Devrimin ilk sahnesi

"İran İslâm Cumhuriyeti"ne giden yolun da başlangıcı sayılan bu dönüşle, İran tarihinde yeni bir sayfa açılıyordu...
"İran İslâm Cumhuriyeti"ne giden yolun da başlangıcı sayılan bu dönüşle, İran tarihinde yeni bir sayfa açılıyordu...

İran'da halk ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmaya çalışan ama bu şekilde ülkede durumun daha da kontrolden çıkmasına yol açan Şah Muhammed Rıza Pehlevî, 16 Ocak 1979’da İran’ı terk etti. Humeynî, bundan iki hafta sonra 1 Şubat 1979 Tahran’a ayak bastığında, kendisini yüz binlerce kişi karşıladı.

Irak’ta, Türkiye’de ve Fransa’da geçen toplam 15 yıllık bir sürgünün ardından, 1 Şubat 1979’da İmam Humeynî’nin İran’a dönüşü, Ortadoğu’nun yakın tarihindeki dönüm noktalarından biriydi. 1963’ten itibaren Şah Muhammed Rıza Pehlevî iktidarına yönelik kapsamlı bir muhalefet hareketi başlatan Humeynî, İran’dan sınır dışı edilerek Irak’ın Necef kentine gönderildi. Necef’te de siyasî faaliyetlerine devam edince, Bursa’da kısa bir ikametin ardından Fransa’nın başkenti Paris’e yerleşti.

Halk ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmaya çalışan ama bu şekilde ülkede durumun daha da kontrolden çıkmasına yol açan Şah, 16 Ocak 1979’da İran’ı terk etti. Humeynî, bundan iki hafta sonra Tahran’a ayak bastığında, kendisini yüz binlerce kişi karşıladı. Ülkenin her kesiminden insanın desteğini kazanan Humeynî’nin dönüşü, Pehlevî rejiminin resmen sona erdiğini de gösteriyordu.