Gazze'deki okullarda her 75 çocuğa bir tuvalet düşüyor

İsrail'in 11 yıldır devam eden ablukası, Gazzeliler için hayatı yaşanmaz hale getirmiş durumda.

İsrail’in 2007’den bu yana devam eden Gazze ablukasının ortaya çıkardığı sonuçlardan, Afganistan çatışmaların neden olduğu sivil kayıplarına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Gazze'deki okullarda her 75 çocuğa bir tuvalet düşüyor
ABD merkezli RAND Corporation isimli kuruluş tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Gazze’deki içme suyunun yüzde 97’si, temizlik standartlarını karşılamıyor. Bu suların “içilemez” durumda olduğunu vurgulayan raporda, sulardaki kirlenme ve kanalizasyon karışımı nedeniyle, Gazze’de yakında salgın hastalıkların patlak verebileceği kaydedildi. Raporda, yaklaşık 2 milyon Gazze sakininin ciddi risk altında bulunduğu belirtilirken, özellikle okullardaki durumun “felâket” boyutlarına ulaştığı vurgulandı. Gazze’deki öğrencilerin, temiz su eksikliğinin en büyük kurbanları olduğu açıklandı. Rapora göre, Gazze’de her 75 çocuğa bir tuvalet düşüyor.
Gazze'deki okullarda her 75 çocuğa bir tuvalet düşüyor ABD merkezli RAND Corporation isimli kuruluş tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Gazze’deki içme suyunun yüzde 97’si, temizlik standartlarını karşılamıyor. Bu suların “içilemez” durumda olduğunu vurgulayan raporda, sulardaki kirlenme ve kanalizasyon karışımı nedeniyle, Gazze’de yakında salgın hastalıkların patlak verebileceği kaydedildi. Raporda, yaklaşık 2 milyon Gazze sakininin ciddi risk altında bulunduğu belirtilirken, özellikle okullardaki durumun “felâket” boyutlarına ulaştığı vurgulandı. Gazze’deki öğrencilerin, temiz su eksikliğinin en büyük kurbanları olduğu açıklandı. Rapora göre, Gazze’de her 75 çocuğa bir tuvalet düşüyor.
Geri dönecek bir evleri kalmadı
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Beşşar Esed rejiminin "10 numaralı yasa" olarak bilinen uygulamayla yerinden ettiği sivillerin mülklerine el koyduğunu, yıktığını ya da erişimlerini engellediğini bildirdi. Esed rejiminin nisan ayında çıkardığı ve yerinden ettiği milyonlarca kişinin taşınmaz mallarına el konmasına imkân verecek yasaya ilişkin bir araştırma yapan HRW, başkent Şam'ın Kabun mahallesinin uydu görüntülerini inceleyerek, rejimin mülkleri ihtarsız, tazminatsız ya da herhangi bir çözüm sunmadan yıktığını gözlemledikleri açıkladı.
Geri dönecek bir evleri kalmadı İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Beşşar Esed rejiminin "10 numaralı yasa" olarak bilinen uygulamayla yerinden ettiği sivillerin mülklerine el koyduğunu, yıktığını ya da erişimlerini engellediğini bildirdi. Esed rejiminin nisan ayında çıkardığı ve yerinden ettiği milyonlarca kişinin taşınmaz mallarına el konmasına imkân verecek yasaya ilişkin bir araştırma yapan HRW, başkent Şam'ın Kabun mahallesinin uydu görüntülerini inceleyerek, rejimin mülkleri ihtarsız, tazminatsız ya da herhangi bir çözüm sunmadan yıktığını gözlemledikleri açıkladı.
Allahâbâd'ın ismi değişti
Milliyetçi BJP (Hindistan Halk Partisi) hükümeti Hindistan’ın Uttar Paradeş eyaletinde bulunan Allahâbâd şehrinin ismini Prayagraj olarak değiştirmeye karar verdi. Hükümet kanadı, Allahâbâd isminin kaldırılması ve yerine Ganj ile Yamuna nehrinin keşişim yerini ifade eden “Prayagraj” adının getirilmesinin nedenini şehirde gerçekleştirilen devasa Hindu festivali Kumbh Mela’ya dikkat çekmek olduğunu ifade ederken, şehirde yaşayan Müslümanlar isim değişikliği politikası ile BJP’nin şehrin tarihi hafızasını silmeye çalıştığını düşünüyor.
Allahâbâd'ın ismi değişti Milliyetçi BJP (Hindistan Halk Partisi) hükümeti Hindistan’ın Uttar Paradeş eyaletinde bulunan Allahâbâd şehrinin ismini Prayagraj olarak değiştirmeye karar verdi. Hükümet kanadı, Allahâbâd isminin kaldırılması ve yerine Ganj ile Yamuna nehrinin keşişim yerini ifade eden “Prayagraj” adının getirilmesinin nedenini şehirde gerçekleştirilen devasa Hindu festivali Kumbh Mela’ya dikkat çekmek olduğunu ifade ederken, şehirde yaşayan Müslümanlar isim değişikliği politikası ile BJP’nin şehrin tarihi hafızasını silmeye çalıştığını düşünüyor.
Etiyopya'da kabine değişikliği
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, kabinede geniş çaplı değişikliğe giderek yeni bakanların isimlerini açıkladı. Etiyopya Halkların Temsilcileri Meclisinde yapılan oturumda konuşan Ahmed, mevcut bakanlıkların sayısının azaltıldığını, bunun verimli bir çalışma ve yolsuzlukla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan olarak sunulan kişiler, mecliste oy çokluğuyla kabul edilirken, kabinenin yarısını kadınlar oluşturdu. Son olarak nisan ayında değiştirilen kabinede bazı bakanlıklar değiştirilmezken, bazı bakanlar arasında da görev değişiklikleri yapıldığı görüldü.
Etiyopya'da kabine değişikliği Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, kabinede geniş çaplı değişikliğe giderek yeni bakanların isimlerini açıkladı. Etiyopya Halkların Temsilcileri Meclisinde yapılan oturumda konuşan Ahmed, mevcut bakanlıkların sayısının azaltıldığını, bunun verimli bir çalışma ve yolsuzlukla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan olarak sunulan kişiler, mecliste oy çokluğuyla kabul edilirken, kabinenin yarısını kadınlar oluşturdu. Son olarak nisan ayında değiştirilen kabinede bazı bakanlıklar değiştirilmezken, bazı bakanlar arasında da görev değişiklikleri yapıldığı görüldü.
İran'ın 14 güvenlik görevlisi kaçırıldı
İran'ın Devrim Muhafızları örgütünde görevli 14 kişi, Pakistan sınırında kaçırıldı. Sorumluluğu üstlenen ayrılıkçı Sünni grup, olayın İran'daki Sünni Müslümanların ezilmesine karşı bir intikam eylemi olduğunu duyurdu. İran'ın en seçkin güvenlik gücü olan Devrim Muhafızları'nın yaptığı açıklamada, bazı üyelerinin Sistan-Belucistan vilayetindeki sınır devriye noktasından kaçırıldığı bildirildi.
İran'ın 14 güvenlik görevlisi kaçırıldı İran'ın Devrim Muhafızları örgütünde görevli 14 kişi, Pakistan sınırında kaçırıldı. Sorumluluğu üstlenen ayrılıkçı Sünni grup, olayın İran'daki Sünni Müslümanların ezilmesine karşı bir intikam eylemi olduğunu duyurdu. İran'ın en seçkin güvenlik gücü olan Devrim Muhafızları'nın yaptığı açıklamada, bazı üyelerinin Sistan-Belucistan vilayetindeki sınır devriye noktasından kaçırıldığı bildirildi.
"En ağır askeri saldırı gerçekleştirilmeli"
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman Hamas'la bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi. İsrail'in, Hamas'ın ateşkes şartlarını kabul edemeyeceğini ifade eden Liberman, "Çünkü bu şartlar, Gazze sınırına konulan tüm kısıtlamaların kaldırılmasını kapsıyor." dedi. Bu şartlarda asla bir anlaşma olmayacağını vurgulayan Liberman, Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırının sinyalini vererek, "Hamas ancak ağır bir saldırının ardından ateşkesi kabul edecektir. Hamas'a anlaşmayı kabul ettirmek için en ağır askeri saldırı gerçekleştirilmeli. Bu kapsamlı bir çatışma anlamına gelse dahi ağır bir darbe vurmalıyız." açıklamasında bulundu.
"En ağır askeri saldırı gerçekleştirilmeli" İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman Hamas'la bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi. İsrail'in, Hamas'ın ateşkes şartlarını kabul edemeyeceğini ifade eden Liberman, "Çünkü bu şartlar, Gazze sınırına konulan tüm kısıtlamaların kaldırılmasını kapsıyor." dedi. Bu şartlarda asla bir anlaşma olmayacağını vurgulayan Liberman, Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırının sinyalini vererek, "Hamas ancak ağır bir saldırının ardından ateşkesi kabul edecektir. Hamas'a anlaşmayı kabul ettirmek için en ağır askeri saldırı gerçekleştirilmeli. Bu kapsamlı bir çatışma anlamına gelse dahi ağır bir darbe vurmalıyız." açıklamasında bulundu.
ABD Taliban ile görüştü
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Taliban temsilcileriyle Katar'da görüştüğü bildirildi. Taliban örgütünden yapılan açıklamada, Halilzad ile Taliban'ı temsilen, örgütün Katar Ofisi Başkanı Şir Muhammed Abbas Stanikzey, yardımcısı Mevlevi Abdul Salam Hanefi ve diğer yetkililerin görüştüğü belirtildi. Açıklamada, görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi paylaşılmazken, her iki tarafın da Afganistan'a barışın gelmesi için görüşmelerin sürmesi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.
ABD Taliban ile görüştü ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Taliban temsilcileriyle Katar'da görüştüğü bildirildi. Taliban örgütünden yapılan açıklamada, Halilzad ile Taliban'ı temsilen, örgütün Katar Ofisi Başkanı Şir Muhammed Abbas Stanikzey, yardımcısı Mevlevi Abdul Salam Hanefi ve diğer yetkililerin görüştüğü belirtildi. Açıklamada, görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi paylaşılmazken, her iki tarafın da Afganistan'a barışın gelmesi için görüşmelerin sürmesi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.
Malezya'da ara seçim sonuçlandı
Malezya'nın Port Dickson kentinde düzenlenen milletvekilliği ara seçiminde, Umut İttifakı (PH) koalisyonunun adayı Halkın Adaleti Partisi (PKR) lideri Enver İbrahim (71), resmi sonuçlara göre açık ara farkla birinci çıktı ve yeniden milletvekili seçilerek meclise girmeye hak kazandı. Böylece, başbakanlığa giden yol da kendisine açılmış oldu. Başbakan Mahathir Muhammed'in (93), görevi İbrahim'e devretmesi bekleniyor.
Malezya'da ara seçim sonuçlandı Malezya'nın Port Dickson kentinde düzenlenen milletvekilliği ara seçiminde, Umut İttifakı (PH) koalisyonunun adayı Halkın Adaleti Partisi (PKR) lideri Enver İbrahim (71), resmi sonuçlara göre açık ara farkla birinci çıktı ve yeniden milletvekili seçilerek meclise girmeye hak kazandı. Böylece, başbakanlığa giden yol da kendisine açılmış oldu. Başbakan Mahathir Muhammed'in (93), görevi İbrahim'e devretmesi bekleniyor.
"İhvân'ın hiçbir rolü olmayacak"
Kuveyt'in Eş-Şahid gazetesine konuşan Sisi, Mısır halkının, İhvan'ın yeniden iktidara gelmesini kabul etmeyeceğini ileri sürerek, "Ben yönetimde bulunduğum sürece İhvan'ın hiçbir rolü olmayacak." dedi. Sisi, "'Arap Baharı' diye isimlendirilen şey, var olan yanlış uygulamalar yüzünden geldi ve yanlış bir şekilde uygulandı." ifadesini kullandı.
"İhvân'ın hiçbir rolü olmayacak" Kuveyt'in Eş-Şahid gazetesine konuşan Sisi, Mısır halkının, İhvan'ın yeniden iktidara gelmesini kabul etmeyeceğini ileri sürerek, "Ben yönetimde bulunduğum sürece İhvan'ın hiçbir rolü olmayacak." dedi. Sisi, "'Arap Baharı' diye isimlendirilen şey, var olan yanlış uygulamalar yüzünden geldi ve yanlış bir şekilde uygulandı." ifadesini kullandı.
9 ayda 2 bin 798 sivil öldü
Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) yayımladığı raporda, Afganistan'daki sivillerin, silahlı çatışmaların hedefi olmaya devam ettiği belirtildi. Rapora göre, 1 Ocak-30 Eylül döneminde 2 bin 798 sivil öldü, 5 bin 252 sivil ise yaralandı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında sivil ölümleri yüzde 5 arttı, yaralananların sayısı yüzde 3 azaldı.
9 ayda 2 bin 798 sivil öldü Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) yayımladığı raporda, Afganistan'daki sivillerin, silahlı çatışmaların hedefi olmaya devam ettiği belirtildi. Rapora göre, 1 Ocak-30 Eylül döneminde 2 bin 798 sivil öldü, 5 bin 252 sivil ise yaralandı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında sivil ölümleri yüzde 5 arttı, yaralananların sayısı yüzde 3 azaldı.