Holokost Endüstrisi

Norman G. Finkelstein / Holokost Endüstrisi: Yahudi Acılarının İstismarı
Norman G. Finkelstein / Holokost Endüstrisi: Yahudi Acılarının İstismarı

30’dan fazla dile çevrilen ve dünya çapında büyük tartışmalara sebep olan Holokost Endüstrisi; Yahudi lobisinin Nazi Holokostu’nu nasıl istismar ettiğini ve İsrail’in işgalci politikalarını Holokost üzerinden nasıl haklı çıkarmaya çalıştığını deşifre eden oldukça önemli bir eserdir.

ABD'li ünlü Yahudi akademisyen Prof. Dr. Norman G. Finkelstein'in 2000 yılında yayınladığı Holokost Endüstrisi, Siyonizm’in, Nazi Holokost'unun anısını siyasî ve malî kazanç sağlayarak İsrail'in çıkarlarını göz etmek amacıyla kullandığını gözler önüne seren kült bir kitaptır.

  • Finkelstein'in bahsettiği Holokost endüstrisi, Nazi dönemi Almanyası’nda Yahudilerin maruz kaldığı acıların daha sonra ABD ve Yahudi elitlerinin ön ayak olmasıyla istismar edilerek İsrail’in on yıllardır devam ettirdiği soykırımı haklı gösterme çabasıdır.

Bu politikanın, Yahudi kültürünü ve Holokost'un özgün anısını yozlaştırdığını savunan yazar, İsrail’in 1967’de sürpriz bir şekilde gerçekleştirdiği Altı Gün Savaşı sonrasında ideolojik bir silah olarak kullanılmaya başladığını söylemektedir.

Yazar, İsrail’in istikrarlı ve başarılı bir şekilde çizdiği “kurban devlet” profilinin, ona, başta ABD olmak üzere Batı devletlerinin de açık desteğini kazandırarak İsrail’in güttüğü işgal politikasında mevcut siyasî tartışmayı farklı bir çağda ve politik bağlamda bağdaşmayacak bir şekilde Nazilere döndürmesini sağladığını söylemektedir.

Holokost endüstrisinin açık bir gasp şantajına dönüştüğünü gösteren “Holokost Endüstrisi”, son yılların en ses getiren kitaplarından birisi oldu.
Holokost endüstrisinin açık bir gasp şantajına dönüştüğünü gösteren “Holokost Endüstrisi”, son yılların en ses getiren kitaplarından birisi oldu.

Finkelstein'in, Holokost endüstrisinin bir anatomisi ve ithamı olarak tanımladığı kitabı 3 bölümden oluşmaktadır:

1-Holokost’u sermayeye çevirmek

2-Sahtekârlar, tüccarlar ve tarih

3-Çifte vurgun

Holokost tazminatları, İsviçre bankaları davası ve S. E. Eizenstat’ın kusurlu adaleti mevzuları da ek bölümünde geniş bir şekilde işlenmiştir.

Holokost Endüstrisi; İsrail-Filistin tartışmasının merkezinde yer alan önemli bir isim tarafından, İsrail'i eleştirilerden korumak için Holokost trajedisini istismar edenlere yönelik sert bir eleştiri olarak kaleme alınmıştır.

Kitap, uluslararası arenada ciddi eleştirileri ve tartışmaları ateşlese de Siyonizm'in Holokost üzerinden kurduğu sömürü çarkını bütün çıplaklığıyla göstermesi açısından okunması gereken öğretici bir eserdir.