Doğu Guta kimyasal saldırısının 8. yılında katliamın dehşeti hala hafızalarda

Esed rejiminin 2013'te Doğu Guta'da ​düzenlediği kimyasal  ​saldırıda pek çok yakınını kaybeden Muhammed Şami.
Esed rejiminin 2013'te Doğu Guta'da ​düzenlediği kimyasal ​saldırıda pek çok yakınını kaybeden Muhammed Şami.

Esed rejiminin 21 Ağustos 2013'te Doğu Guta bölgesinde kimyasal silahla düzenlediği saldırıda otuz yedi akrabasını kaybeden Doğu Gutalı Muhammed Şami yaşadıklarının etkisinden kurtulamıyor. 1400'ün üzerinde sivilin katledildiği saldırı için "Sanki kıyamet kopmuş gibi kaos içindeydi. Kurtarılmayı bekleyen yaralılar için güvenli bölge aradık. Kimyasal saldırılarında hayatını kaybedenlerin isimlerini göğüslerine yazıyordum" ifadelerini kullanan Şami, rejime karşı kininin her geçen gün arttığını vurguladı.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin 21 Ağustos 2013'te Doğu Guta bölgesinde kimyasal silahla 1400'ün üzerinde sivili öldürdüğü saldırının üzerinden 8 yıl geçerken mağdurlar yaşadıklarını unutamıyor.

Hafızalardan silinmeyen bu katliamda çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil zehirli gazlardan etkilendi.

Esed rejiminin 2018'deki saldırısında gazdan etkilenen siviller.

Doğu Guta'nın Ainterme bölgesinden İdlib'e göç etmek zorunda kalan Muhammed Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırıda 37 akrabasının hayatını kaybettiğini söyledi.

Saldırı sırasında bölgeden uzak olması sayesinde hayatta kaldığını vurgulayan Şami, "Saldırı sonrasında ailemi aramak için eve geldim. Kimseyi bulamadım." dedi.

Doğu Guta'nın Ainterme bölgesinden İdlib'e göç etmek zorunda kalan Muhammed Şami, 37 akrabası saldırıda kaybetmiş.
Doğu Guta'nın Ainterme bölgesinden İdlib'e göç etmek zorunda kalan Muhammed Şami, 37 akrabası saldırıda kaybetmiş.
  • Yakınlarını aramaya başladığını belirten Şami, "Bulduğum akrabalarımın hepsi ölmüştü. Sanki kıyamet kopmuş gibi kaos içindeydi." diye konuştu.

Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırısı sonrasında yüzlerce kişinin öldüğünü dile getiren Şami, "Gün geçtikçe rejime karşı kinim daha çok artıyor. Uluslararası toplum harekete geçmedi." şeklinde konuştu.

Saldırıda yakınlarını kaybedenler uluslararası topluma tepkili.
Saldırıda yakınlarını kaybedenler uluslararası topluma tepkili.

Kimyasal saldırıdan sonra gün boyu bölgenin havan topuyla hedef alındığını kaydeden Şami, "Kurtarılmayı bekleyen yaralılar için güvenli bölge aradık. Kimyasal saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerini göğüslerine yazıyordum. Amcalarım, yengelerim, kuzenlerim ve halalarım olmak üzere toplam 37 akrabamı kaybettim." ifadelerini kullandı.

Suriye'nin pek çok şehri kimyasal saldırıların hedefi oldu

Esed rejimi, iç savaş boyunca Şam ve kırsalındaki bölgeleri 102, İdlib'i 45, Hama'yı 30, Halep'i 26, Humus'u 7, Dera'yı 3, Deyrizor'u 3, Lazkiye'yi ise 1 kez kimyasal silahlarla hedef aldı

Esed rejimi, iç savaş boyunca yüzlerce kez kimyasal silahlara başvurdu.
Esed rejimi, iç savaş boyunca yüzlerce kez kimyasal silahlara başvurdu.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), bu saldırılarda ölenlerden 1500'den fazlasının kimlik bilgilerini kaydetti.

Rusya ve Çin'in vetoları Esed rejiminin yargılanmasının önüne geçti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantılarında rejim lehine toplam 16 kez veto kullanan Rusya ve Çin, kimyasal silah saldırılarını konu alan oturumlarda ise 6 kere yine rejimi koruyacak biçimde bu hakka başvurdu.

Rusya ve Çin'in vetoları sonucunda, Esed rejimini yargılamanın önü kesildi.