Hafter’in Kovid-19 kozu

Hafter milisleri, Koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü hastaneleri hedef alarak salgını, Trablus'a sığınan halka diz çöktürmek için kullanmaya çalışıyor.
Hafter milisleri, Koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü hastaneleri hedef alarak salgını, Trablus'a sığınan halka diz çöktürmek için kullanmaya çalışıyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Libya'dagayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in Kovid-19 salgınını sivilleri dize getirmek için silah olarak kullanması, İsrail'de koalisyon krizinin çözülememesi üzerine hükümeti kurma görevinin Meclis'e devredilmesi, Esed rejimi ve Rusya'nın Hama'da kimyasal silah kullandığının Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce teyit edilmesi, Hindistan'da göçmen işçilerin tutuldukları karantina merkezlerinden kaçması, Azerbaycan'da Koronavirüs salgını sebebiyle dışarı çıkamayan yaşlılara DOST kurumu tarafından yardım eli uzatılması haberleri öne çıktı.

Hafter’in Kovid-19 kozu

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler geçen hafta 72 saat içinde koronavirüs tedavi merkezlerinden biri olarak belirlenen başkentteki Hadra Hastanesi'ni üç kez hedef aldı. Korona tedavisi gören hastaların bulunduğu hastaneleri vuran, elektrik ve su altyapısına saldırılar düzenleyen Halife Hafter, Kovid-19 salgınını sivilleri dize getirmek için koz olarak kullanıyor. Hafter'e bağlı milislerin saldırılarında yerlerinden edilmiş sivillerin güvenli bölgelere sığındığı ve dolayısıyla olağanüstü nüfus yoğunluğuyla mücadele etmeye çalışan Trablus’un hijyenin hayati önem taşıdığı bir salgının ortasında elektriğini ve suyunu kesmeye devam etmesinin felaketle sonuçlanacağı öngörülüyor.

Süre bitti: Koalisyon krizi Meclis gündeminde

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a hükümeti kurması için verilen sürenin dolması üzerine, 48 saatlik ek süre tanıdı. Ancak Netanyahu’nun yolsuzluk davası sebebiyle Yüksek Mahkeme'nin yetkisini sınırlandırılması teklifinin Mavi-Beyaz İttifakı tarafından reddedilmesi
müzakereleri kilitledi. 48 saatlik ek sürede Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın koalisyonu kuramaması üzerine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini Meclis'e verdi. İsrail Meclisi'nin 21 gün içinde hükümeti kurmak üzere yeni bir aday belirlemesi gerekiyor. Aksi takdirde ülke yeniden erken seçime gidecek. İsrailli seçmen bir yıl içinde, ülkedeki koalisyon krizi nedeniyle 2 Mart'ta üçüncü kez sandık başına gitmişti.

Rejimin hesap vereceğine dair ümidimiz yok

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Esed rejimi ve Rusya'nın Hama'nın Latamine ilçesine düzenlenen saldırılarda sarin ve klor gazı kullandığını teyit etmesinin ardından saldırıların görgü tanığı Mahmut Hamavi gazetecilere konuştu. Esed rejiminin halen hesap vermediğini belirten Hamavi, "İmkanlarımız dahilinde topladığımız kanıtlar ile toprak örneklerini takdim ettik ancak Latamine halkı, suçluların ve katillerin adaletin önüne çıkarılacağından umutlu değil" ifadelerini kullandı.

Hindistan'da göçmenler karantinadan kaçıyor

Hindistan'da, ülke çapında uygulanan dışarı çıkma yasağının ardından karantina merkezlerinde tutulan göçmen işçiler aralarında okulların da bulunduğu çeşitli kamu binalarında karantina altında tutuluyor. Ancak kalabalık ve hijyenden yoksun olan karantina merkezlerinde tutulan işçilerin, gece merkezlerden kaçıp gündüz yemek almak için tekrar karantina merkezlerine döndükleri ortaya çıktı. Kovid-19 şüphelilerinin bu merkezlerden kaçması, salgının toplumda yayılması endişesini artırdı.

Azerbaycan'da yaşlılara "DOST" eli

Azerbaycan'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla sokağa çıkamayan yaşlıların yardımına kısa adı DOST olan devlet kurumunun çalışanları ve gönüllüleri koşuyor. DOST çalışanları ve gönüllüleri, yaşlılar için market ve dükkanlara giderek verdikleri siparişi evlerine getiriyor. Çalışmalarını 7 gün 24 saat sürdüren ekipler, yaşlıların sadece gıda taleplerini değil, ilaç ve diğer ihtiyaçlarını da karşılıyor. Çağrı merkezine gelen telefonlar üzerine adrese giden ekipler, yaşlıların ihtiyaçlarını öğreniyor, daha sonra gerekli malzemeleri temin ederek sahiplerine ulaştırıyor. Malzemelerin ücretini yaşlıların kendisi karşılıyor.