BM Suriye Araştırma Komisyonu: Suriye halkı yeni bir uçuruma sürükleniyor

Yıkılan binaların önünde yürüyen bir adam, Harasta, Suriye.
Yıkılan binaların önünde yürüyen bir adam, Harasta, Suriye.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun sunduğu rapora göre Suriye'de yıllardır devam eden iç savaşın neticesinde yerinden edilen ve yoksulluk çeken milyonlarca vatandaş, enflasyonun artışı, kuraklığın çetin seviyelerde seyretmesi sonucu insanî yardıma muhtaç durumda. Raporda, Suriye halkının ekonomik sorunlar ve ülkede artan çatışmalar sonucu "yeni bir uçuruma sürüklendiği" uyarısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, taraflar arası çatışmaların tırmandığı ve ekonominin çöküşte olduğu Suriye'de halkın "yeni bir uçuruma sürüklendiğini" belirtti.

BM'nin Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, 2021'in ikinci yarısında Suriye'deki insanî duruma dair Komisyonun raporu sunuldu.

Raporda, iç savaş öncesi ülkede yaşayan nüfusun yarısından fazlasının yerinden edildiği ve bu nüfusun yüzde 90'ının yoksulluk içinde olduğu kaydedildi. An itibarıyla Suriye'de 12 milyon kişinin gıda güvensizliğiyle karşı kaşıya olduğu ve 14,6 milyon kişinin insani yardıma muhtaç bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
El-Hol kampında yerinden edilmiş bir aile, Suriye.
El-Hol kampında yerinden edilmiş bir aile, Suriye.

Rusya-Ukrayna savaşı Suriye'deki yoksulluğu etkileyecek

Bunların dışında Suriye'de son zamanların en şiddetli kuraklığın hakim olduğuna işaret edilerek "Ülkede enflasyon bu yılın başından itibaren yüzde 140'a yaklaşmış olup temel ürünlerin fiyatları dahi hızlıca yükseldi." ifadesi kullanıldı.

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın da Suriye'deki yoksulluğu derinden etkileyeceği uyarısında bulunuldu.

  • Komisyon, Esed rejimine yönelik mevcut yaptırımların, ülkedeki insanî durumu daha kötüye götürebileceği ve Suriye'ye insanî yardımları engelleyebileceği uyarısında bulunarak yaptırımların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Raporda ayrıca İdlib ve Halep'in kuzeybatısında Esed rejimi güçlerinin sivil yerleşim bölgelerine saldırılarını artırdığına dikkati çekilerek "Siviller, Rusya'nın sabit kanatlı jetleri başta olmak üzere hassas güdümlü özel silahlar ve hava saldırılarıyla hedef alınmaktadır." ifadesine yer verildi.

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de aşırı kalabalıklaşan çadır şehirler, 2020.
Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de aşırı kalabalıklaşan çadır şehirler, 2020.

YPG/PKK'nın Halep'teki saldırılarına tepki

Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında faaliyet gösteren terör örgütü YPG/PKK'nın, Halep'in kuzeyindeki Rasulayn ile Tel Abyad'a yönelik saldırılarının sivillere zarar vermeye devam ettiği, son saldırılarda en az 13 sivilin yaşamını yitirdiği ve 91 sivilin yaralandığı aktarıldı.

Suriye'deki savaş suçları ve sivil zayiatın araştırılmasında başarılı olunamadığı kaydedilerek tüm taraflara "güvenilir, bağımsız ve tarafsız inceleme" çağrısında bulunuldu.

YPG/PKK'nın işgalindeki Hol ve Roj kamplarındaki esirlerin ülkelerine iade edilmesi sürecinin yavaş ilerlediği ifade edilerek değerlendirmede bulundu:

40 bini çocuk 60 bine yakın esir, hukuksuz bir şekilde kamplarda tutulmaktadır. Kaba, gayrî insanî ve aşağılayıcı muamelelere tabi tutulan esirler, sakatlanma, öldürülme veya kaçırılma riski altında.

Raporda ayrıca YPG/PKK'nın geçen yıl Hol Kampı'nda 90'dan fazla kişiyi öldürdüğü, 40 kişiyi de öldürmeye teşebbüs ettiği bilgisi verildi.

Kamplarda yaşayan çocuklar.
Kamplarda yaşayan çocuklar.

Ülkede sivillere yönelik şiddet sürüyor

Raporda, Suriye halkının ekonomik sorunlar ve ülkede artan çatışmalar sonucu "yeni bir uçuruma sürüklendiği" uyarısı yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Komisyon Başkanı Paulo Pinherio, ülkede bazı tarafların aktif çatışmaları bırakmasına rağmen Suriye'de sivillere yönelik şiddetin sürdüğünü vurguladı.

Pinherio, "Ülke nüfusu, özellikle yerinden edilen siviller, dehşet bir yoksulluğa katlanmaktadır. Savaşan grupların arasında kalan Suriye halkı, uçurumlara sürüklenmektedir." dedi.