"Eve dönme zamanı"

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada Suriye'den çekilme vaktinin geldiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Suriye'den çekileceğine dair açıklamasından, Rusya'ya bağlı Dağistan'da Türk askerlerinin anmak için yapılan anıtın başlattığı tartışmaya, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

"Eve dönme zamanı"
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de DEAŞ'ı yenilgiye uğrattıklarını belirterek, "Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi." ifadesini kullandı. "Uzun zamandan beri Suriye'de savaşıyoruz. Yaklaşık 2 senedir ABD Başkanıyım, gerçekten aşama kaydettik ve DEAŞ'ı yendik." değerlendirmesinde bulunan Trump, paylaşımında, "DEAŞ'ı kötü bir şekilde yenilgiye uğrattık ve toprakları geri aldık." ifadesine yer verdi. Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceğini ve ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ila 100 gün içinde ülkeden çekileceğini iddia etti.
"Eve dönme zamanı" ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de DEAŞ'ı yenilgiye uğrattıklarını belirterek, "Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi." ifadesini kullandı. "Uzun zamandan beri Suriye'de savaşıyoruz. Yaklaşık 2 senedir ABD Başkanıyım, gerçekten aşama kaydettik ve DEAŞ'ı yendik." değerlendirmesinde bulunan Trump, paylaşımında, "DEAŞ'ı kötü bir şekilde yenilgiye uğrattık ve toprakları geri aldık." ifadesine yer verdi. Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceğini ve ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ila 100 gün içinde ülkeden çekileceğini iddia etti.
Trump'ın Suriye kararı, kabineyi sarstı
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını açıklaması, ordu ve istihbarat birimleri arasında büyük bir rahatsızlığa yol açtı. Savunma Bakanı James Norman Mattis, istifa edeceğini söyleyerek, gerekçelerini gönderdiği bir mektupla Trump'a iletti. ABD kabinesinden ve dışişleri ile savunma bakanlıklarından daha fazla ismin istifa etmesi bekleniyor.
Trump'ın Suriye kararı, kabineyi sarstı ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını açıklaması, ordu ve istihbarat birimleri arasında büyük bir rahatsızlığa yol açtı. Savunma Bakanı James Norman Mattis, istifa edeceğini söyleyerek, gerekçelerini gönderdiği bir mektupla Trump'a iletti. ABD kabinesinden ve dışişleri ile savunma bakanlıklarından daha fazla ismin istifa etmesi bekleniyor.
Keşmir’de kanlı yıl
Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir bölgesinde bu yıl çıkan olaylarda 500’e yakın kişi hayatını kaybetti. Bu rakam 2008 yılında 503 kişinin ölümünün ardından en yüksek ölüm sayısı olarak kayıtlara geçti. BM raporuna göre, Temmuz 2016 ile Nisan 2018 arasında Cammu ve Keşmir bölgesinde ciddi insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu dönemde 145 sivilin güvenlik güçleri tarafından ve 20 sivilin ise silahlı gruplar tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Keşmir’de kanlı yıl Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir bölgesinde bu yıl çıkan olaylarda 500’e yakın kişi hayatını kaybetti. Bu rakam 2008 yılında 503 kişinin ölümünün ardından en yüksek ölüm sayısı olarak kayıtlara geçti. BM raporuna göre, Temmuz 2016 ile Nisan 2018 arasında Cammu ve Keşmir bölgesinde ciddi insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu dönemde 145 sivilin güvenlik güçleri tarafından ve 20 sivilin ise silahlı gruplar tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Almanya'dan Suriyeli mültecilere zor teklif
Alman hükümetinin, ülkede “geçici” statüyle kalan Suriyeli mültecilere, resmi evraklarını ve pasaportlarını Berlin’deki resmi büyükelçilik üzerinden yenilemelerini şartını koşması, tepkilere yol açıyor. Ülke yasalarının bunu gerektirdiğini savunan yetkili makamların aksine, insan hakları savunucuları ve hukukçular, Suriyeli mültecilere özel bir istisna sağlanması gerektiğinde ısrarcı. Hukukçular, Beşşar Esed rejiminden kaçarak ülkeye sığınan bu insanların rejimin elçilik binasına yönlendirilmesini “zalimce” olarak tanımlıyor.
Almanya'dan Suriyeli mültecilere zor teklif Alman hükümetinin, ülkede “geçici” statüyle kalan Suriyeli mültecilere, resmi evraklarını ve pasaportlarını Berlin’deki resmi büyükelçilik üzerinden yenilemelerini şartını koşması, tepkilere yol açıyor. Ülke yasalarının bunu gerektirdiğini savunan yetkili makamların aksine, insan hakları savunucuları ve hukukçular, Suriyeli mültecilere özel bir istisna sağlanması gerektiğinde ısrarcı. Hukukçular, Beşşar Esed rejiminden kaçarak ülkeye sığınan bu insanların rejimin elçilik binasına yönlendirilmesini “zalimce” olarak tanımlıyor.
Taliban ABD ile görüştü
Afganistan'da 17 yıldır süren savaşı sona erdirmek amacıyla Taliban örgütü temsilcileriyle Amerikalı yetkililer Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) görüştü. Taliban Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, yapılan görüşmelerde ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve ülkede barışın tesis edilmesinin ele alındığı kaydedildi ve görüşmelerin devam edeceği bildirildi.
Taliban ABD ile görüştü Afganistan'da 17 yıldır süren savaşı sona erdirmek amacıyla Taliban örgütü temsilcileriyle Amerikalı yetkililer Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) görüştü. Taliban Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, yapılan görüşmelerde ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve ülkede barışın tesis edilmesinin ele alındığı kaydedildi ve görüşmelerin devam edeceği bildirildi.
Ömer Beşir, Esed ile görüştü
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Şam'a düzenlediği kısa bir ziyarette Suriye rejimi lideri Beşşar Esed'le görüştüğü bildirildi. Sudan Cumhurbaşkanlığından basına yapılan davette Beşir'in kısa bir yurt dışı ziyaretinden ülkeye dönüşünün ardından önemli açıklamaların yapılacağı belirtildi. Sudan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Şam'a yaptığı ziyaret sırasında Beşir'in Esed'le görüşmesinde "Suriye sorunlarla karşı karşıya olan bir ülkedir, güçsüzleştirilmesi Arapların davalarının güçsüzleştirilmesi demektir." ifadelerini kullandığı belirtildi.
Ömer Beşir, Esed ile görüştü Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Şam'a düzenlediği kısa bir ziyarette Suriye rejimi lideri Beşşar Esed'le görüştüğü bildirildi. Sudan Cumhurbaşkanlığından basına yapılan davette Beşir'in kısa bir yurt dışı ziyaretinden ülkeye dönüşünün ardından önemli açıklamaların yapılacağı belirtildi. Sudan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Şam'a yaptığı ziyaret sırasında Beşir'in Esed'le görüşmesinde "Suriye sorunlarla karşı karşıya olan bir ülkedir, güçsüzleştirilmesi Arapların davalarının güçsüzleştirilmesi demektir." ifadelerini kullandığı belirtildi.
Somali'de Ebu Mansur protestosu: 10 ölü
Somali'de, terör örgütü Eş-Şebab'ın eski elebaşlarından Muhtar Ebu Mansur'un (Muhtar Robov) dün gözaltına alınması sonrası başlayan gösteri ve çatışmalarda biri milletvekili en az 10 kişi öldü. Somali Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Abdisaid Ali yaptığı açıklamada, Baydabo şehrinde çıkan şiddet olaylarında Güney Eyaleti Milletvekili Abdishakur Yakub İbrahim’in öldüğünü belirtti. Mansur'un dün gözaltına alınması sonrası destekçilerinin başlattığı gösterilerde, Somali güçleri ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Yerel yetkililer, çıkan olaylarda şimdiye kadar en az 10 kişinin öldüğünü teyit etti.
Somali'de Ebu Mansur protestosu: 10 ölü Somali'de, terör örgütü Eş-Şebab'ın eski elebaşlarından Muhtar Ebu Mansur'un (Muhtar Robov) dün gözaltına alınması sonrası başlayan gösteri ve çatışmalarda biri milletvekili en az 10 kişi öldü. Somali Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Abdisaid Ali yaptığı açıklamada, Baydabo şehrinde çıkan şiddet olaylarında Güney Eyaleti Milletvekili Abdishakur Yakub İbrahim’in öldüğünü belirtti. Mansur'un dün gözaltına alınması sonrası destekçilerinin başlattığı gösterilerde, Somali güçleri ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Yerel yetkililer, çıkan olaylarda şimdiye kadar en az 10 kişinin öldüğünü teyit etti.
Dağıstan'da Türk şehitliği anıtı tartışması
Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkale’de Birinci Dünya Savaşı’ında Ruslara karşı savaşan Osmanlı askerlerinin hatırası için yapılan anıt Rusya’da tartışmalara neden oldu. “Rusça yayın yapan birçok haber sitesi anıtın açılışını “Dağıstan’da Enver Paşa’nın askerlerine anıt”, "Dağıstan'da işgalcilere anıt" başlığı altında vererek Rusya Federasyonu sınırları içinde böyle bir anıtın yapılmasına itirazlarını dile getirmeye devam ediyorlar.
Dağıstan'da Türk şehitliği anıtı tartışması Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkale’de Birinci Dünya Savaşı’ında Ruslara karşı savaşan Osmanlı askerlerinin hatırası için yapılan anıt Rusya’da tartışmalara neden oldu. “Rusça yayın yapan birçok haber sitesi anıtın açılışını “Dağıstan’da Enver Paşa’nın askerlerine anıt”, "Dağıstan'da işgalcilere anıt" başlığı altında vererek Rusya Federasyonu sınırları içinde böyle bir anıtın yapılmasına itirazlarını dile getirmeye devam ediyorlar.