Fas, İbrahim Anlaşmaları zirvesini erteledi

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Fas'ta planlanan İbrahim Anlaşmaları'na imza atan Arap ülkeleri arasında ev sahipliği yaptığı zirveyi erteleyeceklerini açıkladı.
- Burita, erteleme için gündem sorunlarını ve "bölgedeki barış çabalarını baltalayan" "kışkırtıcı ve tek taraflı eylemlerin" elverişsiz siyasî bağlamını gösterdi.
Zirveyi yaz sonrasına erteleme kararı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşim inşa etmeyi genişletme kararı almasının ve İsrail'in Cenin'e düzenlediği ve beş kişinin hayatını kaybettiği baskının ardından geldi.
İsrail ordusunun Batı Şeria'daki Cenin'e düzenlediği baskını kınadı ve İsrail'in, Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurmak istediği işgal altındaki topraklarda yerleşim birimlerini genişletme kararını reddetti.

İsrail, BAE, Bahreyn, Fas, Mısır ve ABD'den dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi başlangıçta Mart ayında yapılacaktı, ancak İsrailliler ile Filistinliler arasında artan gerilimin yanı sıra Arap katılımcıların Başbakan konusundaki rahatsızlığı nedeniyle birkaç kez ertelendi.
- Burita gecikme hakkında ayrıntılı bilgi vermedi, ancak Fas'ın İsrail-Filistin ihtilafındaki tüm tek taraflı eylemlere, "özellikle İsrail [tarafından yapılan] eylemlere" karşı olduğunu ifade etti.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'ın yanı sıra 2020'de ABD güdümlü bir diplomatik girişimin ardından İsrail'e yaklaşan dört Arap devletinden biri. Rabat, İsrail ile bağlarını güçlendirdi ve ABD'nin Cezayir destekli bir bağımsızlık hareketi tarafından hak iddia edilen Batı Sahra toprakları üzerindeki egemenliğini tanıması karşılığında tam diplomatik ilişkilere doğru ilerlemeyi kabul etti.
Fas, İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözümün parçası olarak başkenti Doğu Kudüs'te olacak bir Filistin devletinin kurulmasını görmek istediğini söyledi.
Planlanan zirve, geçen yıl İsrail'in Necef Çölü'nde İsrail, Bahreyn, Fas, BAE, ABD ve Mısır arasında gerçekleştirilen ve İsrail ile 1979'da barış anlaşması imzalayan zirveyi takip ediyor.