Esed, savaştan bu yana Halep'e ilk resmî ziyaretini gerçekleştirdi

Beşar Esed ailesiyle birlikte Halep'te.
Beşar Esed ailesiyle birlikte Halep'te.

Beşar Esed ve eşi iç savaştan bu yana ilk kez, iç savaşta muhaliflerin kalesi olan ve 2016 yılında Esed rejimi tarafından ele geçirilmesiyle savaşın kaderini değiştiren Halep kentine resmî bir ziyarette bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, savaşın ardından 11 yıl sonra geldiği Halep’te Kurban Bayramı namazını kıldı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, 11 önce başlayan iç savaşın ardından Halep’i ilk kez ziyaret etti.

Esed ziyaretinde üst düzey hükümet yetkilileriyle birlikte Abdullah Ibn Abbas Camisi’nde bayram namazını kıldı. Halka hitap eden Esed, tarihî çarşıları ziyaret ettiğini ve bir termik santralin açılışını yaptığını söyledi.

Beşar Esed, Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinde Kurban Bayramı'nda sabah namazına katıldı.
Beşar Esed, Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinde Kurban Bayramı'nda sabah namazına katıldı.

Esed’ın dün başlayan Halep ziyaretinde eşi Esma Esed ve iki oğluyla kızı da yer aldı.

Esed’in Suriye’nin ikinci büyük kenti olan ve iç savaş öncesinde ülke ekonomisinin kalbi olarak bilinen kente yaptığı resmî ziyaret sembolik açıdan önem taşıyor.

Tarihî kentin yüzde 60’ı iç savaşta tahrip oldu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) iç savaştaki çatışmaların Halep eski kent merkezinin yüzde 60’ının yok edilmesine neden olduğu tahmin ediliyor.

Buradaki pazar yerleri, camiler, kervansaraylar, hamamların hala saldırıların izlerini taşıyor. İç savaş sırasında muhaliflerin kalesi haline gelen kent Şam rejiminin tarafından acımasız bir kuşatma altına alınarak bombalandı.

Rusya’nın yardımıyla 2016’da Esad yönetiminin eline geçen Halep kentinin düşüşü savaşın kaderini değiştiren gelişmelerden birini oluşturdu.

Esed, İran desteğiyle onarılan hidroelektrik santralinin açılışını yaptı

Beşar Esed, kent merkezindeki bu ziyaretin öncesinde şehrin doğu kırsalında savaş sırasında tahrip olan ve onarılarak kısmî olarak devreye sokulan hidroelektrik santralinin açılışını gerçekleştirdi.

Esed, hidroelektrik santralinin açılışını gerçekleştirdi.
Esed, hidroelektrik santralinin açılışını gerçekleştirdi.

Ülkenin en büyük tesislerinden olan hidroelektrik santralin bölge için 200 megavat elektrik üreteceği açıklandı.

  • Yaklaşık yarım milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve milyonlarca kişinin yerlerinden eden iç savaşta elektrik ve diğer altyapı tesisleri zarar görmüştü.

Tahran, Şam yönetimiyle 2017 yılında savaştan tahrip olan ükedeki üretim ve dağıtım tesislerinin iyileştirilmesi için anlaşma imzaladı. Halep’teki devlet elektrik şirketi, geçen yıl hidroelektrik santralinin İran’ın desteğiyle onarılarak yeniden hayata geçirileceğini duyurdu.

Yapılan anlaşma ayrıca, Lazkiye’de bir santral kurulmasını ve birçok başka bölgedeki santrallerin onarılmasını içeriyor.