Filistin Devlet Başkanı Abbas'tan Amerikalı aktivist Rachel Corrie'ye ödül

Filistinlilerin Amerikalı destekçisi Rachel Corrie.
Filistinlilerin Amerikalı destekçisi Rachel Corrie.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 29 Kasım günü, Amerikalı aktivist Rachel Corrie'ye Filistin halkı uğruna fedakarlıklarını onurlandıran “Özgürlük Yıldızı” ödülünü verdi. Corrie dünyada barışa olan sevgisi ve Filistinlilerin haklarını savunmasıyla biliniyordu. Kendisi gerçekleştirdiği faaliyetleriyle İsrail'in işgal altındaki tuttuğu Filistin topraklarında ihlallerini açığa vuruyordu. 16 Mart 2003 tarihinde Filistinli bir ailenin evini yıkımdan korumak için şiddetsiz eyleme katıldı. Eylem esnasında İsrailli buldozer tarafından ezilerek öldürüldü.

Quds Net News haber ajansının aktardığı bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 29 Kasım günü, Amerikalı aktivist Rachel Corrie'ye Filistin halkı uğruna fedakarlıklarını onurlandıran “Özgürlük Yıldızı” ödülünü verdi.

Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü'nde Rachel'ın ebeveynleriyle yaptığı telefon görüşmesinde Abbas, Amerikalı genç aktivistin Filistin halkı için “özgürlüğe, adalete ve haysiyete olan inancını” takdir ettiğini söyledi.

Rachel Corrie'nin anne ve babası.
Rachel Corrie'nin anne ve babası.

Ayrıca Corrie'yi, evleri İsrail devleti tarafından yıkılan Filistinli aileleri “savunduğu" için de alkışladı, "ilke ve değerlerini savunmak için hayatını kaybetti" dedi.

“Filistin halkı onu her zaman barış, onur ve adalet için savaşan bir kahraman olarak hatırlayacak. Fedakarlıkları, tüm dünyadaki Filistinlilerin ve özgürlük savunucularının zihinlerinde ve kalplerinde kalacak. " diye ekledi.

Rachel’ın annesi Cindy, Filistin Devlet Başkanının sözlerini şöyle yanıtladı:

Kalplerimiz Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'deki Filistin halkının yanında. Özgürlüğünüze ve haklarınıza kavuşacağınızı umuyoruz.

Cindy Corrie ayrıca söyle bir vaatte bulundu:

"Herkes için barış ve adalet sağlanmasına inanan Rachel'ın değerlerini ve ilkelerini yükseltmek için kızımın kurdugu kurumda çalışmaya devam edeceğiz."

Rachel Corrie kimdir?

Rachel Corrie Uluslararası Dayanışma Örgütü gönüllüsü Amerikalı bir barış aktivistidir. Corrie dünyada barışa olan sevgisi ve Filistinlilerin haklarını savunmasıyla biliniyordu. Kendisi gerçekleştirdiği faaliyetleriyle İsrail'in işgal altındaki tuttuğu Filistin topraklarında ihlallerini açığa vuruyordu.

Amerika’nın Washington eyaleti Olympia şehrinde dünyaya gelen barış eylemcisi Corrie 2003 yılında üniversite son sınıftaki ödevi için Gazze'ye gitmişti. Kardeş şehirler projesinin bir parçası olarak memleketi Olympia ile Filistin şehri Refah ile bağlantı kurmak istiyordu.

Corrie, İsrailli buldozer tarafından ezilerek öldürüldü.
Corrie, İsrailli buldozer tarafından ezilerek öldürüldü.

Gazze'ye geleli henüz iki ay olmamıştı ki 16 Mart 2003 tarihinde Filistinli bir ailenin evini yıkımdan korumak için şiddetsiz eyleme katıldı. Eylem esnasında İsrailli buldozer tarafından ezilerek öldürüldü. Görgü tanıklarının söylediklerine göre buldozer sürücüsü onu defalarca ezip geçti ve böylece ölümüne sebep oldu.

  • Gazze halkı onu "şehit" olarak tanımladı ve Amerikalı destekçileri Rachel Corrie için büyük bir cenaze töreni düzenledi.

Mahkeme aile tarafından açılan bütün davaları reddetti.
Mahkeme aile tarafından açılan bütün davaları reddetti.

2006 yılında "Benim adım Rachel Corrie" adlı bir tiyatro oyunu sahneledi.
2006 yılında "Benim adım Rachel Corrie" adlı bir tiyatro oyunu sahneledi.

İsrail devletinin ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma olayın sadece bir kaza olduğu sonucuna vardı. Ne uluslararası toplum ne de Corrie'nin ailesi İsrail'in bu açıklamasını kabul etmedi.

İrlanda gemisi Rachel Corrie.
İrlanda gemisi Rachel Corrie.

2005 yılında, Corrie'nin ailesi, İsrail devletine bir dava açtı. İsrail mahkemesi 2012 yılında, İsrail hükümetinin ölümünden sorumlu olmadığına karar vererek davayı reddetti. Bu karar Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch gibi insan hakları örgütlerinin yanı sıra aktivistler tarafından eleştirildi ve sorgulandı.

Rachel Corrie bulunduğu faaliyetler icin Filistin davasının sembolüne çevrildi.

Anısına çok sayıda film, tiyatro ve belgesel yapıldı. 2010 yılında ise Gazze'ye doğru yola çıkan İrlandalı bir yardım gemisine Rachel'ın adı verildi.