Cezayir'den "Libya'ya müdahale" yalanlaması

Cezayir Savunma Bakanlığı Libya'ya askeri müdahalede bulunacağı iddialarını yalanladı.
Cezayir Savunma Bakanlığı Libya'ya askeri müdahalede bulunacağı iddialarını yalanladı.

Cezayir, Libya'daki tüm taraflara eşit mesafede durduğunu duyurdu.

Cezayir Savunma Bakanlığı, "Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Şangariha'nın Libya'ya askeri müdahale için hazırlık yapılması çağrısında bulunduğu" iddialarını yalanladı.

  • Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında Genelkurmay Başkanı Şangariha'nın Libya'daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunduğu yönünde asılsız, yalan haberlere yer verildiği belirtildi.

İddiaların kesinlikle gerçek dışı olduğu vurgulanan açıklamada, bu tür yalan haber ve söylentilerle kaos çıkarmak ve kamuoyunu şüpheli ajandaların safına çekmek istendiği ifade edildi.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Şangariha.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Şangariha.

Açıklamada ayrıca Cezayir'in Libya'daki tüm taraflara eşit mesafede durduğu ve bu ülkede istikrar ile kalkınmayı güvence altına alacak kalıcı siyasi çözüm için Libyalılar arasında diyalog çağrısında bulunduğu aktarıldı.

Son günlerde bazı sosyal medya hesaplarında, Cezayir Genelkurmay Başkanı Şengariha'nın "ülke güvenliğini sağlamak için Libya'ya askeri müdahaleye hazır olunması" çağrısında bulunduğuna ilişkin iddialar yer almıştı.

Öte yandan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Libya'da çözüme ilişkin ülkesinin bir girişimi olduğunu açıkladı.

Resmi televizyon kanalında yayınlanan yerel medya kanallarına verdiği mülakatta konuşan Tebbun, Cezayir'in Libya krizine ilişkin bir girişimi sunma aşamasında olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olacak girişimin Tunus-Cezayir çözümü olabileceğini dile getiren Tebbun,

Herhangi bir münferit kararı desteklemeyiz. Emrivakileri reddetmek Cezayir'in ilkelerindendir

dedi.

Tebbun, dile getirdiği girişimin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.Tebbun, Libya krizine ilişkin diplomatik çabaları tüm taraflarla günlük olmak üzere Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde olduğunu dile getirerek, "Türkiye ve Cezayir Dışişleri Bakanlarının günlük temas halinde" olduğunu vurguladı.

Libya yeni bir Somali olabilir

Libya'daki kabilelerin silahlandırılması meselesine Cezayir'in karşı olduğunu ima eden Tebbun şunları söyledi:

Geçen 24 saat içinde Libyalı kabilelerin nefsi müdafaa için silahlandırılması konusunu duydum. Bu gerçekten çok tehlikelidir. Yeni bir Somali ile karşı karşıya olacağız ki bu durumda hiçbir çözüm olmaz.

Mısır Cumhurbaşkanlığından geçen perşembe yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin başkent Kahire'de Libyalı kabile liderleriyle bir araya geldiği duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Tebbun,
Cumhurbaşkanı Tebbun,

Libyalı kabilelere, "ulusal bir ordu" çatısı altına girme ve silahların sadece devlet kurumlarının elinde olması çağrısında bulunan Sisi, ulusal bir ordu inşası için ülkesinin Libyalı kabile mensuplarını misafir etmeye ve eğitmeye hazır olduğunu aktarmıştı.