Hilâl göründü, hac günleri başladı

İslam ülkelerinin neredeyse tamamı 21 Ağustos'ta bayram yapmaya hazırlanıyor.
İslam ülkelerinin neredeyse tamamı 21 Ağustos'ta bayram yapmaya hazırlanıyor.

İslam dünyasının kurban bayramının başlangıcı üzerine fikir birliğine varmasından Tunus'ta tartışmalı miras yasasına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri...

Hindistan'da muson yağmurlarının bilançosu ağır oldu
Hindistan'ın muson mevsiminde şiddetli yağış ve sellerde şimdiye kadar 868 kişi hayatını kaybetti. Hindistan İçişleri Bakanlığının Ulusal Acil Durum Müdahalesi Merkezi'nden yapılan açıklamada, muson mevsiminde Kerala'da 247, Uttar Pradeş'te 191, Batı Bengal'de 183, Maharaştra'da 139 kişi, Gujarat'ta 52, Assam'da 45 ve Nagaland'da 11 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Açıklamada, 7 eyalette aşırı yağışların yol açtığı olaylarda 33 kişinin kaybolduğu, 274 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Hindistan'da muson yağmurlarının bilançosu ağır oldu Hindistan'ın muson mevsiminde şiddetli yağış ve sellerde şimdiye kadar 868 kişi hayatını kaybetti. Hindistan İçişleri Bakanlığının Ulusal Acil Durum Müdahalesi Merkezi'nden yapılan açıklamada, muson mevsiminde Kerala'da 247, Uttar Pradeş'te 191, Batı Bengal'de 183, Maharaştra'da 139 kişi, Gujarat'ta 52, Assam'da 45 ve Nagaland'da 11 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Açıklamada, 7 eyalette aşırı yağışların yol açtığı olaylarda 33 kişinin kaybolduğu, 274 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Kabil'de intihar saldırısı

                                    Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir eğitim merkezinde düzenlenen intihar saldırısında 48 kişinin öldüğü bildirildi. İçişleri Sözcüsü Nacib Daniş, saldırganın, üzerine yerleştirdiği bombayı, Kabil'in Daşti Barçi bölgesindeki Mahdi Mevud eğitim merkezi içerisinde patlattığını söyledi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Vahid Mecruh, yaptığı açıklamada, saldırıda 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 67 kişinin yaralandığını belirtti. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Kabil'de intihar saldırısı Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir eğitim merkezinde düzenlenen intihar saldırısında 48 kişinin öldüğü bildirildi. İçişleri Sözcüsü Nacib Daniş, saldırganın, üzerine yerleştirdiği bombayı, Kabil'in Daşti Barçi bölgesindeki Mahdi Mevud eğitim merkezi içerisinde patlattığını söyledi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Vahid Mecruh, yaptığı açıklamada, saldırıda 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 67 kişinin yaralandığını belirtti. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Gazze'de avlanma sınırı yeniden 9 mil

                                    Gazze'deki balıkçılar, İsrail'in avlanma mesafesini 3 mile indirme kararından geri adım atmasıyla yaklaşık bir ay sonra ilk defa 9 mile kadar açıldı. Gazze'deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, yaptığı açıklamada, Gazze açıklarında avlanma mesafesinin 9 mile çıkarıldığını belirterek, "Bölgedeki balıkçılara, bu sabah (15 Ağustos) yerel saatle 06.00'dan itibaren 9 mile kadar açılabileceklerini ilettik." dedi.
Gazze'de avlanma sınırı yeniden 9 mil Gazze'deki balıkçılar, İsrail'in avlanma mesafesini 3 mile indirme kararından geri adım atmasıyla yaklaşık bir ay sonra ilk defa 9 mile kadar açıldı. Gazze'deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, yaptığı açıklamada, Gazze açıklarında avlanma mesafesinin 9 mile çıkarıldığını belirterek, "Bölgedeki balıkçılara, bu sabah (15 Ağustos) yerel saatle 06.00'dan itibaren 9 mile kadar açılabileceklerini ilettik." dedi.
Tunus'ta tartışmalı yasa meclise geliyor

                                    Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, mirasta kadın erkek arasında eşitliği öngören teklifi meclise sunacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sibsi, Tunus Milli Kadın Bayramı kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmada, "Mirasta kadın-erkek arasındaki eşitlik konusunu yasa haline getirmek istediğini" belirtti. Anayasada yer alan "tüm Tunusluların eşit olduğu" ifadesi üzerine bu değişikliğin yapılacağını belirten Sibsi, "İsteyenlerin anayasaya uygun şekilde isteyenlerin de İslami esaslara göre miras paylaştırabileceğini" ifade etti.
Tunus'ta tartışmalı yasa meclise geliyor Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, mirasta kadın erkek arasında eşitliği öngören teklifi meclise sunacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sibsi, Tunus Milli Kadın Bayramı kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmada, "Mirasta kadın-erkek arasındaki eşitlik konusunu yasa haline getirmek istediğini" belirtti. Anayasada yer alan "tüm Tunusluların eşit olduğu" ifadesi üzerine bu değişikliğin yapılacağını belirten Sibsi, "İsteyenlerin anayasaya uygun şekilde isteyenlerin de İslami esaslara göre miras paylaştırabileceğini" ifade etti.
Hamaney'den Ruhani hükümetine suçlama

                                    Ekonomik anlamda ciddi bir darboğaza sürüklenen İran’da, ülke yönetimiyle ilgili iç çekişme de bütün hızıyla sürüyor. Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’le Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında devam eden gerilim, Hamaney’in yaptığı yeni açıklamayla biraz daha görünür hale geldi. “Bunu ihanet olarak adlandırmıyorum, kötü yönetim demek istiyorum. Ekonomi eğer iyi yönetilirse, İran ABD’nin her türlü yaptırımına direnir ve hepsinin üstesinden gelir” ifadelerini kullanan Ayetullah Hamaney, bu sözleriyle Ruhani ile arasındaki fikir ayrılıklarını da dile getirmiş oldu.
Hamaney'den Ruhani hükümetine suçlama Ekonomik anlamda ciddi bir darboğaza sürüklenen İran’da, ülke yönetimiyle ilgili iç çekişme de bütün hızıyla sürüyor. Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’le Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında devam eden gerilim, Hamaney’in yaptığı yeni açıklamayla biraz daha görünür hale geldi. “Bunu ihanet olarak adlandırmıyorum, kötü yönetim demek istiyorum. Ekonomi eğer iyi yönetilirse, İran ABD’nin her türlü yaptırımına direnir ve hepsinin üstesinden gelir” ifadelerini kullanan Ayetullah Hamaney, bu sözleriyle Ruhani ile arasındaki fikir ayrılıklarını da dile getirmiş oldu.
Hilâl göründü, hac günleri başladı

                                    İslâm dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen haberlere göre, hicrî aylardan Zilhicce'nin başlangıcına işaret eden hilâl, çıplak gözle görüldü. Buna göre, kurban bayramı 21 Ağustos Salı günü kutlanacak, hacı adayları ise bir gün önce, 20 Ağustos'ta haccın temel rüknü olan Arafat Vakfesi'ni yerine getirecekler. Hilâlin göründüğünün çıplak gözle tespitinden sonra, İslâm ülkelerinin tamamına yakınının aynı gün bayram yapması da böylece kesinleşmiş oldu.
Hilâl göründü, hac günleri başladı İslâm dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen haberlere göre, hicrî aylardan Zilhicce'nin başlangıcına işaret eden hilâl, çıplak gözle görüldü. Buna göre, kurban bayramı 21 Ağustos Salı günü kutlanacak, hacı adayları ise bir gün önce, 20 Ağustos'ta haccın temel rüknü olan Arafat Vakfesi'ni yerine getirecekler. Hilâlin göründüğünün çıplak gözle tespitinden sonra, İslâm ülkelerinin tamamına yakınının aynı gün bayram yapması da böylece kesinleşmiş oldu.
Pakistan parlamentosu Imran Han'ı başbakan seçti

                                    Pakistan Ulusal Meclisi'nde son seçimin galibi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) lideri ve başbakan adayı İmran Han ile muhalefet blokunun adayı Şahbaz Şerif arasında yapılan başbakanlık seçimini İmran Han kazandı. Cumartesi günü yemin ederek göreve başlayacak olan İmran Han, ülkeyi yönetecek yeni kabineyi oluşturacak. Han, Pakistan Başbakanı olarak koltuğa oturan 19. isim olacak.
Pakistan parlamentosu Imran Han'ı başbakan seçti Pakistan Ulusal Meclisi'nde son seçimin galibi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) lideri ve başbakan adayı İmran Han ile muhalefet blokunun adayı Şahbaz Şerif arasında yapılan başbakanlık seçimini İmran Han kazandı. Cumartesi günü yemin ederek göreve başlayacak olan İmran Han, ülkeyi yönetecek yeni kabineyi oluşturacak. Han, Pakistan Başbakanı olarak koltuğa oturan 19. isim olacak.
Keita, yeniden Mali Cumhurbaşkanı seçildi

                                    Mali ’de Pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu İbrahim Boubacar Keita kazanarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mali Bölge Yönetimi Bakanı Mohamed Ag Erlaf seçim sonuçlarını ulusal kanal ORTM’de duyurdu. İkinci tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Keita oyların yüzde 67,17’sini alırken, rakibi ve ana muhalefet lideri Soumaila Cisse yüzde 32,83’te kaldı. Cisse seçimlere sahtekarlık karıştırıldığını iddia ederek sonuçları reddedeceğini söyledi.
Keita, yeniden Mali Cumhurbaşkanı seçildi Mali ’de Pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu İbrahim Boubacar Keita kazanarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mali Bölge Yönetimi Bakanı Mohamed Ag Erlaf seçim sonuçlarını ulusal kanal ORTM’de duyurdu. İkinci tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Keita oyların yüzde 67,17’sini alırken, rakibi ve ana muhalefet lideri Soumaila Cisse yüzde 32,83’te kaldı. Cisse seçimlere sahtekarlık karıştırıldığını iddia ederek sonuçları reddedeceğini söyledi.
Refah, bayramda kapalı olacak

                                    İsrail ablukası altındaki Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı, Kurban Bayramı tatili boyunca 6 gün "çift yönlü" olarak kapatılacak. Gazze'deki Sınır Kapıları İdaresi'nin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nda pazartesi gününden itibaren "çift yönlü" olarak çalışmaların duracağı, Kurban Bayramı tatilinin ardından 26 Ağustos'ta işleyişin yeniden başlayacağı belirtildi. Mısır yönetiminden henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.
Refah, bayramda kapalı olacak İsrail ablukası altındaki Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı, Kurban Bayramı tatili boyunca 6 gün "çift yönlü" olarak kapatılacak. Gazze'deki Sınır Kapıları İdaresi'nin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nda pazartesi gününden itibaren "çift yönlü" olarak çalışmaların duracağı, Kurban Bayramı tatilinin ardından 26 Ağustos'ta işleyişin yeniden başlayacağı belirtildi. Mısır yönetiminden henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.