Hamas, ateşkes iddialarını yalanladı

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşak, İsrail televizyonlarının ateşkesle ilgili yaptığı yayınları yalanladı. İsrail'in sivilleri vurmayı sürdürmesinin ateşkes çabalarını boş çıkardığını belirtti.
Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşak, İsrail televizyonlarının ateşkesle ilgili yaptığı yayınları yalanladı. İsrail'in sivilleri vurmayı sürdürmesinin ateşkes çabalarını boş çıkardığını belirtti.

Hamas, İsrail ile perşembe günü ateşkes yapmayı kabul ettikleri yönündeki iddiaları yalanladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşak İsrail medyasının ateşkesle ilgili yayınlarının doğru olmadığını ifade etti. Mısır ve Katar gibi ülkelerin ateşkese dair çabalarının sürdüğünü belirten İzzet er-Raşak, ancak bu çabaların işgal güçlerinin sivilleri vurmaya devam ederken başarıya ulaşamayacağının da altını çizdi. Öte yandan Hamas' ın İsrail'e karşı saldırılarla yanıt vermesiyle ilgili açıklama yapan Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Gazze direnişinin siyonist orduyu hezimete uğrattığını belirterek yakın bir zamanda savaştan vazgeçmek durumunda kalacak olan tarafın İsrail olacağına dikkat çekti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşak, Twitter hesabından Gazze Şeridi'ndeki saldırıların durdurulması için herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ve zaman belirlenmediğini belirtti.

  • "Bazı düşman yayın organlarında yer alan Hamas'ın perşembe günü ateşkes yapmayı kabul ettiği yönündeki haberler doğru değil." ifadelerine yer veren Raşak, arabulucuların çaba ve temaslarının ciddi şekilde sürdüğünü vurguladı.

Raşak, "Halkımızın talepleri açık ve biliniyor." ifadelerini kullandı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler'in (BM) İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları durdurmaya yönelik çabalarının Tel Aviv'in engelleme girişimine rağmen devam ettiğini belirtti.

İsrail medyasını değil, İsrail'in saldırganlıklarına dur demek için çabalayan ülkelerin resmi medyalarını dikkate aldıklarını ifade eden Berhum "Mısır, Katar ve BM'nin çabaları hala devam ediyor. Ancak işgalciler, sivillere yönelik bombardıman ve saldırılarla bu çabaları başarısız kılıyor." diye konuştu.

  • Filistin halkının talepleri doğrultusunda, savaşa taktik için değil belli bir stratejik bir amaçla girdiklerini ifade eden Berhum, bu taleplerin, Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki işgal başta olmak üzere Kudüs'teki her türlü saldırganlığın durdurulması, Mescid-i Aksa'daki ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik hak ihlallerinden vaz geçilmesi olduğunu vurguladı.

Mısır'dan henüz konuya ilişkin resmi açıklama yapılmadı

Mısır yönetiminin Gazze Şeridi'nde yaşanan gerginliği sona erdirmek için Hamas ve İsrail'e perşembe gününden itibaren yürürlüğe girecek bir ateşkes önerdiği açıklanmıştı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, tarafların kabul etmesi halinde Mısır'ın önerdiği ateşkesin perşembe yerel saatle 06:00'da uygulanmaya başlanmasının planlandığı belirtilmişti.

Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinden bulunduran Hamas'ın ateşkes önerisini kabul ettiği, İsrail'den ise henüz yanıt gelmediği ifade edilmişti.

  • Öte yandan Haaretz gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli bazı kaynaklar, Gazze'ye saldırıların birkaç gün içinde sonlandırılmasını beklediklerini dile getirmişti.

Halid Meşal: Gazze direnişi siyonist ordunun imajını yerle bir etti

Hamas'ın yurt dışı sorumlusu ve Eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal.
Hamas'ın yurt dışı sorumlusu ve Eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal.

Öte yandan Hamas'ın yurt dışı sorumlusu ve Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, El-Aksa televizyonuna "Gazze direnişi, Kudüs ve Mescid-i Aksa için zafer kazandı." şeklinde açıklamalar yaptı.

"Bugünden sonra kimsenin hezimete uğrayan düşman üzerine bahis oynayamayacağını" ifade eden Meşal, şunları kaydetti:

Gazze'deki direniş siyonist ordunun imajını yok etti. Gazze ve Kudüs'teki halkımız intifada ruhunu yeniden canlandırdı ve Gazze, Kudüs zaferiyle imkansızı mümkün kıldı.

Batı Şeria ve İsrail'de intifadanın devam etmesi gerektiğini söyleyen Meşal, bunun, mümkün ve gerekli olduğunu vurguladı.

İsrail'in başarısız olduğunu ve Gazze'deki hedeflerine ulaşamadığına işaret eden Meşal, İsrail'in Gazze'deki direniş karşısında hezimete uğramasının ardından bir "galibiyet imajı" arayışında olduğunu kaydetti.

  • Direnişin, haftalarca ve aylarca sürecek bir savaşa karşı kendisini hazırladığını aktaran Meşal, buna rağmen İsrail'in dayanamayarak savaşı durduracağını ifade etti.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da Ramazan ayında ibadet edenlere saldırması ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini evlerinden zorla çıkarma planı bölgede gerginliği tırmandırmıştı.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 63'ü çocuk, 36'sı kadın olmak üzere 217 Filistinli şehit oldu,1500 Filistinli de yaralandı.