BM: Sahra Altı Afrika'daki kriz can almaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler bayrağı.
Birleşmiş Milletler bayrağı.

BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Afrika'nın Sahel bölgesindeki krizin istikrarsız bir şekilde devam ettiğini ve terör saldırıları sonucunda her gün birçok can kaybının yaşandığı konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Sahra Altı Afrika'daki (Sahel) krizin istikrarsızlığı beslediğini, kalkınma umutlarını baltaladığını ve terörist saldırılar sonucunda her gün çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sahra Altı Afrika (Sahel) bölgesinde bulunan ülkeler.
Sahra Altı Afrika (Sahel) bölgesinde bulunan ülkeler.

BM Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, bir BM Güvenlik Konseyi toplantısında, beş Afrika ülkesi (Çad, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya) tarafından Sahel bölgesinde büyüyen terör tehdidiyle mücadele etmek için 2017'de kurulan "G5 Sahel" gücüyle ilgili yaptığı konuşmada, kriz nedeniyle milyonlarca insanın yerinden edildiğine işaret etti.

  • Lacroix, kriz nedeniyle istikrarsızlığın artığını, kalkınma umutlarını azaldığını ve terörist saldırıları sonucunda her gün çok sayıda insanın öldüğüne işaret etti ve ayrıca Kovid-19 salgınının da tüm hızla devam etmesiyle birlikte, "Çocuklar artık okula gidemiyor ve temel sağlık hizmetleri pek çok insan için erişilemez durumda." dedi.

Lacroix, ortak gücün operasyonel kapasitesinin artırmaya devam ettiğini ancak yabancı savaşçıların Libya'daki çatışmadan dönüşü, iç sorunlar, siyasi belirsizlik ve teçhizattaki eksiklikler gibi "büyük zorluklarla" karşı karşıya olunduğunu söyleyerek uyardı:

Ortak güç şimdi bir yol ayrımında ve elde edilen kazanımları kaybetme riski var.

BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix.
BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix.


Ayrıca, güvenlik çabalarının tek başına Sahel'deki krizi ele almak için yeterli olmadığını söyleyen Lacroix, bölgedeki gençlerin fırsatlarla dolu bir gelecek görebilmeleri için yönetim sorunlarına ve yoksulluğun temel nedenlerine dair "bütünsel bir yaklaşım" çağrısında bulundu.

Lacroix, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, G5 ülkeleri, uluslararası ve bölgesel örgütler, BM, Avrupa Birliği ve BM Güvenlik Konseyinden temsilcilerle bir siyasi forum kurulması çağrısını yineledi.

BM uzmanları, temmuz ayında, DEAŞ ve El Kaide terör gruplarının bölgede etkilerini yaydığını ve 2021'in ilk yarısında terörden en çok etkilenen bölgenin Sahel'in de içinde olduğu Afrika olduğunu açıklamıştı.