"Çin İslâm'ı" projesi

Çin'de devletin kontrolündeki İslam Cemiyeti, sosyalist değerlerle uyumlu şekilde "İslam'ın Çinleşmesi" planını duyurdu.

Çin'de İslâm'ı sosyalist ideoloji ile uyumlu hale getirmek için başlatılan projeden, Sisi'nin tartışma yaratan röportajına İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

"Çin İslâm'ı" projesi
Çin'de devletin kontrolündeki Çin İslam Cemiyeti (ÇİC), "Çin İslamı" kavramını öne sürdüğü toplantıda, ülkenin Müslüman toplumuna "sosyalist değerler” eğitimi vereceğini bildirdi. "Ülkemizde İslam'ın Çinleşmesi için 5 Yıllık Çalışma Planı 2018-2022" adlı seminerde, Müslüman toplumuna "Çin Komünist Partisinin (ÇKP) İslam üzerine çalışmalarını sıkı şekilde uygulamaları, İslam'ın Çinleşmesine sadık kalmaları, Çin İslamı ve Çin tipi sosyalizmi teşvik etmeleri" çağrısı yapıldı.
"Çin İslâm'ı" projesi Çin'de devletin kontrolündeki Çin İslam Cemiyeti (ÇİC), "Çin İslamı" kavramını öne sürdüğü toplantıda, ülkenin Müslüman toplumuna "sosyalist değerler” eğitimi vereceğini bildirdi. "Ülkemizde İslam'ın Çinleşmesi için 5 Yıllık Çalışma Planı 2018-2022" adlı seminerde, Müslüman toplumuna "Çin Komünist Partisinin (ÇKP) İslam üzerine çalışmalarını sıkı şekilde uygulamaları, İslam'ın Çinleşmesine sadık kalmaları, Çin İslamı ve Çin tipi sosyalizmi teşvik etmeleri" çağrısı yapıldı.
 Hindistan'da din ayrıcalıklı vatandaşlık yasası
Hindistan’da uzun süredir tartışmaların yaşandığı vatandaşlık yasası 8 Ocak 2019 tarihinde onaylandı. Lok Sabha alt meclisinde onaylanan yasa Hindistan’da yaşayan ve Müslüman olmayan göçmenlere vatandaşlık hakkı tanıyor. Özellikle Müslüman olmayan göçmenleri kapsayan yasaya muhalefet ve Assam bölgesinde yaşayan halk da şiddetle karşı çıkıyor. Yasanın Müslüman olmayan azınlıkları kapsaması ise 1971 yılı sonrası bölgeye gelen ve nesiller boyu burada yaşayan Müslümanlara ne olacağı sorularını akla getiriyor.
Hindistan'da din ayrıcalıklı vatandaşlık yasası Hindistan’da uzun süredir tartışmaların yaşandığı vatandaşlık yasası 8 Ocak 2019 tarihinde onaylandı. Lok Sabha alt meclisinde onaylanan yasa Hindistan’da yaşayan ve Müslüman olmayan göçmenlere vatandaşlık hakkı tanıyor. Özellikle Müslüman olmayan göçmenleri kapsayan yasaya muhalefet ve Assam bölgesinde yaşayan halk da şiddetle karşı çıkıyor. Yasanın Müslüman olmayan azınlıkları kapsaması ise 1971 yılı sonrası bölgeye gelen ve nesiller boyu burada yaşayan Müslümanlara ne olacağı sorularını akla getiriyor.
Suudi Arabistan da Şam'daki elçiliğini açıyor
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'den sonra, Suudi Arabistan'ın da Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçireceği açıklandı. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Riyad yönetimi bu yılın ilk yarısı içinde, Şam'la diplomatik ilişkileri yeniden resmen tesis edecek. İki ülke arasındaki münasebetler, 2011 yılında Arap Baharı'nın patlak vermesiyle kopmuştu.
Suudi Arabistan da Şam'daki elçiliğini açıyor Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'den sonra, Suudi Arabistan'ın da Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçireceği açıklandı. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Riyad yönetimi bu yılın ilk yarısı içinde, Şam'la diplomatik ilişkileri yeniden resmen tesis edecek. İki ülke arasındaki münasebetler, 2011 yılında Arap Baharı'nın patlak vermesiyle kopmuştu.
Sudan'da tutuklu sayısı 800'ü geçti
Sudan'da yaklaşık bir aydır devam eden iktidar karşıtı gösterilerde, 800'den fazla kişinin tutuklandığı açıklandı. Fransız AFP ajansına konuşan bir yetkili, ikisi güvenlik elemanı olmak üzere en az 19 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerin artık sona ermeye başladığı kaydetti. İçişleri Bakanı Ahmed Bilal Osman da, tutuklanan toplam kişi sayısını 816 olarak bildirdi. Bakan Osman, "Gösteriler aslında barışçıl biçimde başlamıştı, ama sonradan onların arasına katılan bazı kötü niyetli kişiler nedeniyle olaylar çığırından çıktı" dedi.
Sudan'da tutuklu sayısı 800'ü geçti Sudan'da yaklaşık bir aydır devam eden iktidar karşıtı gösterilerde, 800'den fazla kişinin tutuklandığı açıklandı. Fransız AFP ajansına konuşan bir yetkili, ikisi güvenlik elemanı olmak üzere en az 19 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerin artık sona ermeye başladığı kaydetti. İçişleri Bakanı Ahmed Bilal Osman da, tutuklanan toplam kişi sayısını 816 olarak bildirdi. Bakan Osman, "Gösteriler aslında barışçıl biçimde başlamıştı, ama sonradan onların arasına katılan bazı kötü niyetli kişiler nedeniyle olaylar çığırından çıktı" dedi.
Gabon'da darbe girişimi
Teğmen Kelly Ondo Obiang liderliğindeki bazı askerler 7 Ocak sabahı 4:30'da Gabon’daki ulusal radyoyu ele geçirerek bildiri okudu. "Savunma ve Güvenlik Güçleri Yurtsever Cephesi" olarak tanımlayan hareket canlı yayında yönetimi devraldığını duyurdu. Fakat kısa bir süre sonra Gabon Hükümeti’nden yapılan açıklamada, darbe girişiminin kontrol altına alındığı bildirildi. 51 yıldır Bongo ailesinin yönettiği ülkede, darbe girişiminin arka planında kimin ya da kimlerin olduğu sorusuna cevap aranıyor.
Gabon'da darbe girişimi Teğmen Kelly Ondo Obiang liderliğindeki bazı askerler 7 Ocak sabahı 4:30'da Gabon’daki ulusal radyoyu ele geçirerek bildiri okudu. "Savunma ve Güvenlik Güçleri Yurtsever Cephesi" olarak tanımlayan hareket canlı yayında yönetimi devraldığını duyurdu. Fakat kısa bir süre sonra Gabon Hükümeti’nden yapılan açıklamada, darbe girişiminin kontrol altına alındığı bildirildi. 51 yıldır Bongo ailesinin yönettiği ülkede, darbe girişiminin arka planında kimin ya da kimlerin olduğu sorusuna cevap aranıyor.
Moro'da bağımsızlık referandumuna doğru...
Filipinler devleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında varılan anlaşmaya göre, 21 Ocak 2019’da yapılacak referandum sonrası özerk yönetimin kurulması planlanıyor. Mindanao adasında Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yapılacak referandum sonrası, Bangsamoro Müslüman Özerk Bölgesi (Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao-BARMM) kurulacak.
Moro'da bağımsızlık referandumuna doğru... Filipinler devleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında varılan anlaşmaya göre, 21 Ocak 2019’da yapılacak referandum sonrası özerk yönetimin kurulması planlanıyor. Mindanao adasında Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yapılacak referandum sonrası, Bangsamoro Müslüman Özerk Bölgesi (Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao-BARMM) kurulacak.
 Malezya Kralı, kendi isteğiyle tahttan çekildi
Malezya Kralı Sultan Beşinci Muhammed, kendi isteğiyle tahttan çekildiğini açıkladı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, haftalardır yurt dışında bulunan Kral, Moskova'da eski bir Rus mankenle evlendiğinin ortaya çıkmasının ardından görevini bıraktığını duyurdu. Haber Malezya'da büyük bir siyasi tartışma başlatmış, Kral'ın 2021'de dolacak görev süresini nasıl tamamlayacağı spekülasyonlara konu olmuştu.
Malezya Kralı, kendi isteğiyle tahttan çekildi Malezya Kralı Sultan Beşinci Muhammed, kendi isteğiyle tahttan çekildiğini açıkladı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, haftalardır yurt dışında bulunan Kral, Moskova'da eski bir Rus mankenle evlendiğinin ortaya çıkmasının ardından görevini bıraktığını duyurdu. Haber Malezya'da büyük bir siyasi tartışma başlatmış, Kral'ın 2021'de dolacak görev süresini nasıl tamamlayacağı spekülasyonlara konu olmuştu.
 Afganistan'dan maden faciası
Afganistan'ın kuzeyindeki Badahşan eyaletinde bulunan bir altın madeninde yaşanan göçük sonucu, en az 40 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Polis sözcüsünün yaptığı açıklamada, bölgeye erişimin zorluğundan ötürü arama-kurtarma çalışmalarının da güç olduğu kaydedilerek, ölü sayısının artabileceği belirtildi.
Afganistan'dan maden faciası Afganistan'ın kuzeyindeki Badahşan eyaletinde bulunan bir altın madeninde yaşanan göçük sonucu, en az 40 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Polis sözcüsünün yaptığı açıklamada, bölgeye erişimin zorluğundan ötürü arama-kurtarma çalışmalarının da güç olduğu kaydedilerek, ölü sayısının artabileceği belirtildi.
Sisi önce konuştu, sonra "yayınlanmasın" dedi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin, Amerikan CBS televizyonuna verdiği röportaj sırasında sarf ettiği bazı cümleler, Mısır devleti içinde kriz çıkardı. Röportajın yayınlanmaması için Mısır'ın ABD Büyükelçiliği resmen devreye girerken, CBS televizyonu, yaptıkları kaydı 6 Ocak Pazar akşamı yayınlayacaklarını duyurdu. Sisi’nin tartışma yaratan röportajda "Ülkemizde siyasi tutuklu yoktur. Tutuklu bulunanların hepsi teröristtir. Sina'daki teröristlerin ortadan kaldırılması için İsrail'le işbirliği yapıyoruz." İfadelerini kullandığı iddia ediliyor.
Sisi önce konuştu, sonra "yayınlanmasın" dedi Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin, Amerikan CBS televizyonuna verdiği röportaj sırasında sarf ettiği bazı cümleler, Mısır devleti içinde kriz çıkardı. Röportajın yayınlanmaması için Mısır'ın ABD Büyükelçiliği resmen devreye girerken, CBS televizyonu, yaptıkları kaydı 6 Ocak Pazar akşamı yayınlayacaklarını duyurdu. Sisi’nin tartışma yaratan röportajda "Ülkemizde siyasi tutuklu yoktur. Tutuklu bulunanların hepsi teröristtir. Sina'daki teröristlerin ortadan kaldırılması için İsrail'le işbirliği yapıyoruz." İfadelerini kullandığı iddia ediliyor.