Biden, 27 gün sonra ilk kez "duraklama" çağrısında bulundu

ABD liderinin sözleri, Washington'un daha önce 'İsrail için kırmızı çizgiler çizmeyi' reddetmesi nedeniyle, pozisyonda hafif bir değişime işaret ediyor.
ABD liderinin sözleri, Washington'un daha önce 'İsrail için kırmızı çizgiler çizmeyi' reddetmesi nedeniyle, pozisyonda hafif bir değişime işaret ediyor.

İsrail ara vermeden 27 gündür savaş hukukunu ve sivilleri gözetmeden Gazze'yi bombalarken, ABD Başkanı Joe Biden katıldığı bağış etkinliğinde kendisine “Gazze’de ateşkes çağrısı” yapan hahama, “Esirlerin serbest bırakılması için araya ihtiyacımız var” cevabını verdi.

İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmalarda 27’inci güne girildi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava, deniz ve kara operasyonları şiddetlenirken, Hamas ile esir görüşmeleri de devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden ABD’nin Minnesota eyaletinde katıldığı bir bağış etkinliğinde Gazze Şeridi’ndeki esirlere yönelik açıklama yaptı. Etkinlik sırasında gazetecilere kendisini Haham Jessica Rosenberg olarak tanıtan bir kişi Biden’a, “Bir haham olarak acil ateşkes çağrısı yapmanıza ihtiyacım var” şeklinde seslendi.

Güvenlik güçlerinin Rosenberg’i alanın dışına çıkarmasının ardından Biden ise, “Bu İsrailliler için de Müslüman dünyası için de inanılmaz karmaşık bir durum. Ben 2 devletli çözümü en başından beri destekledim” ifadelerini kullandı. Ortadoğu’daki çatışmalarla ilgili duyguları anladığını söyleyen Biden şöyle devam etti:

Sanırım bir araya ihtiyacımız var. Ara kelimesiyle demek istediğim şey bir duraklama, esirlerin serbest bırakılması için zaman vermek gerekiyor.

ABD başkanının sözleri, daha önce İsrail'in askerî operasyonlarını nasıl yürüteceğini belirlemeyeceğini söyleyen Beyaz Saray'ın tutumunda ufak da olsa bir değişikliğe işaret ediyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçen hafta, "İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz. Onların güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam ediyoruz ve bu devam edecek." demişti.

Cuma günü ABD, Birleşmiş Milletler'de Genel Kurul'da "ateşkes" çağrısı yapan bir karara "hayır" oyu veren 14 ülkeden biriydi.

ABD, İsrail'in açık ara en güçlü müttefiki ve İsrail'e her yıl milyarlarca dolar yardım gönderiyor. Biden, İsrail'in devam eden askerî saldırısını desteklemek için Kongre'den ülkeye 14,3 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini onaylamasını istedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini geçti

Öte yandan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 27'nci gününde şu ana kadar öldürülenlerin sayısı 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e yükseldi, en az 32 bin kişi de yaralandı.

İsrail savaş uçakları, kuzeydeki Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Keramet Mahallesi'ne art arda şiddetli saldırılar düzenledi.

Kentin güneydoğu bölgesi havadan ve topçu atışlarıyla vurulurken, Şeyh Rıdvan, Nasr Mahallesi, Şatı Mülteci Kampı ve çevresine yönelik saldırılar sürdü.

İsrail topçu birlikleri, çalışmalarını durdurduğunu açıklayan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresini onlarca top mermisiyle hedef almaya devam etti.

Gazze'nin güneyindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde hizmet veren Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs Hastanesi çevresine de bir dizi hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, hastaneyi vurma tehditlerini sürdürdü.

Filistin Kızılayı, hastanenin boşaltılması yönündeki İsrail tehditlerine karşı daha önce, yüzlerce yaralı ve hastanın tedavilerinin sürdüğünü ve 14 bin kişinin güvenli bir yer olarak sığındığı önemli sağlık merkezinin kesinlikle boşaltılmayacağını ve hizmete devam edeceğini duyurmuştu.

İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısı 1000'e yükseldi

İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısı 1000'e yükseldi.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirilmişti. Sivil savunma ekipleri ve bölge sakinleri, arama kurtarma çalışması başlatmıştı.

İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişi daha hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Kudüs ve banliyölerinde 13, Batı Şeria'daki Tulkerem'de 24, Cenin'de 21, Nablus'ta 21, Ramallah'ta 18, El Halil'de 15, Eriha'da 5, Kalkiliye'de 6, Tubas'da 5, Beytüllahim'de 4 ve El-Bira da 1 Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

Bu süreçte, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından Filistinlilere yönelik 300 saldırı gerçekleşti. Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında, 6'sı Nablus'a bağlı Kusra beldesinde olmak üzere 8 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli yetkili, 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e çıktığını, en az 32 bin kişinin de yaralandığını belirtti.