Hafter saflarındaki suç makineleri

Halife Hafter, liderlik ettiği militan grubuna "Libya Ulusal Ordusu" ismini veriyor.
Halife Hafter, liderlik ettiği militan grubuna "Libya Ulusal Ordusu" ismini veriyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Libya'da General Halife Hafter'in Trablus'u ele geçirme amacıyla suça karışmış militan güçleri kullanması, İran'ın düşen Ukrayna uçağı ile ilgili bilgi paylaşımına son vermesi, Trump'ın sözde barış planının açıkladığı toplantıya Körfez ülkelerinin temsilcilerinin katılması, Yunanistan’ın Midilli adasında Moria Kampı'nda tutulan göçmenlerin protestoları, Irak'ta hükümet karşıtı gösterilere Sadr yanlılarının müdahalesinde 13 kişinin yaşamını yitirmesi, İsrail güçlerinin, 24 saat içinde ülkenin farklı noktalarda 4 Filistinliyi öldürmesi haberleri öne çıktı.

Hafter saflarındaki suç makineleri

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirme amacıyla 10 ay önce başlattığı savaştaki insan kaynağı eksiğini soykırımla suçlanan milisler, aşırı görüşlü silahlı gruplar ve sicili kabarık paralı askerlerle kapatmaya çalışıyor. Hafter saflarında, ülkenin doğusu ve batısından aşırı görüşlü Medhali Selefileri, Sudan'ın karanlık sicile sahip Cancavid milisleri, Çad'daki isyancı gruplar, Rus profesyonel paralı askerleri, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'dan askeri danışmanlar gibi geniş yelpazeli bir konsorsiyum yer alıyor.

İran, Ukrayna ile bilgi paylaşımını kesti

İran, geçen ay Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağının Tahran'da düşürüldüğü sırada kule ile İranlı bir pilot arasında geçen ve "füze fırlatıldığı" yönünde ifadelerin yer aldığı ses kaydının Ukrayna tarafından yayınlanması üzerine, söz konusu uçakla ilgili Kiev yönetimiyle bilgi paylaşmama kararı aldı.

"Körfez ülkelerinin özrü kabahatinden büyük"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Dış İlişkiler Müsteşarı Nebil Şas, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını açıkladığı toplantıya, meselenin asıl taraflarından Filistin ya da Kudüs'teki kutsal mekanların hamiliğini yapan Ürdün katılmazken Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman ve Bahreyn'in Washington büyükelçilerinin katılmasına ve planın içeriğini bilmemeleri ve katılımlarının bu planı onayladıkları anlamına gelmediği bahanesini ileri sürmelerine tepki gösterdi. Bu tavrın ABD ve İsrail üzerinde "Arapların plana destek verdiği" izlenimi bıraktığını belirten Şas, bu 3 ülke ile tüm Arap dünyasından sözde barış planına karşı gerçek bir duruş sergilemelerini istedi.

"Özgürlük" çığlığı Midilli'de yankılandı

Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria Kampı'nda tutulan göçmenler kamplardaki elverişsiz yaşam koşullarını ve aşırı kalabalığı protesto etmek için yürüdü. Esas kapasitesi 2840 kişi olan Moria Kampı ve çevresinde 19.000'den fazla kişinin yaşıyor olması ve bunlardan çoğunun reşit olmayan çocuklardan oluşması Almanya'da ilginç bir tartışmaya yol açtı. Almanya Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius reşit olmayan ve refakatsiz mülteci çocuklardan bazılarını adalardan alıp Almanya’ya getirme çağrısında bulundu.

Sadr yanlıları gösterilere müdahale etti: 13 ölü

Irak'ın Necef kentinde Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'a bağlı "Mavi Şapkalılar" adlı grupla göstericiler arasında çıkan arbedede 13 kişi öldü, 127 kişi de yaralandı. Kanlı gecenin ardından sabahın erken saatlerinde Necef’e giden Irak İçişleri Bakanı Yasin el-Yaseri’ye hükümet karşıtı protestocular tepki gösterdi. Öte yandan Necef’te dün akşam yaşanan olaylarda ağır yaralanan ve hastaneye kaldırılan Irak’ın milli karatecisi Halil İbrahim Halil’in hayatını kaybettiği açıklandı.

İsrail, 24 saatte içinde 4 Filistinliyi öldürdü

İsrail güçleri, 24 saat içinde ülkenin farklı noktalarda 4 Filistinliyi öldürdü. İsrail polisi, Doğu Kudüs’te sınır polisine ateş açtığı gerekçesiyle bir Filistinliyi öldürdü. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir evin yıkımına tepki gösteren Filistinlilere gerçek mermiyle müdahale eden İsrail askerleri, 19 yaşındaki Yazan Monzir Ebu Tabik’i vurdu. Tabik, hastanede hayatını kaybetti. Cenin’de İsrail askerlerinin düzenlediği başka bir baskında polis memuru Tarık Bedvan, İsrail keskin nişancısı tarafından vurularak öldürüldü. El Halil’de ise İsrail askerleri ve Filistinliler arasında çıkan çatışmada 17 yaşındaki Muhammed Salman El-Haddad’ın kalbine kurşun isabet etti ve Haddad yaşamını yitirdi.