Cephede kadınlar

Cephede kadınlar
Cephede kadınlar

Pakistan’ın ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto ve Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller'in 3 Şubat 1994’te gerçekleşen Bosna-Hersek ziyareti. Butto ve Çiller’in çelik yelekler ve miğferler giyerek gerçekleştirdiği ziyaret, dünya basınınca da yakından izlenmişti.

Pakistan’ın ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto, 1993 sonbaharındaki Türkiye ziyareti sırasında Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller’le bir araya gelmişti. Butto’nun daha sonra anlattığına göre, iki kadının eşleri Asıf Ali Zerdari ve Özer Uçuran Çiller, eşlerinin savaşın yıkımına uğrayan Bosna-Hersek’i ziyaret etmesini kararlaştırdı.

Diplomatik kaynakların da uygun bulduğu bu fikir neticesinde, 3 Şubat 1994’te Butto ve Çiller, Saraybosna’yı ziyaret etti. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç tarafından karşılanan Butto ve Çiller, yaptıkları ortak açıklamada Müslüman Boşnaklara yönelik soykırımın hemen durdurulmasını istedi. Butto ve Çiller’in çelik yelekler ve miğferler giyerek gerçekleştirdiği ziyaret, dünya basınınca da yakından izlendi.