Devrimin dokuzuncu yılında Libya

Muammer Kaddafi'nin 42 yıl boyunca demir yumrukla yönettiği Libya'da devrimin 9'uncu yılı kutlamaları.
Muammer Kaddafi'nin 42 yıl boyunca demir yumrukla yönettiği Libya'da devrimin 9'uncu yılı kutlamaları.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Libya'da devrimin 9. yılındadarbeci Halife Hafter'e karşı halkın özgürlük mücadelesi, Pakistan'ın Belucistan eyaletinde Gazeteciler Cemiyeti önündeki patlamada 7 kişinin yaşamını yitirmesi, Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin düzenlediği suikast ve saldırılarda Muhammed Dahlan'ın rolü, Afganistan'daki tartışmalı seçimlerde Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yeniden göreve seçilmesi, İran'daki seçimlerde, rejimin lideri Ali Hamaney'in belirleyici rolü, Esed rejiminin batı Halep'te Daret İzze ilçesini hedef alan saldırıları sebebiyle sivillerin yeniden göçe zorlaması haberleri öne çıktı.

Devrimin dokuzuncu yılında Libya

Muammer Kaddafi'nin 42 yıl boyunca demir yumrukla yönettiği Libya'da devrimin 9'uncu yılı kutlanırken, halk şimdi de darbeci General Halife Hafter'e karşı özgürlük mücadelesi veriyor. Ülkede çatışmalar devam ederken, başkent Trablus'ta akşam saatlerinde hayat neredeyse durma noktasına geliyor. Günde 8 saate kadar çıkan elektrik kesintileri nedeniyle sokak lambaları bile yanmıyor. Libya'da Kaddafi iktidarı 2011'de sona erdi ancak istikrar bir türlü sağlanamadı. Kaddafi dönemi subaylarından Halife Hafter, 14 Şubat 2014'te meşru hükümete darbe girişiminde bulundu. Libya'nın Tobruk kentinde bulunan parlamentonun desteğini alan Hafter, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin de yardımıyla Bingazi'yi ele geçirerek iç savaşın fitilini ateşlemiş oldu. Libya’da iç savaşın yorgunluğu her tarafa yansımış durumda...

Pakistan'da protesto kana bulandı: 7 ölü

Pakistan'ın Belucistan eyaletinin başkenti Kuetta'daki Gazeteciler Cemiyeti önünde düzenlenen eylem sırasında yaşanan patlamada ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. Kuetta Emniyet Müdürü Abdul Razzak Çima, intihar saldırısı ihtimali üzeride durduklarını açıkladı. Belucistan Eyalet Valisi Amanullah Han Yasinzay, "Bu tarz saldırılar halkın ve güvenlik güçlerinin moralini bozamaz. Teröristlerin hain planlarına karşı her türlü önlem alınacaktır." diye konuştu.

BAE'nin Yemen'deki kirli oyunu

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin düzenlediği suikast ve saldırılarda Filistin'deki Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ın önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Londra merkezli Stoke White adlı uluslararası hukuk firmasının, BAE kontrolündeki paralı askerlerin Yemen'de savaş suçu işlediği iddiasıyla kendisine başvuran müvekkiller adına düzenlediği basın toplantısında bir kez daha Dahlan ismi gündeme geldi. Toplantıda, "BAE'nin Yemen'de işkence, yargısız infazlar ve paralı asker kullanmak gibi savaş suçları işlediğine dair kanıtların bulunduğu" ayrıca "Abu Dabi yönetiminin Dahlan eliyle birçok siyasi suikasta imza attığı" kaydedildi.

Afganistan'da yeniden Eşref Gani devri

Afganistan Seçim Komisyonu, beş ay önceki seçimlere ilişkin nihai kararını açıklayarak Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin oyların yüzde 50,64'ünü alarak yeniden bu göreve seçildiğini duyurdu. Afganistan Seçim Komisyonu ayrıca oyların yüzde 39,52'sini alan mevcut İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın seçimleri ikinci, yüzde 3,85'ini alan Gülbeddin Hikmetyar'ın ise üçüncü sırada tamamladığını söyledi. İtirazların fazla olması nedeniyle seçim sonuçlarının açıklanmasının geciktiğini ifade edildi.

İran'da göstermelik seçimler

İran'da bugün yapılacak 11. Dönem Meclis Seçimlerinde reformist adayların veto edilmesi ve birçok seçim bölgesinde muhafazakarların yarışa rakipsiz girmeleri, rejimin lideri Ali Hamaney'in belirleyici rolünü bir kez daha gözler önüne serdi. Sistemin diğer ayakları gibi, seçimde de son sözü Hamaney söylüyor ve adaylar, rejimin kritik kurumlarından Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından belirleniyor. Cuma günü yapılacak seçimlerde reformist 30 partiden sadece 9'u yer aldığı için, katılımın az olması bekleniyor.

"Körfez ülkelerine ve Putin’e beddua ediyoruz"

Esed rejimi ve Rusya, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki batı Halep'te birçok yerleşimi ele geçirdikten sonra, Daret İzze ilçesine yoğunlaştı. İlçe sakinlerinin yanı sıra, Daret İzze'ye bölgeden tehcir edilerek sığınan siviller, göç yoluna düştü. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki saldırılar nedeniyle Daret İzze'ye sığınan ve şimdi bir kez daha göç yoluna düşmek zorunda siviller "Körfez ülkelerine, Esed rejimine ve Putin’e beddua ediyoruz." diyor.