Hilâl göründü, hac günleri başladı

Zilhicce hilâlinin görünmesi, haccın yaklaştığına işaret ediyor.
Zilhicce hilâlinin görünmesi, haccın yaklaştığına işaret ediyor.

İslâm dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen haberlere göre, hicrî aylardan Zilhicce'nin başlangıcına işaret eden hilâl, çıplak gözle görüldü. Buna göre, kurban bayramı 21 Ağustos Salı günü kutlanacak, hacı adayları ise bir gün önce, 20 Ağustos'ta haccın temel rüknü olan Arafat Vakfesi'ni yerine getirecekler.

Arefe Günü, Arafat'ta vakfeye durmak, haccın temel şartı.
Arefe Günü, Arafat'ta vakfeye durmak, haccın temel şartı.

Hilâlin göründüğünün çıplak gözle tespitinden sonra, İslâm ülkelerinin tamamına yakınının aynı gün bayram yapması da böylece kesinleşmiş oldu. Hilâlin gökyüzünde gözlemlenmesi veya görüneceği vaktin hesap yoluyla tayini konusundaki ihtilaftan dolayı, ramazan ve kurban bayramları zaman zaman ayrı günlerde kutlanabiliyor. Bu akşam çeşitli ülkelerden yapılan resmi açıklamaların ardından, kurban bayramında bu yıl ciddi bir ihtilâf yaşanmamış oldu. Geçtiğimiz ramazanın başlangıcında farklılıklar oluşmuş, ancak bayram çoğu İslâm ülkesinde aynı gün kutlanmıştı.

Hac sırasında, Arafat'ın merkezi konumundaki Cebel-i Rahme...
Hac sırasında, Arafat'ın merkezi konumundaki Cebel-i Rahme...

Kurban bayramından önceki gün olan Arefe'de Arafat Vakfesi'ni yapmak haccın kabulü için temel şart olduğundan, bu vaktin titizlikle tespiti büyük önem arz ediyor. Hacı adayları, 20 Ağustos Salı günü Vakfe'yi yerine getirdikten sonra, diğer ibadetleri de yaparak "hacı" olacak.

Zilhicce ayının ilk 10 günü, yani hacca kadar geçecek olan zaman, İslâm'da en kıymetli zaman dilimlerinden biri. Kur'ân'da Fecr suresinin ikinci ayetinde "On geceye yemin olsun ki..." şeklinde atıf yapılan bu vaktin ibadetle değerlendirilmesi, Hz. Peygamber (sav) tarafından da özellikle tavsiye ediliyor.