El-Kaide lideri Zevahiri, ABD saldırısında öldürüldü

Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilen ABD, bu hava saldırısıyla birlikte Afganistan'a ilk kez saldırı düzenlemiş oldu.
Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilen ABD, bu hava saldırısıyla birlikte Afganistan'a ilk kez saldırı düzenlemiş oldu.

El-Kaide lideri Eymen Zevahiri, pazar günü CIA’in Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda öldürüldü. ABD Başkanı Joe Biden, "Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok." dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zevahiri’nin Afganistan’da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı.

Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zevahiri’nin Kabil’de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.

Konuşmasında operasyonun detaylarına da yer veren Biden, "Başkan Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri’yi aramıştık. İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı" dedi.

Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zevahiri'nin öldürülmesini "Adalet yerini buldu." konuşmasıyla duyurdu.
Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zevahiri'nin öldürülmesini "Adalet yerini buldu." konuşmasıyla duyurdu.


  • Biden, "Zevahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok." diye konuştu.

Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

"Halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır"

Zevahiri’ye yönelik operasyon ile "adalet"in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti.

Biden, "Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır." dedi.

Zevahiri'ye yönelik operasyonu "bir başarı" olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki "olağanüstü ısrarları ve becerileri" dolayısıyla teşekkür etti.

Zevahiri, Osama bin Ladin'in 2011'de öldürülmesinin ardından El-Kaide’nin başına geçmişti.
Zevahiri, Osama bin Ladin'in 2011'de öldürülmesinin ardından El-Kaide’nin başına geçmişti.

Eymen Zevahiri kimdir?

Kabil'deki ABD saldırısında 71 yaşında ölen Eymen Zevahiri, 19 Haziran 1951 tarihinde Kahire'de doğdu. Mısır İslami Cihad militan grubunun kurulmasına yardım eden göz cerrahı Zevahiri , Mayıs 2011'de ABD güçleri tarafından Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından El Kaide'nin liderliğini devraldı.

Eşi ve altı çocuğundan üçü Afganistan'da 11 Eylül saldırılarının ardından, 2001 sonlarında gerçekleşen bir hava saldırısında öldürüldü. Ancak öldü haberinden sonra birçok kez konuşmaları ve video kayıtları yayınlandı. 2 Mayıs 2011'de Usame bin Ladin'in ölümüyle birlikte El-Kaide'nin yeni lideri olduğu öne sürülmüş, bu 16 Haziran günü El-Kaide'den yapılan bir basın bildirisiyle doğrulanmıştı.

Kahire'deki tıp eğitimini 1974 yılında tamamlayan Zevahiri, üç yıl boyunca Mısır ordusunda cerrah olarak görev aldı. Bundan sonra Kahire'deki bir hastanede çalıştı. 1980 ve 1981 yıllarında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'ne yardım etmek amacıyla Pakistan'a gitti.

Çok sayıda El-Kaide raporu dahil birkaç eserin yazarı olan Zevahiri Arapça, İngilizce ve Fransızca konuşabilmektedir.

Yemen'de 2000 yılında 17 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıyı ve 1998 yılında 224 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine düzenlenen bombalı saldırıları organize ettiğine inanılıyordu.

El-Kaide lideri Eyman Zevahiri'nin, FBI tarafından listelenen "en çok aranan terörist" posteri.
El-Kaide lideri Eyman Zevahiri'nin, FBI tarafından listelenen "en çok aranan terörist" posteri.

11 Eylül saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu

2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına geçen Zevahiri'nin, 2001'de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu.

Zevahiri, 2001'de ABD hükümetinin açıkladığı ve 22 kişinin yer aldığı "en çok aranan terörist" listesinde de yer almıştı. Bin Ladin'in ardından ikinci sırada bulunan Zevahiri'nin başına 25 milyon dolar ödül konmuştu.

Usame bin Ladin gibi o da, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin Afganistan’ı işgali sonrası saklanmaya başlamıştı