Endonezya'daki depremde ölü sayısı 347'ye yükseldi

7,0 şiddetindeki deprem, Lombok Adası'nın kuzey kesiminde ağır hasarlara sebep oldu.
7,0 şiddetindeki deprem, Lombok Adası'nın kuzey kesiminde ağır hasarlara sebep oldu.

Haber güncelleme 9 Ağustos (10:20)

Endonezya haber ajansı Antara'nın Afet Zararlarını Azaltma Ajansı (BPBD) yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Lombok'ta meydana gelen 7,0 şiddetindeki depremde ölü sayısı 347'ye yükseldi. Haberde depremde ölenlerin çoğunun Lombok'un kuzeybatısındaki Kayangan bölgesinde olduğu belirtildi.

Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho yaptığı açıklamada, depremde bin 477 kişinin yaralandığı ve bölge genelinde 156 binden fazla kişinin güvenli alanlara tahliye edildiği bilgisini paylaştı. Nugroho, depremde, evlerin yanı sıra okul ve cami gibi kamu binaları dahil 43 bine yakın yapının da depremde zarar gördüğünü kaydetti. Bölgede özellikle enkaz alanlarında ağır iş makinelerinin dahil olduğu kapsamlı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

5 Ağustos'ta meydana gelen depremde ölü sayısı 347'ye yükseldi. (Anton Raharjo / AA)
5 Ağustos'ta meydana gelen depremde ölü sayısı 347'ye yükseldi. (Anton Raharjo / AA)

Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG), pazar akşamı merkez üssü Lombok'un 27 kilometre kuzeydoğusu olan ve 15 kilometre derinlikte meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından verilen tsunami uyarısını kaldırmıştı.

Haber güncelleme 9 Ağustos (10:20)

Endonezya'nın doğusundaki Lombok Adası'nda meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 98 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, yaptığı açıklamada, depremde ölü sayısının 98’e yükseldiğini belirtti.

Depremin en çok etkilediği Lombok’un kuzey bölgesinde can kayıplarının fazla olduğunu ifade eden Nugroho, bölge genelinde de 236 kişnin yaralı olduğunu bildirdi. Nugroho ayrıca Gili Adaları’ndan yaklaşık bin kişilik yerli ve yabancı turistin güvenli bölgeye tahliye edildiğini söyledi. Depremin hissedildiği Bali Adası'nda ise şu ana kadar 2 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı.

Depremin etkisiyle binlerce Endonezyalı sokaklara döküldü. (Reuters)
Depremin etkisiyle binlerce Endonezyalı sokaklara döküldü. (Reuters)

Öte yandan Devlet Başkanı Joko Widodo da deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ilgili tüm birimlere en iyi şekilde bölgede çalışmalarını yürütmesi çağrısında bulundu.

Depremde 1000’den fazla evin zarar gördüğü bölgede, helikopter destekli kapsamlı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Endonezya Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG), dün akşam merkez üssü Lombok'un 27 kilometre kuzeydoğusu olan ve 15 kilometre derinlikte meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından verilen tsunami uyarısını kaldırmıştı. Ülkede geçen hafta aynı bölgede meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 16 kişi yaşamını yitirmişti.