"Fenomen" kadın: 10 yılda 21 milyon dolarlık alış veriş

55 yaşındaki Zamire Hacıyeva şu anda çocuklarıyla beraber Londra'da yaşıyor.
55 yaşındaki Zamire Hacıyeva şu anda çocuklarıyla beraber Londra'da yaşıyor.

Bir günde lüks alış verişe 5.250 dolar harcamak çoğumuz için sıradan bir şey gibi gözüküyor olabilir ve duyduğumuzda konuyu «parası var harcıyor, bana ne?» der geçiştiririz belki. Ama lüks alış verişe 10 yılda, her gün ortalama 5.250 dolar harcamak ve bu rakamın 10 yılın sonunda 21 milyon dolara tekabül ettiğini duymak koşulsuz hepimizi şaşırtır. Bu şaşkınlık zihnimizde ve dilimizde farklı şaşkınlık ifadeleriyle yankılanır, bazılarımız belki içerisinde beddua geçen cümleler bile kurabiliriz.

Harrdos'un en paralı müdavimi

Şaşkınlığımıza sebep olan kişi gerçek bir «fenomen» ve 21 milyon doların dışında harcadığı çok farklı alanlar da mevcut. 2 yıl önce yolsuzluktan 15 yıl hüküm giyen eski Azerbaycan Halk Bankası Başkanı Cihangir Haciyev’in eşi, 55 yaşındaki Zamire Hacıyeva Londra'nın en lüks alışveriş merkezlerinden Harrods'ta son 10 yılda toplam 21 milyon dolar harcadı. Konuyu gündeme getiren İngiltere basını, Zamire Hacıyeva’nın harcamalarının bununla sınırlı kalmadığını, çok farklı harcamaların ve yatırımların olduğunu da ortaya çıkardı.

Zamire Hacıyeva ve kocası Cihangir Hacıyev
Zamire Hacıyeva ve kocası Cihangir Hacıyev

Hacıyeva’yı ele veren alışveriş merkezindeki yüklü harcamalarının yanında, Londra'nın en pahalı mahallelerinden Knightsbridge'deki 15 milyon dolar değerindeki ev ile Berkshire bölgesinde aldığı golf merkezi.

Zamira Haciyeva yönetimindeki bir şirket üzerinden 2013'te Berkshire'deki lüks bir golf kulübünü en az 10 milyon dolara satın aldı.

35 kredi kartıyla milyon dolarlık harcamalar

Ayrıca resmi belgelerde Haciyeva'nın 42 milyon dolar değerinde Gulfstream G550 model jet ile yine Harrods alış veriş merkezinin otoparkında iki şahsi park alanı satın aldığı da ortaya çıktı. Belgelerle ortaya çıkarılan Harrods’daki lüks alış verişlerin bazı faturaları dudak uçuklatan cinsten: Lüks mücevher, parfüm ve saat satan bir mağazada yaklaşık 200 bin dolar, Cartier lüks mücevher mağazasında 130 bin dolar, 2,400 dolarlık şarap faturaları ve erkeklere yönelik lüks ürünler için 26 bin dolarlık harcama... Ayrıca İngiliz makamları Zamire Hacıyeva’nın tüm bu alışverişleri eşinin bankasına ait 35 farklı kredi kartı üzerinden yaptığını da ortaya çıkardı.

Londra'nın en ünlü lüks alış veriş merkezi.
Londra'nın en ünlü lüks alış veriş merkezi.

Paralar Azerbaycan'a iade edilecek mi?

Zamire Hacıyeva’nın harcamaları İngiltere'deki Açıklanmamış Servet Mahkeme Kararı adı verilen yeni kanunun ilk büyük hedefi. Hacıyeva İngiliz Ulusal Suçlar Dairesi'ne (NCA) hesap vermek zorunda. NCA'ya paranın meşru kaynaklarını gösteremezse kurum mülküne el koymak için Yüksek Mahkeme'ye başvurabilecek.

NCA soruşturmacıları, milyarlarca sterlin kara paranın İngiltere'deki mülklere yatırım yapılarak aklandığını söylüyor. İngiltere Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nden Duncan Hames, yeni yasanın sonuç vermeye başlamasından memnun olduğunu söyledi.

İngiliz Ulusal Suçlar Dairesi’i yetkililerinden Donald Toon yerli medyaya verdiği açıklamada Zamire Hacıyeva’nın aldığı mülklerin kara para ve yolsuzluk neticesinde alındığı ispat edilirse satın alınan mülklerin parasının Azerbaycan devletine iade edilebileceğini belirtti.

Haciyeva ise eşinin yasalara sadık bir iş adamı olduğunu söyleyerek, büyük bir adaletsizliğin kurbanı olduklarını savundu.

Şimdi 55 yaşındaki kadın, ya bu kadar parayı nereden bulduğunu açıklayacak, ya da malvarlığını riske atacak.

"Sıradan Rus dili ve edebiyatı öğretmeni"

Zamire Hacıyeva kocası Cihangir Hacıyev’le evlenmeden önce lise Rus dili ve edebiyatı öğretmenliği yapan sıradan bir kadındı. Cihangir Hacıyev’le ikinci evliliğini yapan “sıradan Rus dili öğretmeni”nin birinci evliliğinden olan kızı Azerbaycan eski İstihbarat Başkanı Eldar Mahmudov’un oğluyla evli. Hacıyeva kocası Azerbaycan Halk Bankası’nın yeni başkanı olduğu 2005 yılında Azerbaycan İçişleri Bakanlığı’nda görevli bir yetkili tarafından fidye amacıyla kaçırılmış, sonrasında İstihbarat mensupları tarafından kurtarılmıştı.