Cenazesinden bile korktular

Mısır'ın mahkeme salonunda ölüme terk edilen cumhurbaşkanı  Muhammed Mursi.
Mısır'ın mahkeme salonunda ölüme terk edilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi.

Bu hafta İslam coğrafyasında,Mısır'ın demokrasiyle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından yoğun güvenlik önlemleri altında sessiz sedasız gerçekleştirilen cenaze töreniyle defnedilmesi, Mursi'nin şüpheli ölümünün ardından ortada kalan soru işaretleri, Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef alan saldırıları, Irak'ta patlamamış halde enkaza gömülü mayınların oluşturduğu tehlike haberleri öne çıktı.

Cenazesinden bile korktular

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin cenazesi, yoğun güvenlik önlemleri altında, Leman mescidinde sabah namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenaze törenine Muhammed Mursi'nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksut ve ailesi katılırken vatandaşların katılmasına izin verilmedi.

Mursi'nin avukatı Abdulmaksut, vefatından hemen önce Mursi'nin son sözlerinin "Ülkemin güvenliği ve selameti için benimle mezara gidecek sırlarım var" olduğunu vurguladı.

Husiler, denklemi değiştirme hedefinde

Arap Siyasi ve Stratejik Çalışmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhtar Gabbaşi, Husiler'in, Suudi Arabistan'a denklemden çıkarılamayacakları mesajı göndermek suretiyle psikolojik bir harp yürüttüğünü belirterek, düzenledikleri saldırı girişimleriyle çatışma mekanizmalarını değiştirmeyi, çatışmayı dengelemeyi, endişe ve beklenti yaratmayı amaçladıklarını vurguladı.

Patlamamış mayınlar tehlike saçıyor

ABD işgalinin ardından IŞİD ve diğer terör grupları tarafından hedef alınan Irak'ta, kullanılan mayın ve mühimmatın yüzde 70'inin, patlamamış halde enkazın altında beklediği açıklandı. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, söz konusu mayın ve mühimmat, sivil can kayıplarının yaşanmasına yol açıyor. IŞİD'in geri çekildiği birçok bölgede, insanların kendi imkânlarıyla kazılar yaparak mayın ve mühimmatı imha etmeye çalıştığı belirtilirken, Irak merkezi hükümeti, konuyla ilgili yavaş davrandığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Mursi, mahkemede ölüme terk edildi

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hayatını kaybettiği mahkeme salonundaki tanıklar, baygınlık geçiren Mursi'ye 20 dakikadan uzun süre yardım edilmediğini ve ölüme terk edildiğini belirtti.

Mursi'yi adım adım ölüme götüren süreç

Sisi yönetiminin, ülkede seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye hapishanedeyken getirdiği kısıtlamalar ve yasaklamalar eski cumhurbaşkanını adım adım ölüme götürdü. Duruşmalarda cam bir kafese konulan Mursi'nin dış dünyayla irtibatı kesildi ve sağlığı giderek kötüleşti.