Cammu Keşmir Hindistan tarafından ikiye bölündü

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir.
Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir.

Hindu milliyetçisi Modi hükümetince, 5 Ağustos'ta özel statüsü kaldırılan Cammu Keşmir, ikiye bölündü. Yeni düzenlemeyle, federal devlet yapısına sahip Hindistan'daki eyalet sayısı 29'dan 28'e inerken, birlik toprağı sayısı da 7'den 9'a yükseldi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi,"Cammu Keşmir'e özel statü tanıyan ve 5 Ağustos'ta kaldırılan anayasanın 370'inci maddesinin, Cammu Keşmir'e sadece ayrılıkçılık ve terörizm getirdiğini ileri sürdü.

Hindistan'da Hindu milliyetçisi Narendra Modi hükümetinin, 5 Ağustos'ta özel statüsünü kaldırdığı Cammu Keşmir, ikiye bölündü.

Hint yerel basınındaki habere göre, Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümetinin, yaklaşık 3 ay önce yasalaştırdığı Cammu Keşmir'in yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyle eyalet, Cammu Keşmir ve Ladakh Birlik Toprağı olarak düzenlendi.

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'in başkenti Srinagar.
Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'in başkenti Srinagar.

Yeni düzenlemeyle, Cammu Keşmir Anayasası ve eyalette geçerli Ranbir Ceza Yasası'nın varlığı bugün sona erecek. Eyaletin kendine ait bayrağı olmayacak.

Cammu Keşmir'in ikiye bölünmesiyle, federal devlet yapısına sahip Hindistan'daki eyalet sayısı 29'dan 28'e inerken, birlik toprağı sayısı da 7'den 9'a yükseldi.

Jammu Keşmir, dünyanın en askeri bölgelerinden biri.
Jammu Keşmir, dünyanın en askeri bölgelerinden biri.

Hindistan Başbakanı Modi'den açıklama

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, memleketi Gucerat eyaletinde geçen sene 31 Ekim'de açılışını yaptığı dünyanın en uzun heykeli Sardar Vallabbhai Patel'in anıtının önünde yaptığı konuşmada, "Cammu Keşmir'e özel statü tanıyan ve 5 Ağustos'ta kaldırılan anayasanın 370'inci maddesinin, bu bölgeye sadece ayrılıkçılık ve terörizm verdiğini" savundu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin dünyanın en uzun heykeli Sardar Vallabbhai Patel'in anıtını ziyaretinden:

İsim vermeden Pakistan'a yüklenerek, bazı unsurların ayrılıkçılığı ve terörizmi yayarak, Hindistan'ın birliğini yok etmeye çalıştığını ileri süren Modi, "Yüzyıllarca uğraştıktan sonra bile kimse bizi yok edemeyecek ve yenemeyecek." ifadesini kullandı.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının, ülkenin bağımsızlık mücadelesindeki liderlerinden Patel'e adandığına işaret eden Modi, "Serdar Patel'den ilham alarak tüm ülkenin duygusal, ekonomik ve anayasal birliğine odaklanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Serdar Patel.
Serdar Patel.

Modi, daha önce ülkenin diğer bölgeleriyle Cammu Keşmir arasında entegrasyon sorunu olduğunun altını çizerek, bunun artık değişeceğini söyledi.

"Hindistan'ın Demir Adamı"

Hindistan'da, BJP yönetiminin iktidarda olduğu 2014'den bu yana Patel'in doğum günü "Milli Birlik Günü" olarak kutlanıyor. Patel'in 182 metre uzunluğundaki anıtı, "Birlik Heykeli" olarak isimlendiriliyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin memleketi Gucerat eyaletinde bulunan "Birlik Heykeli"
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin memleketi Gucerat eyaletinde bulunan "Birlik Heykeli"

İngiliz sömürgecilerin 1947'de ülkeden ayrılmasından sonra Hindistan'ın ilk içişleri bakanı olan ve "Hindistan'ın Demir Adamı" diye anılan Patel, bağımsızlık sonrası dönemde çeşitli eyaletlerin bütünleşmesinde önemli rol oynamıştı.