Gazze'deki meşhur narenciye bahçeleri İsrail'in saldırıları nedeniyle yok olma tehdidi altında

Meşhur narenciye bahçeleri gün geçtikçe azalıyor.
Meşhur narenciye bahçeleri gün geçtikçe azalıyor.

Gazze'nin meşhur narenciye bahçeleri, İsrail'in ablukası ve ihlalleri nedeniyle gün geçtikçe azalarak yok olmaya doğru gidiyor. İsrail güçlerinin buldozerlerle sık sık sınırdaki tarım arazilerine ve bahçelere girmesi, askeri operasyonlar yapması, tarım ve narenciye bahçeleri için ayrılan arazileri sınırlaması nedeniyle turunçgil ihracatçısı Gazze'yi ithalatçı duruma düşürüyor.

Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki narenciye bahçeleri İsrail'in ablukası ve tarım alanlarına sık sık saldırıları nedeniyle gün geçtikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yeşilin turuncuyla buluştuğu Gazze Şeridi'nin Beyt Hanun beldesindeki meşhur narenciye bahçeleri, sınır bölgelerindeki tarım arazilerine zarar veren İsrail'in ihlalleri nedeniyle gün geçtikçe azalıyor.

Kentte, narenciye türleri arasında "portakal, mandalina, limon ve greyfurt" bulunuyor.
Kentte, narenciye türleri arasında "portakal, mandalina, limon ve greyfurt" bulunuyor.

Filistinli çiftçi Ayid Ebu Ramazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin buldozerlerle sık sık sınırdaki tarım arazilerine ve bahçelere girmesi, askeri operasyonlar yapması, tarım ve narenciye bahçeleri için ayrılan arazileri sınırlaması nedeniyle turunçgil ihracatçısı Gazze'yi ithalatçı duruma düşürdüğünü söyledi.

İsrail, Gazze'deki tarımı yok etmeye çalışıyor

Filistinli Ramazan, "İsrail, sistematik bir şekilde Gazze'deki tarımı yok etmeye çalışıyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullandığı radyoaktif madde içeren bombalar ve tarım arazilerine sıktığı böcek ilaçları nedeniyle tarım arazilerinin toprak yapısı bozuluyor." ifadelerine yer verdi.

İsrail, sistematik bir şekilde Gazze'deki tarımı yok etmeye çalışıyor.
İsrail, sistematik bir şekilde Gazze'deki tarımı yok etmeye çalışıyor.

Bu olumsuzluklardan dolayı, narenciyede üretimin düştüğünü ve iç piyasadaki ihtiyacı dahi karşılayamayacak duruma geldiklerini kaydeden Ramazan, artık Gazze'nin narenciye ithal eder bir noktaya geldiğini dile getirdi.

  • Filistin'de açıklanan resmi verilere göre, narenciye ihracatı miktarı (1994-2006) arasındaki dönemde yüzde 90'dan daha fazla azaldı.

Gazze'de 1994 yılında ihraç edilen narenciye miktarı 89 bin 307 tona ulaşırken, 2006 yılında bu miktar bin 733 tona kadar geriledi.

Gazzeli çiftçiler mandalina hasadına başladı

Geçtiğimiz haftalarda, Gazze Şeridi'nde, mandalinanın bir çeşidi olan klemantin hasadının başlamasıyla, Beyt Hanun beldesindeki Filistinli çiftçiler, ürünlerini toplamaya başladı.

Gazze'de narenciye üretimi düştü ve iç piyasadaki ihtiyacı dahi karşılayamayacak duruma geldi.
Gazze'de narenciye üretimi düştü ve iç piyasadaki ihtiyacı dahi karşılayamayacak duruma geldi.

Gazze'de narenciye hasat sezonu sonbahar ortasında başlar ve kış sonuna kadar devam eder. Kentte, narenciye türleri arasında "portakal, mandalina, limon ve greyfurt" bulunuyor.