Hamas, Filistinlilere "öfke cuması" çağrısı yaptı

Öfke cuması, İsrail'in saldırı ve ihlallerine karşı, cuma namazı sonrası toplanan Filistinlerin gösteri ve kınamalarıyla devam eden bir protesto biçimi.
Öfke cuması, İsrail'in saldırı ve ihlallerine karşı, cuma namazı sonrası toplanan Filistinlerin gösteri ve kınamalarıyla devam eden bir protesto biçimi.

Hamas, Batı Şeria'daki Filistinlilere, Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik tekrarlayan baskınlarını protesto için eylem çağrısı yaptı. Özellikle Batı Şeria'daki Filistinlilere önümüzdeki cumayı öfke gününe çevirme çağrısı yapan Hamas, Filistinlileri İsrail güçlerinin koruması altında Aksa'ya baskın düzenlemeye devam eden yerleşimcilere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Hamas yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya yönelik baskınlarını, işgal güçleri hükümetinin itibarını korumak için gerçekleştirilen umutsuz bir girişim olarak yorumladı.

Filistinlileri, Batı Şeria'daki şehirlerde gelecek cumayı "öfke günü" haline getirmeye davet eden Hamas, kalabalıklar halinde tüm temas noktalarında toplanılması, yerleşimler arasındaki yolların kesilmesi, İsrail hükümetinin himayesinde kendilerine oldu bitti dayatmaya çalışan yerleşimciler karşısında harekete geçme çağrısında bulundu.

Son aylarda İsrail'e karşı gerçekleştirilen öfke cuması protestolarından bir kare.
Son aylarda İsrail'e karşı gerçekleştirilen öfke cuması protestolarından bir kare.

Bu saldırıların daha fazla direniş ve engelleme ile karşılaşacağı aktarılan açıklamada, Filistin halkının, topraklarını ve kutsal değerlerini savunma ile ulusal kurtuluş projesine katılmaya; işgal güçleri ve yerleşimciler karşısında kapsamlı bir direnişi etkinleştirmeye hazır olduğu vurgulandı.

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları aralıksız devam ediyor.
Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları aralıksız devam ediyor.
  • İsrail polisinin eşlik ettiği fanatik Yahudiler, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya sık sık baskın düzenliyor. Fanatik Yahudilerin Harem-i Şerif'e düzenlediği bu tür baskınlar bölgede gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler ise içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

  • Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor. Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana idarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede baskınlar düzenlemeye devam ediyor.

Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.

Hamas Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar'ın işaret ettiği 1111 sayısı

Öte yandan Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar'ın, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil'in Gazze ziyareti sırasında yaptığı "Filistin direnişi, Hamas ve İzzeddin el-Kassam için 1111 sayısını iyi kaydedin, daha sonra bunu iyi hatırlayacaksınız." şeklindeki ilginç açıklaması sosyal medyada farklı yorumlara neden oldu.

Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar.
Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar.

Mısır İstihbarat Başkanı Kamil, dün birkaç saatlik Gazze ziyareti sırasında Sinvar ve kentteki diğer Filistinli grupların liderleriyle bir araya gelerek, İsrail'in son saldırılarının ardından varılan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, Gazze'nin yeniden imarı ve Hamas ile İsrail arasındaki esir takasına ilişkin konuları görüştü.

Sinvar, Mısırlı yetkili ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, İsrail ile esir takası konusunda ilerleme kaydetmek için önlerinde gerçek bir fırsat doğduğunu belirterek, bağlı bulunduğu hareketin bu konuda ivedilikle müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.

Esir takası konusunun daha önce de çeşitli şekillerde gündeme geldiğini hatırlatan Sinvar, bu konuda sonuca varılmasına İsrail'deki iç siyasetin engel olduğunu ifade etti. Öte yandan şu ilginç açıklamayı yapan Sinvar, sözlerinin neye işaret ettiğine ise açıklık getirmedi.

Hamas Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar, Gazze'yi ziyaret eden Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşmüştü.
Hamas Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar, Gazze'yi ziyaret eden Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşmüştü.
Filistin direnişi, Hamas ve İzzeddin el-Kassam için 1111 sayısını iyi kaydedin, daha sonra bunu iyi hatırlayacaksınız.

1111 sayısı hakkında tahminler yürütülüyor

Sinvar'ın bu muğlak açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu sayı hakkında çeşitli tahminler yürütülmeye başlandı.

Sosyal medya kullanıcılarının çoğu, bunun Hamas'ın elindeki İsrailli esirler karşılığında serbest bırakılacak Filistinli tutukluların sayısı olduğu yorumunda bulundu.

Kimi Twitter kullanıcıları ise Sinvar'în sözlerini "Sinvar'dan yeni bir bilmece. İnşallah 1111 Filistinli serbest kalacak." şeklinde yorumladı.

Sinvar'ın açıklamaları doğrultusunda iyimser yorumlar yapan çoğu Filistinli ise sosyal medyada, anlamı henüz belli olmasa bile, Sinvar'ın açıklamalarını ümit verici olarak niteledi.

"Bu, Kassam Tugayları için özel bir sayı olabilir"

Sinvar'ın bu şekilde kasıtlı olarak gizem yaratmaya ve dikkat çekmeye çalıştığına işaret eden Medhun, aynı şekilde söz konusu açıklamanın Mısır İstihbarat Başkanı'nın ziyareti sırasında yapılmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Bu sayının yalnızca Filistinli tutuklularla ilişkilendirilemeyeceğini dile getiren Medhun, "Belki de bu sayı, Kassam Tugayları'nın İsrail'in son saldırılarında kullandığı bir taktik ya da silaha özel olabilir." şeklinde açıklama yaptı.

  • Hamas'ın, Mısır aracılığıyla İsrail'le 11 Ekim 2011'de yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde, bir İsrail askeri (Gilad Şalit) karşılığında hapishanelerdeki 1027 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı. Ancak İsrail, 2014'te serbest bırakılan Filistinlilerden onlarcasını yeniden tutuklamıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 2'si asker 4 İsraillinin esir alındığını açıklamıştı. Kassam Tugayları, bu kişilerin durumu hakkında ise herhangi bir bilgi vermemişti.