Çin, Uygurlara mobil takip ve denetim uyguluyor

Çin, Sincan Uygur Özerk bölgesinde yasa dışı gözetleme faaliyetleri için mobil uygulama kullanıyor.
Çin, Sincan Uygur Özerk bölgesinde yasa dışı gözetleme faaliyetleri için mobil uygulama kullanıyor.

Bu hafta İslam dünyasında, Çin'in Uygurlara yönelik yasa dışı gözetleme faaliyetleri için mobil uygulama kullanması, Trablus'ta yerleşim birimlerinin vurulması, Sudan'a sığınan muhaliflerin geleceklerinin belirsizliğini koruması, Esed rejiminin cezaevlerindeki işkenceyi resmi kurumlara bildirmesi, Endonezya hükumetinin, başkent Jakarta'yı taşıma kararı, haberleri öne çıktı.

Çin, Uygurlara mobil takip ve denetim uyguluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, Çin yönetiminin Sincan Uygur Özerk bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkları yasa dışı izleme faaliyetleri çerçevesinde kullandığı mobil uygulamayla bireylerin boy ve kilolarından göz taramalarına kadar kişisel bilgilerini topladığı belirtildi.

Trablus'ta yerleşim birimlerine saldırı

Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter'in talebiyle yabancı savaş uçaklarının Trablus'ta yerleşim birimlerini vurduğu bildirildi.

Sudan'a sığınan muhalifler gelecekten endişeli

Birkaç aydır devam eden sokak gösterilerinin ardından, Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in 11 Nisan günü görevinden uzaklaştırılması, ülkeye sığınan binlerce muhalif ismin geleceği konusunda tartışma başlattı. Mısır başta olmak üzere, İslâm dünyasının çeşitli ülkelerinden Sudan'a gelerek sığınan ve Beşir'in müsaadesiyle şimdiye kadar sıkıntısız bir şekilde yaşayan muhalif isimler, bundan sonra başlarına ne geleceği konusunda belirsizlik taşıyor.

Esed rejimi cezaevlerindeki işkenceyi gizleyemiyor

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beşşar Esed rejiminin cezaevlerinde alıkoyduğu, akıbetleri bilinmeyen kişiler hakkında rapor yayımladı. Rapora göre, rejim bu kişilerin öldüğünü nüfus müdürlüklerine bildiriyor. SNHR Müdürü Fadl Abdulgani, Mayıs 2018'den bu yana rejimin alıkoyduğu ve akıbetleri bilinmeyen yüz binlerce kişiden 890'ının cezaevlerindeyken öldüğünü nüfus dairelerine kademeli olarak bildirdiğini tespit ettiklerini aktardı.

Jakarta'nın taşınmasına karar verildi

Endonezya hükümeti, başkent Jakarta'nın mevcut konumundan daha başka bir yere taşınmasına ve böylece başkentin bulunduğu mevkinin değişmesine karar verdi. Kararda Jakarta'nın gittikçe suya gömülmesi, trafik sorununun korkunç boyutlara ulaşması ve hava kirliliğinin etkili olduğu belirtiliyor.