Gerçek zenginliğin peşinde

Ali Banat, Afrika ülkeleri Togo, Gana ve Bırkina Faso'da çok sayıda yardım faaliyeti gerçekleştirdi.

Kanser hastası olduğunu öğrendikten sonra tüm servetini hayır işlerine harcayan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Ali Banat, ardında örnek alınacak bir hikaye bıraktı.

Ali Banat, Avustralya’nın Sidney şehrinde yaşayan genç bir iş adamıydı. 30’lu yaşlarının ortalarına doğru ilerleyen bu genç adam, oldukça gösterişli bir hayat sürüyordu; milyonlarca dolar değerinde arabalar, birbirinden pahalı gözlükler, ışıltılı taşlarla kaplı takılar, dünyanın en pahalı markalarından ayakkabı koleksiyonları ve nicesi… sahip olamayacağı hiçbir şey yoktu belki de. Ancak Ali’nin bu hayallerin de ötesindeki lüks hayatı, 2015 yılında aldığı bir haberle tümden değişecekti.

Ali Banat, 3 yıl öncesine kadar oldukça zengin bir iş adamıydı.
Ali Banat, 3 yıl öncesine kadar oldukça zengin bir iş adamıydı.

Bundan yaklaşık üç yıl önce türlü şikayetlerle doktora başvuran Ali Banat, yapılan tetkikler neticesinde hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştı; testis kanseriydi ve 4. evreye giren hastalık, vücudunun başka yerlerine de yayılmıştı. Doktorların söylediğine göre Ali’nin önünde bir yıldan daha az bir zaman vardı ve sahip olduğu bütün zenginlik bir anda anlamını yitirmişti.

Kanser hastası olduğunu öğrenen genç adamın hayatı tümden değişti.
Kanser hastası olduğunu öğrenen genç adamın hayatı tümden değişti.

Ali’nin tabiriyle, Allah, kendisine kanser hediye etmişti. Bunu bir “hediye” olarak niteliyordu; zira hastalığının, yaşantısını ve kendisini değiştirmesi için bir şans olduğunu düşünüyordu. Kısa süre içinde şirketini elden çıkaran Ali, sahip olduğu lüks eşyaların büyük çoğunluğunu da yoksul insanlara dağıtmaya başladı. Yüz binlerce dolar değerindeki Ferrari’sine baktığında, terliksiz ayaklarıyla gezinen Afrikalı çocukları görüyordu artık kendi deyimiyle…

Kendisine kanser teşhisi konduktan sonra Afrika'ya giden Ali Banat, burada gördükleri karşısında çok etkilendi.
Kendisine kanser teşhisi konduktan sonra Afrika'ya giden Ali Banat, burada gördükleri karşısında çok etkilendi.

Hastalığını öğrenişinin üzerinden henüz iki ay bile geçmemişken Afrika’ya bir seyahat düzenledi. İlk durağı olan Togo’da gördüğü manzara onu çok etkiledi ve çocuklar için bir okul yaptırmaya karar verdi. Daha sonra gezdiği diğer Afrika ülkelerinde de Togo’daki durumun çok benzerleriyle karşılaşınca, Avustralya’ya dönüşte “Muslims Around the World (MATW)” vakfını kurdu.

Ali Banat'ın kurduğu MATW Vakfı, Afrikalı çocuklar yararına pek çok yardım faaliyeti gerçekleştirdi.
Ali Banat'ın kurduğu MATW Vakfı, Afrikalı çocuklar yararına pek çok yardım faaliyeti gerçekleştirdi.

Genç adam, servetinin kalan kısmını da vakfın bünyesine aktararak faaliyetlerine yasal bir statü kazandırdı ve iyilik hareketini buradan devam ettirdi. Ali ve MATW, bilhassa Togo, Gana ve Burkina Faso gibi ülkelerde çok sayıda yardım çalışması yürüttüler.

MATW, bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor.
MATW, bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor.

Kısa süre sonra “Go Fund Me” adlı bir internet sitesi kuran Ali, buradan da çalışmalarına katkı sağlamak isteyecek insanlara ulaşmayı ve yardım faaliyetlerini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladı. Yaklaşık 30 ay sounda, Go Fund Me üzerinden 1,5 milyon dolara yakın bağış toplandı ve bu bağışların %100’ü yine Afrikalı çocuklara yardım maksadıyla kullanıldı.


Kanser teşhisinin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıldaki onca faaliyet ve yoğunluk arasında bir yandan da tedavisine devam etti Ali. Henüz 36 yaşındaki genç adamın vücudu, hastalıkla daha fazla mücadele edemeyecek duruma gelince, hastaneye yatmak zorunda kaldı. Sahaya inemese de yardım faaliyetlerini uzaktan takip etmeye devam eden Ali, bir yandan da yaptığı video yayınlarıyla insanlara “gerçek zenginliğin” peşinden gitmelerini öğütledi. 29 Mayıs 2018'de hayatını kaybeden Ali Banat'tan geriye çokça ibret alınması gereken bir hikaye, hayatına dokunduğu binlerce çocuk ve yayınladığı son veda videosundaki mesaj kaldı:

"Kardeşlerim, hayatınız süresince bir hedef edinmeye çalışın; gerçekleştirmeye çalıştığınız bir planınız, bir projeniz olsun. Bizzat kendiniz yapmıyor olsanız bile, başkasına destek olun. Bir şeyler yapın, çünkü suale çekileceğimiz günde buna ihtiyaç duyacaksınız. Bu hayatın peşine takılmış kardeşlerime söylüyorum, her şey çok çabuk değişiyor. Artık dinimizden çok arzularımızı takip ediyoruz. Dikkatli olmalıyız, çünkü bunun şakası yok; çocuklarımızı etkiliyor, herkesi etkiliyor..."