Hilâlin gölgesinde...

Ramazan bayramı, milyonlarca Müslümanın benzer duygular yaşamasına vesile oluyor.
Ramazan bayramı, milyonlarca Müslümanın benzer duygular yaşamasına vesile oluyor.

İslâm dünyası, bir aylık oruç ibadetinin ardından, ramazan bayramını coşkuyla kutlamaya başladı. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, iki dini bayramdan biri olan ramazanı karşılamak için hazırlıklara günler ve haftalar öncesinden başladı. Her ülke ve coğrafyada adetler birbirinden farklılıklar gösterse de, ramazanın getirdiği sevinç ve mutluluk, Müslümanların ortak paydası.

Arap dünyası ve Türkiye, bayramı aynı gün idrak ediyor.
Arap dünyası ve Türkiye, bayramı aynı gün idrak ediyor.

Bayramın yüreklere yaydığı huzura rağmen, birçok İslâm ülkesi mübarek ramazan ayını savaşlar, iç çatışmalar, işgaller, ekonomik krizler ve kıtlıklar gibi çeşitli sorunların gölgesinde idrak etti. Mısır’da on binlerce darbe karşıtı bayramı bir kez daha hapishanede karşılarken, İsrail işgali ramazan ayında da Filistinlilerin hayatını zorlaştırmayı sürdürdü. İç çatışmaların yabancı ülkelerin müdahalesiyle içinden çıkılmaz hale geldiği Suriye ve Yemen’de, milyonlarca kişi ramazanı bombalar ve kuşatmalar altında geçirdi. Çin’in yeni yasaklarla dinî kimliklerinden tamamen uzaklaştırmaya çalıştığı Doğu Türkistan’daki Müslümanlar için de ramazanda herhangi bir rahatlama yaşanmadı.

Bayram namazlarını eda eden Müslümanlar, zorluk ve sıkıntılar içindeki coğrafyalar için dua etmeyi ve bayramın onlara da huzur getirmesini dilemeyi unutmadı.

Batı Afrika ülkeleri, ramazan bayramını 14 Haziran günü başlattı.
Batı Afrika ülkeleri, ramazan bayramını 14 Haziran günü başlattı.

Öte yandan, ramazanın başlangıcında olduğu gibi, bayramın vaktinin tayininde de İslâm ülkeleri arasında bazı ihtilaflar meydana çıktı. Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır gibi bölge ülkeleri bugün (15 Haziran Cuma) bayram yaparken, Batı Afrika ülkeleri hilâlin göründüğünü savunarak dün (14 Haziran Perşembe) oruçlarını açtılar. Sudan, Hindistan, Pakistan, Avustralya ve Yeni Zelanda’da ise, hilâlin görülmediği kaydedilerek, bayramın birinci günü cumartesi (16 Haziran) olarak ilân edildi.