Çeçen muhalif Polonya'da suikasta uğradı

Rusya'da federal arananlar listesinde olan Tumso Abdurahmanov, Gürcistan ve Polonya'dan sığınma alamadı.
Rusya'da federal arananlar listesinde olan Tumso Abdurahmanov, Gürcistan ve Polonya'dan sığınma alamadı.

İltica ederek Polonya’ya yerleşen Çeçen muhalif aktivist Tumso Abdurahmanov dün akşam evinde suikasta uğradı. Evinde uyurken tanımadığı biri tarafından çekiçle öldürülmeye çalışılan Tumso Abdurahmanov, suikastçıyı alt etmeyi başardı. Sosyal medya hesabından suikast sonrasını canlı yayınlayan Çeçen aktivist, suikastçıya onu kimin gönderdiğini itiraf ettirdi.

Kendisi de yaralanan Abdurahmanov, suikastçıyla birlikte Polonya polisinin gözetiminde hastaneye yerleştirildi.

Youtube’de Abu-Saddam Shishani adıyla büyük bir takipçi kitlesine sahip olan Tumso Abdurahmanov, 2015 yılında Çeçenistan’dan kaçarak komşu Gürcistan’a sığınmıştı.

Grozni’de araba kullanırken Çeçenistan başkanı Ramzan Kadırov’un yeğeni İslam Kadırov’un tacizine uğrayan Tumso Abdurahmanov, olay sonrası ciddi baskı gördü ve ölüm tehditleri aldı. Ülkede kalacağı taktirde öldürüleceğinden korkan Abdurahmanov çareyi ailesiyle birlikte ülkeden kaçmakta buldu. Önce Gürcistan’dan sığınma talebinde bulunan Çeçen aktivist, talebinin reddedilmesi üzerine Polonya’ya yerleşti.

İslam Kadırov (solda) ve Ramzan Kadırov.
İslam Kadırov (solda) ve Ramzan Kadırov.

Abdurahmanov’un Polonya makamlarına yaptığı siyasi sığınma başvuruları reddedilse de ailesine mahkeme kararıyla mülteci statüsüyle oturum almayı başardı.

Bu süreçten sonra Youtube ve Instagram gibi kanallardan mevcut Çeçen yönetimini, ülkedeki insan hakları ihlallerini ve hukuksuzlukları sert bir dille eleştiren Tumso Abdurahmanov, kısa zamanda Ramzan Kadırov yönetiminin hedefi haline geldi. Kadırov yönetimi, Tumso Abdurahmanov’un Grozni’de yaşayan ailesinden 4 kişiyi tutukladı. Tutuklanan aile üyelerini ulusal televizyon kanalına çıkaran Çeçen yönetimi, akrabalarının “yönetimi eleştirmeyi bırakmasını ve ülkeye dönmesini” isteyen bir görüntü yayınladı. Tumso Abdurahmanov yayınladığı videolarda her an öldürülme tehlikesiyle karşılaşabileceğini ve bu duruma hazırlıklı olduğunu dile getiriyordu.

Tumso Abdurahmanov 2019'un başından itibaren Rusya'ya sınır dışı edilme tehdidi altındaydı.
Tumso Abdurahmanov 2019'un başından itibaren Rusya'ya sınır dışı edilme tehdidi altındaydı.

Kendisine muhalif bütün grupları tasfiye eden Ramzan Kadırov yönetimi, yurt dışına sığınan Çeçen muhalifleri fırsat buldukça suikast sonucu ortadan kaldırıyor. 1 Şubat’ta başka bir Çeçen muhalif İmran Aliyev Fransa’da kaldığı otelde bıçaklanarak öldürülmüştü.