İçilebilir su kıtlığı ve kuraklık Afrika'da yüzbinlerce aileyi göçe zorluyor

Somali'de, 2011'deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Somali'de, 2011'deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.

2019'da çöl çekirgelerinin istilası sonrası tarımsal üretimin gerilediği ve gıda krizinin başladığı bölgede peş peşe 3 yağmur döneminde de yağışların beklenenin çok altında gerçekleşmesi yeni gıda krizini tetikledi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu Bölge Direktörü Muhammed Abdiker, içilebilir su kıtlığının kıtada yüzbinlerce aileyi göç etmeye zorladığını bildirdi.

  • Abdiker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Doğu Afrika'daki temiz su sorununa dikkati çekti.
Kuraklığa bağlı olarak temiz su ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Abdiker, "Su kıtlığı, Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu'ndaki yüzbinlerce aileyi yiyecek, içecek ve hayvanlarına otlak bulmak için göçe zorluyor." ifadesini kullandı.

Kuraklıkla ortak mücadele çağrısı yapan Abdiker, temiz su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Abdiker, "Su, milyonlarca insanı yerinden etme gücüne sahip. Göç ise sınırlı su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor." açıklamasını yaptı.

- 1980'lerden bu yana görülen en şiddetli kuraklık

Afrika kıtasının doğusunda 1980'lerden bu yana görülen en şiddetli kuraklık dalgası, yaklaşık 13 milyon kişiyi açlığa mahkum etti.

  • 2019'da çöl çekirgelerinin istilası sonrası tarımsal üretimin gerilediği ve gıda krizinin başladığı bölgede peş peşe 3 yağmur döneminde de yağışların beklenenin çok altında gerçekleşmesi yeni gıda krizini tetikledi.

Birleşmiş Milletler, kuraklık nedeniyle besi hayvanlarının ölmeye başladığını, susuzluk ve gıda sorunu nedeniyle de ailelerin evlerini terk ettiğini açıkladı.

Temiz su sıkıntısı, göçle salgın hastalıkların yayılmasına da yol açtı.

- Doğu Afrika bu ay yağış görmezse milyonlarca kişi açlık krizinin eşiğinde

Kuraklığın etkisinin her geçen gün arttığı Doğu Afrika'da bu ay yağmur yağmaması halinde 28 milyon kişinin şiddetli açlıkla yüz yüze gelebileceği uyarısı yapıldı.

Londra merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'dan yapılan açıklamada, Doğu Afrika ülkelerini 2 yıldır etkisi altına alan kuraklığa karşı uluslararası toplumun harekete geçmemesi halinde bölgedeki 28 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher, "Doğu Afrika, alarm verici seviyede ciddi bir açlık kriziyle yüz yüze. Etiyopya, Kenya, Somali, Güney Sudan ve ötesinde yayılmayı sürdüren büyük çaplı bir felaket yaşanıyor. Bu ay da yağışlar düşmezse, bugün harekete geçilmedikçe geri dönüş neredeyse imkansız hale gelecek." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın yol açtığı krizin en fazla yoksul ülkeleri etkilediği belirtilen açıklamada, artan gıda fiyatlarının birçok krizle baş etmeye çalışan halkları zor durumda bıraktığına işaret edildi.

  • Açıklamada, Doğu Afrika ülkelerinin buğday ithalatının yüzde 90'ını Rusya ve Ukrayna'dan yaptığı hatırlatılarak 2010-2011 yıllarında fiyatlardaki benzer yükselişinin 44 milyon insanı şiddetli yoksulluğa sürüklediği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, bu yılın ilk çeyreğinde Kenya, Somali ve Etiyopya'da milyonlarca kişinin su ve otlak alan bulmak için evini terk etmek zorunda kaldığına da yer verildi.

Somali'de, 2011'deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.