Haşdi Şabi destekçileri ABD Büyükelçiliği'ni bastı

Irak'ta ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Şii milis gücü Haşdi Şabi yanlısı protestocular, elçiliğin kapısını kırarak içeri girdi.
Irak'ta ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Şii milis gücü Haşdi Şabi yanlısı protestocular, elçiliğin kapısını kırarak içeri girdi.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Irak'taki Haşdi Şabi taraftarlarının ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni baskını, İdlib'de bombardımandan kaçarak camiye sığınan siviller, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Mısır muhalefetiyle uzlaşıya varması, 2019 yılında Libya'da yaşanan ölüm ve yıkım, Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskı ve zulüm politikası haberleri öne çıktı.

Haşdi Şabi destekçileri ABD Büyükelçiliği'ni bastı

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarları Yeşil Bölge'deki ABD elçiliğinin kapısını kırarak içeri girdi.Göstericilerin elçilik binasına girmesinden önce Haşdi Şabi çatısı altındaki Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) milislerinin Irak askerlerini bina çevresinden uzaklaştırdığı belirtildi. Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurdu. Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı.

İdlib'de savaştan kaçan 49 aile camiye sığındı

Türkiye sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin İdlib kent merkezinde bulunan bir cami, bombardımandan kaçan 49 aileye ev sahipliği yapıyor. Camiye sığınan Suriyelilerden Selva Şerafettin; "Sürekli çatışmalar ve uçak bombalarından yatamıyorduk, şimdi soğuktan uyuyamıyoruz. Çocuklarımın hepsi hasta oldu. Allah'tan tek dileğim bu savaşın bir an önce bitip evimize, sıcak yuvamıza dönmek" derken bir diğer İdlibli Reyhan Ahey; "Allah'ın evindeyiz. En güzel yerdeyiz. Buradan daha güvenli bir yer olamaz" dedi.

İhvan, muhaliflerle mutabakata vardı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısırlı muhalif iş adamı Muhammed Ali'nin geçen cuma günü yayımladığı mutabakat belgesine destek verdiğini açıkladı. İhvan'ın resmi sözcüsü Talat Fehmi, tarafından yapılan açıklamada, "Mısır halkı ve Muhammed Mursi'nin göstermiş olduğu fedakarlıkları takdir eden, vatansever muhalefetin yardımlaşmasını öngören ve ülkenin bütün ulusal güçlerine ivedilikle tek çatı altında toplanması çağrısında bulunan belgeyi İhvan teşkilatı destekliyor." denildi.

2019'da Libya'da ölüm ve yıkım hâkimdi

Darbeci General Halife Hafter'in, 4 Nisan'da başkent Trablus'a saldırı başlatması 2019'da Libya'ya şiddet ve yıkım getirdi. Hafter, 15 Ocak'ta "Libya'nın toprak bütünlüğünü korumak için terör örgütleri DEAŞ ve El Kaide'ye karşı operasyon" bahanesi ile ülkenin petrol zengini güney kentlerine saldırı başlattı. Şubat ayına gelindiğinde, Serrac ile Hafter’in, BM ara buluculuğunda BAE'de gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde "geçiş döneminin yıl sonunda yapılacak seçimlerle tamamlanması konusunda anlaştıkları" duyuruldu. UMH'nin 26 Haziran'da Hafter milislerinin saldırı ve ikmal merkezi olarak kullandığı başkentin güneyindeki Giryan kentini ele geçirmesi dönüüm noktası oldu ve rüzgarın yönü meşru yönetim lehine çevrildi. Hafter saldırıları nedeniyle 2019'da en az 200'ü sivil 1500'den fazla insan hayatını kaybetti, 300 bine yakın Libyalı ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Çin'in Uygur zulmü 2019'da dünya gündemindeydi

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerine yönelik baskı ve asimilasyon politikaları, ülkedeki diğer dini inanışlara karşı aldığı kararlar, "İslam'ı Çinleştirme" ve din kitaplarının komünist ideolojiye uygun şekilde yeniden yorumlanması" gibi başlıklar 2019'da dünya gündeminin en çok tepki çeken haberler arasında yer aldı.