General Hafter'den IŞİD'li militan itirafı

General Halife Hafter, Libya'nın de-facto lideri olma yolunda.
General Halife Hafter, Libya'nın de-facto lideri olma yolunda.

Bu hafta İslam dünyasında, Libyalı emekli General Halife Hafter'ın yakaladıkları IŞİD militanlarını yeniden ülkelerine gönderdiklerini itiraf etmesi, İran'daki sistem sorunu, Ürdün Kralı Abdullah'ın halası Prenses Besme'nin işadamı kocası Velid el Kurdî'ye gönderilen "teslim ol" çağrısı, KKTC'de hükümeti kurma görevinin UBP Başkanı Ersin Tatar'a verilmesi, Sri Lanka'da Müslümanlara ait iş yerlerine düzenlenen saldırılar, Suriye'de rejim saldırıları sebebiyle bölgeden 553 bin 444 kişinin göç etmek zorunda kalması gelişmeleri öne çıktı.

General Hafter'den IŞİD'li militan itirafı

İranlı reformist siyasetçi Mustafa Taczade, bir panelde yaptığı konuşmada, ülkede bir sistem sorunu yaşandığını ve bölge meseleleriyle ilgili tek çıkar yolun diyalog olduğunu söyledi. Muhafazakar siyasetçi Mahmud Nebeviyan, Ruhani hükümetinin dış politikasını eleştirerek ABD ile yapılan nükleer anlaşmanın ülkeye faydası olmadığını ve İran'ın kazanımlarını kaybettiğini kaydetti.

Kral'ın eniştesine "teslim ol" çağrısı

Ürdün Kralı Abdullah'ın halası Prenses Besme'nin işadamı kocası Velid el Kurdî'ye, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ve kesinleşen hapis cezası nedeniyle, mahkeme tarafından "10 gün içinde teslim olması" çağrısı yapıldı. Ürdün basınında yer alan haberlere göre, Velid el Kurdî bu süre içinde polise teslim olmazsa, bütün mal varlığına ve banka hesaplarına el konulacak.

KKTC'de hükümeti, UBP Başkanı Tatar kuracak

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman liderliğindeki koalisyon hükümetinin istifasının ardından yeni hükümetin kurulması konusunda bugün de siyasi parti liderleriyle bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, öğle saatlerinde makamında kabul ettiği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Sri Lanka'da Müslümanları hedef alan saldırılar

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'nun kuzeyinde Müslümanların işlettiği bir fabrika, İslam karşıtı gruplar tarafından ateşe verildi. Sri Lanka Başpiskoposu Malcolm Kardinal Ranjith, 21 Nisan'daki terör olaylarının ardından ülke genelinde artış gösteren İslam karşıtı saldırıları kınayarak, ülkedeki tüm etnik ve dini gruplara birlik çağrısında bulundu. Kardinal Ranjith, Müslümanlara hitaben, "Bu tür kötü niyetli saldırılar karşısında korkmayın ve sabırlı davranın." ifadelerini kullandı.

Rejim saldırıları, 550 bin Suriyeliyi yerinden etti

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın, İdlib mutabakatının imzalandığı 17 Eylül 2018'den bu yana ateşkesi ihlal ederek düzenledikleri saldırılar nedeniyle bölgeden göç etmek zorunda kalanların sayısı 553 bin 444'e ulaştı. Yerlerinden edilen siviller, bombardımanın bitmesini ve evlerine dönmeyi bekliyor. İdlib'in güneyindeki Hasene köyünde saldırılardan kaçarak Türkiye sınırındaki kamp alanlarına sığınan Ahmed Kaddur, 10 gündür ağaçların altında yaşadıklarını söyledi. Kaddur, "Çocuklar ve yaşlılar aç. Yardım dernekleri nerede? Garantör ülkeler bizi evlerimize geri döndürsünler. Köylerimizi arındırsınlar. Hemen geri döneriz. Yerden ve gökten bombalanıyorduk durmadan." diye konuştu.