi gözaltına alındı.

Güvenlik güçlerine ellerine geçen bilgileri toplama, paylaşma ve bölgedeki kameraları tarayarak silahlı kişilerin kimliğini tespit etme talimatı verildi.

  • Bu kapsamda ilk soruşturma çerçevesinde olaylara karıştığı tespit edilen 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar hakkında bilgi verilmedi.

Hizbullah, dünkü Beyrut saldırısının ABD ve bazı Arap ülkelerince desteklenen planın parçası olduğunu savundu

Lübnan Hizbullah'ıYürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, dün başkent Beyrut'taki Şiilere ateş açanların Hristiyan Lübnan Güçleri Koalisyonu mensubu olduklarını belirterek, olayın ABD tarafından yürütülen ve bazı Arap ülkelerince de desteklenen bir planın parçası olduğunu ileri sürdü.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine binlerce kişi katıldı.
Saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine binlerce kişi katıldı.

Safiyuddin, Beyrut'un Tayyune bölgesindeki Şii göstericiler üzerine ateş açılması sonucu öldürülenler için düzenlenen defin töreninde konuştu.

  • Saldırının arkasında yatan asıl nedenin ülkeyi bir iç savaşa sürüklemek olduğunu savunan Safiyuddin, "Bugün, Lübnan Güçleri'nin ülkede yeniden bir iç savaşın çıkması için sebepler arayışında olduğunu söylemek abartı değil." ifadelerini kullandı. Hizbullah yetkilisi dünkü olayın ABD tarafından yürütülen ve bazı Arap ülkelerince desteklenen bir planın parçası olduğunu ileri sürdü.

Tayyune saldırısında hayatını kaybedenlerden 4'ünün cenazesi, Safiyuddin'in konuşmasının ardından binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Defin sırasında Hizbullah milisleri, ellerindeki ağır silahlarla Beyrut kent merkezindeki tören alanında havaya ateş açtı.
Defin sırasında Hizbullah milisleri, ellerindeki ağır silahlarla Beyrut kent merkezindeki tören alanında havaya ateş açtı.

Beyrut'ta dün yaşananlar

Lübnan'da Şii Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan Hristiyan hakim Tarık el-Bitar'ın yerine başkasının atanması talebiyle dün Beyrut Adalet Sarayı'na yürüdüğü sırada göstericilerin üzerine ateş açılmış, olayda 7 kişinin öldüğü, 31 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

  • Saldırı Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde gerçekleşirken olaylar daha sonra Hristiyanların yaşadığı Ayn er-Rumana ve Şiilerin yaşadığı Eş-Şiyah mahallelerinin kesiştiği noktalarda yaklaşık 5 saat boyunca devam etmişti.

Hizbullah ve Emel Hareketi, destekçilerinin üzerine ateş açılmasından Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi'ne bağlı silahlı grupları sorumlu tutmuştu.

Lübnan Güçleri Partisi ise Hizbullah ve Emel Hareketi'nin suçlamalarından sonra yaptığı açıklamada, "Hizbullah’ın ülkede düştüğü zor durumdan kurtulmak için acı olayları fırsata çevirmek üzere suçlayıcı bir tutum sergilediğini" savunmuştu.

Lübnan hükümeti, başkent Beyrut'ta göstericiler üzerine ateş açılması sonucu ölenler için bir günlük yas ilan etmişti.