Gözaltında ölen Filistinli muhalif Nizar Benat'ın ailesi, Benat'ın işkence gördüğünü düşünüyor

Gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Filistinli muhalif Nizar Benat.
Gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Filistinli muhalif Nizar Benat.

Filistin'deki bağımsız siyasi aktivistlerden biri olarak tanınan, sosyal medya hesaplarında yayımladığı videolarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye dahil Filistin yönetimine yönelttiği "cesur ve sert" eleştirileriyle tanınan Nizar Benat, El-Halil kentinde Filistin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan kısa süre sonra hayatını kaybetmişti. Filistinli muhalifin ailesi Benat'a işkence yapıldığını ve onun, suikasta kurban gittiğini savunuyor. Daha önce de 8 defa gözaltına alınan Benat, önceki gözaltılar sırasında güvenlik güçleri tarafından işkenceye maruz kaldığını belirtmişti. Benat, ölümünden önce yayımladığı son videoda, Filistin makamlarına İsrail ile yaptığı aşı takası anlaşması (daha sonra anlaşma iptal edildi) konusunda sert şekilde eleştiriler yöneltmiş, Filistin yönetimini "halkının hayatını ticaret mevzusu yapmakla" suçlamıştı.

El-Halil kentinde sabaha karşı Filistin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan kısa süre sonra hayatını kaybeden Filistinli Nizar Benat (44), ülke yönetimine yönelttiği eleştirilerle öne çıkıyordu.

  • Filistin'deki bağımsız siyasi aktivistler arasındaki muhaliflerinden biri olarak tanınan, sosyal medya hesaplarında yayımladığı video görüntülerinde yönetime yönelik sert eleştirilerde bulunan Benat, yayımları nedeniyle farklı tarihlerde birkaç kez gözaltına alındı.

Benat, halk nezdinde Filistin Devlet Başkanı MahmudAbbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye dahil Filistin yönetimine yönelttiği "cesur ve sert" eleştirileriyle tanınıyordu.

Ailesi, Benat'ın Filistin güvenlik güçleri tarafından 8 defa gözaltına alındığını ifade ediyor.

Nizar Benat'ın ailesi.
Nizar Benat'ın ailesi.

Muhalif Benat, sosyal paylaşım hesaplarında yayımladığı görüntülerde, daha önceki gözaltılar sırasında güvenlik güçleri tarafından işkenceye maruz kaldığını belirtmişti.

Ailesi,1948'de Filistin'in Acur beldesinden tehcir edilen Filistinli mülteci Benat, El Halil kentindeki Dura beldesinde ikamet ediyordu.

Evli ve 5 çocuk babası Benat, dekorasyon ve marangozluk mesleklerinde çalışmıştı.

Bağımsız bir aktivist

  • Filistinli aktivistin, herhangi siyasi bir grupla bağlantısı olmadığı belirtiliyor. Benat, daha önceki açıklamalarında defalarca abluka altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki direniş gruplarına desteğini dile getirirken Filistin yönetiminin yaklaşımını ve İsrail'le güvenlik koordinasyonunu reddettiğini de vurguluyordu.

Filistin seçimlerinin iptaline tepkisi

Benat, 22 Mayıs'ta yapılması planlanan ancak Filistin Devlet Başkanlığı kararıyla iptal edilen Filistin parlamento seçimlerine katılmak üzere "Özgürlük ve Onur" başlığı altında bağımsız bir liste hazırlamıştı.

Filistin lideri Abbas, İsrail'in Doğu Kudüs'te oy kullanılmasını garanti edememesi nedeniyle 22 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin ertelendiğini duyurmuş ve AB bu karardan
Filistin lideri Abbas, İsrail'in Doğu Kudüs'te oy kullanılmasını garanti edememesi nedeniyle 22 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin ertelendiğini duyurmuş ve AB bu karardan

Muhalif ismin, Filistin seçimlerinin iptali üzerine Avrupa Birliği'ne yaptığı "Filistin yönetimine desteğini kesmesi" çağrısı kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.

Söz konusu açıklaması nedeniyle Filistin yönetimi ve destekçilerinin saldırısına maruz kalan Benat, olayların ardından 2 Mayıs'ta yayımladığı videoda, Filistin güvenlik güçleri eşliğinde silahlı bir grubun evine ateş açtığını, ev halkını korkuttuklarını söylemişti.

Benat'ın son eleştirisi: İsrail'le aşı anlaşması

Benat, ölümünden önce 21 Haziran'da yayımladığı son videoda, Filistin makamlarına İsrail ile yaptığı aşı takası anlaşması (daha sonra anlaşma iptal edildi) konusunda sert şekilde eleştiriler yöneltmişti.

"Aşı anlaşmasının arkasında kim var?" başlığıyla yayımladığı videoda, Filistin yönetimini "halkının hayatını ticaret mevzusu yapmakla" suçlamıştı.

Filistin yönetimi ile İsrail, 1 milyon dozdan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı takası için anlaşmıştı.
Filistin yönetimi ile İsrail, 1 milyon dozdan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı takası için anlaşmıştı.

Ne olmuştu?

Batı Şeria'daki El Halil Valisi Cebrin el-Bekri, dün yaptığı yazılı açıklamada, Benat'ın gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybettiğini açıkladı.

  • El Halil Valisi Bekri, Benat'ın gözaltı sırasında sağlık durumunun kötüleştiğini, hastaneye kaldırıldığını ve vefat ettiğini bildirdi.

Benat'ın dün güvenlik güçlerince gözaltına alınmasından birkaç saat sonra gelen ölüm haberi, Filistin kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Nizar Benat'ın gözaltında ölümü Filistin'de geniş kitlelerin tepkisini çekti.
Nizar Benat'ın gözaltında ölümü Filistin'de geniş kitlelerin tepkisini çekti.

Benat'ın ailesinden "suikast" suçlaması

  • Filistinli muhalifin ailesi ise Benat'a işkence yapıldığını ve onun, suikasta kurban gittiğini savunuyor. Aile, Benat'ın Filistin güvenlik güçleri tarafından sabah saat 03.30 gibi ahşap sopa ve demir coplarla darbedilerek gözaltına alındığını, güvenlik güçlerinin ayrıca evinin kapısını patlatarak içeri girdiklerini belirtti.

Güvenlik güçlerinin Benat'a biber gazı da sıktığını kaydeden aile, Benat'ın oldukça sert bir müdahaleyle elbiselerini soyduklarını, kanlar içinde dövülerek götürüldüğünü aktardı.

Olayın ardından Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye,Benat'ın ölümünü araştırmak üzere bir komisyon kurulduğunu açıkladı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye Nizar Benat'ın ölümünün soruşturulacağını açıkladı.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye Nizar Benat'ın ölümünün soruşturulacağını açıkladı.

"Benat'ın gözaltında ölümü doğal değil"

Bağımsız İnsan Hakları Heyeti, El-Hak Kurumu, Kudüs İnsan Hakları ve Hukuki Yardım Merkezi'nden temsilciler emekli anatomist doktor Selim Ebu Zarur'un yayımladığı ortak açıklamada, Benat'ın ölümünün "doğal olmadığı" kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Yapılan otopside, baş, boyun, omuzlar göğüs, sırt, uyluk ve kollar dahil vücudun birçok bölgesinde morluklar ve sıyrıklar bulunduğu, ellerin bileklerden bağlı olduğu ve kaburgalarda kırıkların bulunduğu tespit edilmiştir.

Adli tıp raporu ve aile doktorunun vefatın doğal olmadığı ve suç içerikli fiille gerçekleştiğini vurguladığı belirtilen açıklamada kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için alınan sıvı ve doku testlerinin sonuçlarının beklendiği aktarıldı.

Hamas, İslami Cihad gibi Filistinli gruplardan olaya ilişkin tepki açıklamaları gelirken, ABD ve BM gibi uluslararası camiadan da ölüm sebebinin incelenmesi çağrıları yükseldi.