Cammu Keşmir'de "sistematik işkence"

Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu'nun (JCCS) yayımladığı rapor,  tutukluların çıplak olarak tahta sopa, demir çubuk veya deri kemerlerle dövüldüğünü ortaya koydu.
Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu'nun (JCCS) yayımladığı rapor, tutukluların çıplak olarak tahta sopa, demir çubuk veya deri kemerlerle dövüldüğünü ortaya koydu.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Hint güvenlik güçlerinin Camnu Keşmir'de uyguladığı sistematik işkence, Tacikistan'ın Vahdat Cezaevi'nde DEAŞ üyeleri tarafından çıkarılan isyan, Mısır'da iftar çadırı geleneğinin yok olmaya yüz tutması, tarihteki en acı olaylardan biri olan Çerkes sürgünü, Endonezya'da seçin sonuçlarına itiraz eden başkan adayı Prabowo Subianto'nun çağrısıyla düzenlenen protestolarda can kayıplarının yaşanması, Bulgaristan'ın asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulan Bulgar Türkleri haberleri öne çıktı.

Cammu Keşmir'de "sistematik işkence"

Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu, son 10 yılda 293 sivil ve 119 silahlı direnişçinin Hint güvenlik güçleri tarafından işkenceye uğradığını bildirdi. Raporda; "İşkence devlet tarafından en az kayıt altına alınan insan hakları ihlali. Silahlı kuvvetlere tanınan yasal, siyasal ve ahlaki dokunulmazlık nedeniyle henüz tek bir soruşturma açılmış değil." ifadeleri kullanıldı.

DEAŞ üyeleri cezaevinde isyan çıkardı: 32 ölü

Tacikistan Adliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, başkent Duşanbe’nin 15 kilometre doğusunda bulunan Vahdat Cezaevi'nde dün gece çıkan isyan, Suriye'de terör örgütü DEAŞ saflarında öldürülen eski Tacik komutan Halim Gulmuradov’un oğluBehruz Gulmurad ile diğer mahkumlar Fahreddin Gulov, Mahmadullo Şaripov ve Ruhulla Hasanov tarafından organize edilen isyanda 3 gardiyan ve 29 mahkum öldü.

Mısır'da İftar çadırı geleneği kayboluyor

İftar çadırları (Maidet er-Rahman) geleneği son birkaç yıldan bu yana başkent Kahire ve diğer şehirlerde iyice azaldı. Güvenlik belgesinin yanı sıra çadırlarda yangın söndürme tüpü bulundurmak ve veteriner çalıştırmak gibi yeni şartlar getirildi. Kahire Amerikan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Said Sadık, “İhvan’a ait yardım kuruluşlarının kapatılması iftar çadırlarını olumsuz etkiledi” tespiti yaparken Mısırlı ekonomist Şerif Dimerdaş, “Asıl neden Mısır para birimi cüneyhin alım gücünün son yıllarda iyice düşmesi” dedi.

Tarihin en acı olaylarından biri: Çerkes sürgünü

Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 155 yıl geçti. Çerkesleri yok ederek Kafkas Dağlarının iç kesimlerine ilerleyen Ruslar, teslim olanları ya Çarlık ordusuna katılma ya da göç etme seçeneğine zorladı. 21 Mayıs 1864’ten itibaren Çerkes toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi. Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes bir ay içinde sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

Endonezya'da seçim gibi sonuçları da ölüm getirdi

Endonezya’nın mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 55,50’ini alarak yeniden başkan seçildi. Endonezya Hareketi Partisi'nin Devlet başkanı adayı Prabowo Subianto'nun kaybettiği seçimin sonuçlarına itirazı ve destekçilerini protestoya davet etmesiyle sokağa çıkan göstericiler ve polis arasında çıkan çatışmalarda ise 6 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

Bulgaristan Türklerinin "zorunlu göç" yolculuğu

Bulgaristan'ın 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan yaklaşık 350 bin kişinin "zorunlu göçü" nün üzerinden 30 yıl geçti. Bulgaristan'ın asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük "zorunlu göçü" ile karşı karşıya kalan Türkler, o dönem yaşadıkların anlattı.