Ekmek krizinin de başladığı Lübnan'da protestolar sürüyor

Lübnan tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya.
Lübnan tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya.

1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşayan Lübnan'da Beyrut'un yanı sıra kuzeydeki Trablusşam ve doğudaki Beka kentlerinde akşam saatlerinden itibaren sokaklara dökülen yüzlerce Lübnanlı, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı gösteriler düzenledi. Beyrut'tan Trablusşam'a giden kara yolunu kapatmaya çalışan göstericiler ile ordu arasında çıkan arbedede 10 kişi yaralandı. Trablusşam kentinde ise aktivistler, bir günlüğüne sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Öte yandan ekmek krizinin baş gösterdiği Lübnan'da halk, doların rekor seviyedeki yükselişi ve hükümetin ekmek zammına izin vermemesi üzerine dağıtımı durduran fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Lübnan'da ekonomik krize karşı eylemler sürerken kuzeydeki Trablusşam kentinde bir günlük sivil itaatsizlik çağrısı yapıldı.

Başkent Beyrut'un yanı sıra kuzeydeki Trablusşam ve doğudaki Beka kentlerinde akşam saatlerinden itibaren sokaklara dökülen yüzlerce Lübnanlı, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına karşı gösteriler düzenledi.

Beyrut'un Trablusşam'a giden kara yolundaki Cil Dib bölgesinde akşam saatlerinde toplanan vatandaşlar, ekonomik durumu ve bundan sorumlu tuttukları siyasi yöneticileri protesto etti.

Lübnan'da bir süredir devam eden ekonomik krize karşı eylemlerde göstericilere ordu müdahale ediyor.
Lübnan'da bir süredir devam eden ekonomik krize karşı eylemlerde göstericilere ordu müdahale ediyor.
  • Göstericilerin yolu trafiğe kapatma girişimi, ordunun sert müdahalesiyle engellendi. Ordunun müdahalesi sonucunda yaşanan arbedede 10 gösterici yaralanırken bazı gazetecilerin darbedildiği belirtildi.

Trablusşam kentinde de düzenlenen yürüyüşlerde, yerel para birimi Lübnan lirasının günden güne karaborsada değer kaybettiği ve bunun doğrudan hayat pahalılığı olarak vatandaşa yansıdığında dikkat çekildi.

Lübnan nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürüyor.
Lübnan nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürüyor.

Trablusşam'daki aktivistler, yarın ekonomik krizi protesto etmek üzere bir günlüğüne sivil itaatsizlik çağrısında bulundu.

Ülkenin doğusundaki Beka bölgesinde mevcut ekonomik krize karşı bir süre yolları kapatma eylemi yapıldı.

Hizbullah destekçileri ABD Büyükelçisini protesto etti

Öte yandan Beyrut'ta toplanan Şii Hizbullah örgütü destekçileri, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea'nin önceki gün bir Arap televizyon kanalına bağlanarak Hizbullah'ı, ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tutmasını protesto etti.

ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea.
ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea.

Örgütün kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösünde yoğun güvenlik tedbirleri alan güvenlik güçleri, örgüt destekçilerinin motosikletlerle şehirde tur atmasına izin vermedi.

ABD Büyükelçisi Shea, "Milyarlarca dolar, hükümetin hazinesi yerine Hizbullah'ın devletçiğine gitti." ifadelerini kullanmıştı.

Beyrut'ta bir araya gelen Hizbullah destekçileri.
Beyrut'ta bir araya gelen Hizbullah destekçileri.

"Ekmek krizi"

Lübnan'da halk, doların rekor seviyedeki yükselişi ve hükümetin ekmek zammına izin vermemesi üzerine dağıtımı durduran fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizlerden birini yaşıyor.

Alım gücünün oldukça düştüğü Lübnan'da dolaplar boşaldı.
Alım gücünün oldukça düştüğü Lübnan'da dolaplar boşaldı.
  • Ülkedeki fırıncılar, yerel para birimi Lübnan lirasının birkaç aydan bu yana karaborsada yüzde 80 oranında değer kaybetmesine karşı zam taleplerinde bulunuyor ancak hükümet buna izin vermiyor.

Hükümetin zam yapmalarına izin vermediği fırıncılar masraflardan kısmak için dağıtımı durdurma kararı aldı.
Hükümetin zam yapmalarına izin vermediği fırıncılar masraflardan kısmak için dağıtımı durdurma kararı aldı.

Buna karşı fırıncılar, dağıtım masrafından kaçınma gerekçesiyle dünden beri bakkal ve marketlere ekmek dağıtımını durdurma kararı aldı.

Ekmek almak için fırınlara yönelen ve uzun süre kuyruklarda bekleyen vatandaşın çilesi, sosyal medyada tepkilerle karşılandı.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar bugün itibariyle 7500 Lübnan lirasının üzerinde işlem görüyor.

"Ülke açlığa doğru gidiyor"

Öte yandan Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, basına yaptığı açıklamada, ekonomik krize karşı protestoların başladığı 17 Ekim 2019'dan bu yana "Ülke açlığa doğru gidiyor." sloganını dillendirdiğini hatırlattı.

Lübnan'daki ekonomik krizin biteceğine dair ufukta bir çıkış yolu görülmediğine işaret eden Canbolat, "Daha önce kolaydı, çünkü müttefiklerimiz vardı. Bugün ise hem içerde hem de dışarıdan ablukadayız." dedi.