"Gözlüğü alan çocuk Kaddafi'ydi"

"Çöl Aslanı" filminde Ali karakterini Mısırlı İhab Verfali oynamıştı.
"Çöl Aslanı" filminde Ali karakterini Mısırlı İhab Verfali oynamıştı.

Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad’ın imzasını taşıyan “Çöl Aslanı” adlı filmde, Ömer Muhtar’ın idamından sonra, minik Ali’nin koşarak yere düşen gözlüğü aldığı sahneyi hatırlarsınız. Filmin belki de en dokunaklı kısmıdır burası: Hayatının son anlarında, mushafından bir şeyler okuyan Ömer Muhtar’ın gözlüğü, idam sehpasında can vermesinin ardından yere düşmüştür. Altı yaşındaki Ali, bunun üzerine kalabalıkları yarıp koşar ve gözlüğü kapar.

Bugün hâlâ Trablus Müzesi’nde sergilenmekte olan bu gözlüğü, Muammer Kaddafi’nin kapmış olduğu söylentisi var. Akkad’ın filmde yer verdiği Ali karakterinin, aslında 1969-2011 arasında Libya’yı yöneten Kaddafi’nin ta kendisi olduğu dile getirilir. Bu senaryoya göre, minik bir çocukken Ömer Muhtar’ın idamına şahitlik eden Kaddafi, genç bir askerken ülkenin yönetimini de eline almıştır.

Oysa basit bir tarih eşleştirmesi, böyle bir iddianın gerçek olmadığını ispatlamaya yetecektir: 1931’de Ömer Muhtar idam edildiğinde, 1942 doğumlu olan Kaddafi’nin dünyaya gelmesine henüz 11 yıl vardır. Fakat bu kadarcık zahmet için bile yorulmayan zihinlerimiz, çocuk Ali ile Kaddafi özdeşleşmesini sorgulamadan kabullenir. Bu belki de coğrafyada kahraman arama ihtiyacının bir sonucudur, kim bilir…