Filistin tarafının tüm tepkilerine rağmen fanatik Yahudiler bugün Aksa'da ibadet etti

Tepki çeken kararın ardından fanatik Yahudiler Aksa'da ibadet etti.
Tepki çeken kararın ardından fanatik Yahudiler Aksa'da ibadet etti.

Filistin tarafı, İsrail mahkemesinin, Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da "sessizce" ibadet etmelerine onay vermesini kınadı.Filistin ve Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan ve Hamas'tan yapılan açıklamalarda, söz konusu kararın Mescid-i Aksa'ya yönelik açık bir düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine karşı da gerçek bir savaş ilanı olduğu ifade edildi. Tepki çeken karar sonrası fanatik Yahudiler, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek ilk "sessiz" ibadetlerini gerçekleştirdi. Mescid-i Aksa’nın güneybatısında bulunan El-Meğaribe Kapısı’ndan Aksa’ya giren fanatik Yahudiler, İsrail polisinin sıkı koruması altında ibadet etti

Filistin, İsrail mahkemesinin, Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da "sessizce" ibadet etmelerine onay vermesini kınadı.

  • Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kararın Mescid-i Aksa'ya yönelik açık bir düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine karşı da gerçek bir savaş ilanı olduğu aktarıldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı söz konusu kararın Mescid-i Aksa'ya ve Filistin halkına karşı gerçek bir savaş kararı olduğunu açıkladı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı söz konusu kararın Mescid-i Aksa'ya ve Filistin halkına karşı gerçek bir savaş kararı olduğunu açıkladı.

Kararın bölgede bir din savaşı için açık bir çağrı olduğuna işaret edilen açıklamada, bu kararla Mescid-i Aksa'yı mekânsal olarak bölmek için başlangıç yapılmaya çalışıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca kararın Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki statüsüne saldırı olduğuna işaret edildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın, Birleşmiş Milletler (BM) ve ona bağlı Güvenlik Konseyi ve UNESCO dahil olmak üzere, her düzeyde siyasi ve diplomatik çabalarını sürdüreceği vurgulanırken bu konuda, Ürdün, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'yla koordineli çalışılacağı bildirildi.

Bakanlık ayrıca Arap ve İslam dünyasını bu kararı ve Mescid-i Aksa'ya yönelik oluşturacağı tehlikeleri azami ciddiyetle ele almaya çağırdı.

Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays da İsrail'i, Müslümanlar için kutsal olan 144 dönümlük alanda bulunan Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki durumuna saygılı olmaya çağırdı.

"Bu tür kararlar, tarihin gerçekliğini değiştiremez"

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararın "Mescid-i Aksa'ya yönelik aleni bir saldırı ve Harem-i Şerif'in zamansal ve mekânsal olarak bölünmesi yolunda bir adım olduğunu" belirtti.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım ise bu kararla İsrail yargısının Filistin halkına karşı işlenen suçlara ortak olduğunu belirtti.
Hamas sözcüsü Hazım Kasım ise bu kararla İsrail yargısının Filistin halkına karşı işlenen suçlara ortak olduğunu belirtti.

Kararın, tüm yasaları ve insani normları açıkça ihlal ettiğine dikkati çeken Kasım, bunun, İsrail yargısınınFilistin halkına yönelik saldırılara, gerçeklerin çarpıtılması faaliyetlerine katıldığının bir tasdiki olduğunu kaydetti.

  • Kasım, "bu tür kararların tarihin gerçekliğini değiştiremeyeceğini; mukaddes Kudüs kentinin Arap-Filistinli kimliğini ortadan kaldırmayı başaramayacağını" vurguladı.

İslami Cihad ise yaptığı açıklamada, bu kararın geçersiz olduğunu; Aksa'nın kutsallığına ve Müslümanların hakkına yönelik bir saldırı teşkil ettiğini aktardı.

İsrail'in aldığı bu kararının, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların devam etmesinin önünü açacağına dikkat çekilen açıklamada, İslami Cihad, Tel Aviv'i Aksa'ya yönelik saldırıların sonuçları konusunda ikaz etti.

Açıklamada ayrıca Filistin halkının, tüm gücü, sebatı ve azmiyle Aksa'ya zarar verecek her türlü girişimle mücadele edeceği aktarıldı.

  • Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen "Arutz Sheva" gazetesinde 6 Ekim'de yer alan haberde, İsrail'in Kudüs'teki Sulh Mahkemesi'nin Yahudilerin Harem-i Şerif'te "sessizce yaptıkları ibadetin" suç sayılmayacağına hükmettiği ve bunun bir "ilk" olduğu belirtilmişti.

Yahudiler Aksa'daki ilk "sessiz ibadetlerini" yaptı

İsrail mahkemesinin Yahudilerin Mescid-i Aksa’da"sessizce" ibadet etmesine karar vermesinin ardından fanatik Yahudiler ilk ibadetlerini gerçekleştirdi.

Fanatik Yahudiler uzun süredir Mescid-i Aksa'ya hukuksuz baskınlar gerçekleştiriyor.
Fanatik Yahudiler uzun süredir Mescid-i Aksa'ya hukuksuz baskınlar gerçekleştiriyor.
  • Filistin ve Ürdün’ün tepki gösterdiği karar sonrası fanatik Yahudiler, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek ilk "sessiz" ibadetlerini gerçekleştirdi. Mescid-i Aksa’nın güneybatısında bulunan El-Meğaribe Kapısı’ndan Aksa’ya giren fanatik Yahudiler, İsrail polisinin sıkı koruması altında ibadet etti.

Karar sonrası fanatik Yahudilerin Aksa'daki ilk

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu el-Ful ise yaptığı açıklamada kararın Doğu Kudüs de dahil olmak üzere 1967’de işgal edilen topraklar üzerinde İsrail yargısını tanımayan uluslararası hukuka göre geçersiz olduğunu belirtmişti.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşması kapsamında Kudüs İslami Vakıflar idaresi altında bulunuyor.