Filistinli babanın, İsrail'in öldürdüğü kızları için 13 yıllık adalet arayışı sonuçsuz kaldı

13 yıl önceki İsrail saldırılarında 3 kızı vefat eden baba İzzeddin Ebu Ayş.
13 yıl önceki İsrail saldırılarında 3 kızı vefat eden baba İzzeddin Ebu Ayş.

İsrail Yüksek Mahkemesi, ünlü barış aktivisti davacı İzzeddin Ebu Ayş'ın İsrail'in tazminat ödemesi ve özür dilemesi istemiyle açtığı davanın reddine ilişkin alt mahkemenin kararının temyiz edilmesi talebine olumsuz yanıt verdi.

İsrail'in 2009'da Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sırasında 3 kızını ve bir kız yeğenini kaybeden Filistinli doktor İzzeddin Ebu Ayş'ın Tel Aviv yönetimine karşı açtığı davanın temyiz başvurusu İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

İsrail basınının aktardığına göre, Filistinli doktor Ebu Ayş, İsrail tanklarının 16 Ocak 2009'da Gazze'deki Cebaliye Mülteci Kampı'nda bulunan evlerine açtığı ateş sonucu Beysan (21), Meyar (15) ve Ayet (13) adındaki 3 kızının ölümü nedeniyle "İsrail'in suçunu itiraf etmesi, resmi olarak özür dilemesi ve tazminat ödemesi" talebiyle açtığı davada İsrail Yüksek Mahkemesi, alt mahkemenin ret kararının geçerli olduğunu açıkladı.

7 Mayıs 2009 tarihli bu fotoğrafta, Filistinli Dr. İzzeddin Ebu Ayş, çocuklarıyla birlikte poz veriyor.
7 Mayıs 2009 tarihli bu fotoğrafta, Filistinli Dr. İzzeddin Ebu Ayş, çocuklarıyla birlikte poz veriyor.

Yüksek Mahkeme, karar metninde şu açıklamada bulundu:

"Yüreklerimiz temyize giden tarafla ancak önümüzdeki yargı işleyişinde bir yanıt ve çare yok."

Dava ilk olarak 14 Mart 2017'de ülkenin güneyindeki Beer Şeva (Biru's-Seba) kentinde bulunan Merkez Mahkemesi'nde görülmüş ancak başvuru mahkeme tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Ebu Ayş, İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuş ancak bu sefer de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dava ertelenmişti.

İsrail, öncesinde Ebu Ayş'ın kızları ve yeğeninin ölümünde sorumluluğu üstlenmişti. Geçen haftaki duruşmada, İsrail Savunma Bakanlığı avukatları, olayın "savaş kaynaklı hasar olduğunu", davacı avukatlarıysa İsrail'in ihmal nedeniyle suçlu olduğunu savunmuştu.

Ebu Ayş, geçen haftaki duruşmada, "Kimsenin benim yaşadıklarımı yaşamasını istemiyorum." demişti.

İsrail saldırısı sırasında kızlarım elektrik olmadığı için mumlarla çalışıyorlardı. Bir hedefleri vardı. Hedefleri başarılı olmak, öğrenmek ve insani bir mesajın taşıyıcıları olmaktı. Bunlar benim öğrettiğim ve büyüttüğüm çocuklar.

İzzeddin Ebu Ayş kızlarının mezarı başında.
İzzeddin Ebu Ayş kızlarının mezarı başında.
  • Çocuklarının hakkını aramaya ve onların hatırasına sahip çıkmaya çalıştığını vurgulayan Ebu Ayş, "Çocuklarım kurban edildi ama ben onları hayatta tutacağım. Bir daha öldürülmelerini kabul etmeyeceğim. Hakimler adaletin gereğini yapmalı." demişti.

İsrail'in Dökme Kurşun Operasyonu

İsrail, Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008'de başlattığı ve 18 Ocak 2009'da sonlanan saldırılarına "Dökme Kurşun Operasyonu" ismini vermiş, İzzeddin el-Kassam Tugayları ise bu operasyonu hakla batılın mücadelesi olarak gördüğü için "Furkan Savaşı" olarak adlandırmıştı.

2009 Gazze Savaşı sırasında Gazze'ye yapılan İsrail Hava Kuvvetleri saldırısının sonucunda dumanlar yükseliyor.
2009 Gazze Savaşı sırasında Gazze'ye yapılan İsrail Hava Kuvvetleri saldırısının sonucunda dumanlar yükseliyor.

İsrail'in, saldırılarda uluslararası toplumun tepkisini çeken fosfor bombası ve seyreltilmiş uranyum gibi geleneksel olmayan silahlar kullandığı hayatını kaybedenler üzerinde yapılan incelemeler sonucu bazı Avrupa merkezli kurumlar tarafından belgelenmişti.

Yine bazı Batılı kuruluşlar, 1436 Filistinlinin öldüğü, 5 bin 400'ünün yaralandığı söz konusu saldırılarda İsrail'in yaklaşık 1000 ton patlayıcı kullandığını açıklamıştı. Ayrıca Gazze Şeridi'nde 4 bin 100'den fazla evin kullanılamaz hale geldiği, 17 bin evin ise hasar gördüğü belirtilmişti.

Saldırılar, 21 günün ardından İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesi sonrasında, Hamas'ın İsrail askerlerinin çekilmesi için bir haftalık ateşkes ilan etmesiyle sona ermişti.