Etiyopya'da kriz: Tigray'da neler oluyor?

2020 yılının Kasım ayında Tigray bölgesel yönetimi ile federal hükümet güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.
2020 yılının Kasım ayında Tigray bölgesel yönetimi ile federal hükümet güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.

Etiyopya'da 2020'den bu yana çatışmalar nedeniyle en az 20 yardım görevlisi hayatını kaybetti.

Eğitim ve sağlık kurumlarının çalışamaz hale geldiği Tigray'a güvenlik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle yeterli yardım ulaştırılamıyor. Çatışmanın sebepleri ve hayatını kaybeden siviller endişeleri yükseltiyor.

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyeleriyle ordu birlikleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle 2020'den bu yana en az 20 yardım görevlisi yaşamını yitirdi.

https://www.gzt.com/mecra/etiy...

  • Afrika Gazeteciler Merkezinin (CAJ) verilerine göre, Etiyopya, çatışmalar nedeniyle en fazla yardım görevlisinin hayatını kaybettiği ülke oldu.

Etiyopya'nın kuzeyinde Kasım 2020'den beri devam eden çatışmalarda en az 20 yardım görevlisi hayatını kaybetti.

Etiyopya kuvvetlerinin Tigray'ın başkenti Mekele'ye düzenlediği hava saldırısı sonucu dumanlar yükseldi.
Etiyopya kuvvetlerinin Tigray'ın başkenti Mekele'ye düzenlediği hava saldırısı sonucu dumanlar yükseldi.

Mali ise yardım görevlilerinin kaçırılma vakalarında ilk sırada yer aldı. Ülkede 44 kaçırma vakası kaydedildi.

Güvenlik sorunları nedeniyle Afrika'da yardım görevlilerinin en fazla hedef olduğu ülkeler arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Nijerya, Somali ve Güney Sudan yer aldı.

- Etiyopya'da insani kriz büyüyor

Federal ordu ile TPLF arasında Tigray eyaletinde yaşanan güç mücadelesinin komşu eyaletlere sıçramasının ardından bölgedeki insani kriz derinleşti.

https://www.gzt.com/mecra/etiy...

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de isyancılara karşı başlatılan operasyonlarda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'ın başkenti Mekelle'den çekilmişti.

Tek taraflı ateşkes ilan eden hükümet, TPLF'nin kuzeydeki hızlı ilerleyişi sonrası karşı saldırıya geçmişti.

Ülkenin kuzeyinde devam eden çatışmalar yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden ederken 5 milyondan fazla kişi de acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kıtlık benzeri koşullar altında yaşayanların sayısı ise 400 bini buldu.

Eğitim ve sağlık kurumlarının çalışamaz hale geldiği Tigray'a güvenlik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle yeterli yardım ulaştırılamıyor.

Tigray'daki Etnik Yapı

122 milyon nüfuslu Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Tigraylılar Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor.

Etiyopya etnik ayrımlara göre büyük ölçüde özerk 10 eyalete bölünmüş bulunuyor ama federal bir merkezi devlet ve kurumları da var.

Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selasiye'nin 1974 yılında bir darbe ile devrilmesini izleyen uzun askeri yönetim ve iç savaş döneminde ağır yaralar alan bu bölgede merkezi hükümete karşı derin bir hoşnutsuzluk var.

Tigray, 1 milyondan fazla kişinin öldüğü ve 2 milyonu aşkın insanın göç etmek zorunda kaldığı 1983-1985 yıllarındaki büyük kıtlığın merkezindeydi.

Onlarca yıl devam eden görece istikrar döneminin ardından, 2020 yılının Kasım ayında Tigray bölgesel yönetimi ile federal hükümet güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.

- BM: Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray'a hava saldırısında siviller yaralandı

Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki kriz ilerlerken siviller için ortaya çıkan ağır sonuçlar büyümeye devam ediyor.

  • Birleşmiş Milletler geçtiğimiz günlerde Etiyopya'nın kuzeyinde Tigray eyaletinin başkenti Mekelle'ye yönelik hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların bulunduğunu sivillerin yaralandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Etiyopya'nın kuzeyinde hükümet güçleri ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki artan çatışmaların endişe verici olduğunu dile getirdi.

Mekelle kentine bugün bir hava saldırısı düzenlendiğini belirten Haq, hava saldırısında ilk verilere göre aralarında kadın ve çocukların da olduğu sivillerin yaralandığını söyledi.

Haq, Tigray'da nüfusun yüzde 90'ndan fazlasını oluşturan 5,2 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, yaklaşık 400 bin kişinin ise kıtlık benzeri koşullarda yaşadığına dikkati çekti.

Sözcü Haq, taraflara Tigray, Amhara ve Afar'da çatışmalara son verme ve gerginliği azaltma çağrısı yaptı.