İdlib'de silahlı grupların çekilişi sürüyor.

İdlib'de silahsız alan oluşturma politikası kapsamında silahlı gruplar bölgeden çekiliyor.

İdlib’in silahlı örgütler tarafından boşaltılmaya başlanmasından Hamas’ın İsrail ile barış görüşmeleri için hazır olduğuna dair açıklamasına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

İdlib'de silahlı grupların çekilişi sürüyor.

                                    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, 1,000'den fazla militanın Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinde silahlardan arındırılmış bölgeyi terk ettiğini belirtti.Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Eylül'de iki ülkenin İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar verildiğini açıklamışlardı. Açıklamalarda ayrıca 15 Ekim tarihine kadar "radikal" muhaliflerin çekileceği belirtilmişti.
İdlib'de silahlı grupların çekilişi sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, 1,000'den fazla militanın Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinde silahlardan arındırılmış bölgeyi terk ettiğini belirtti.Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Eylül'de iki ülkenin İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar verildiğini açıklamışlardı. Açıklamalarda ayrıca 15 Ekim tarihine kadar "radikal" muhaliflerin çekileceği belirtilmişti.
Mursi'nin oğlunu tutuklayıp bıraktılar

                                    Mısır'da Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, 10 Ekim sabahı "terör örgütüne üye olmak ve şiddete teşvik etmek" iddiasıyla tutuklanan, Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi'yi kefaletle serbest bırakma kararı aldı. Mursi'nin avukatlarından Abdulmunim Abdulmaksud, yaptığı açıklamada, savcılığın Abdullah'ı 5 bin cüneyh (280 dolar) kefaletle serbest bırakma kararı aldığını belirtti.
Mursi'nin oğlunu tutuklayıp bıraktılar Mısır'da Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, 10 Ekim sabahı "terör örgütüne üye olmak ve şiddete teşvik etmek" iddiasıyla tutuklanan, Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi'yi kefaletle serbest bırakma kararı aldı. Mursi'nin avukatlarından Abdulmunim Abdulmaksud, yaptığı açıklamada, savcılığın Abdullah'ı 5 bin cüneyh (280 dolar) kefaletle serbest bırakma kararı aldığını belirtti.
İkrime Sabri: 1935 tarihli fetva hâlâ geçerli

                                    Mescid-i Aksâ hatibi Şeyh İkrime Sabri, Filistin topraklarında Yahudilere mülk ve arsa satan Müslümanlarla ilgili, Filistinli âlimlerin 1935’te verdiği fetvanın bugün de geçerli olduğunu kaydetti. Söz konusu fetva, Yahudilere satış yapan Müslümanlarla her türlü irtibatın kesilmesini, öldüklerinde cenazelerinin yıkanmamasını ve cesetlerinin Müslüman mezarlıklarına defnedilmemesini öngörüyor. Filistinli Müslümanlar, uzun yıllar boyunca bu fetvayı geçerli ve bağlayıcı kabul etmişlerdi.
İkrime Sabri: 1935 tarihli fetva hâlâ geçerli Mescid-i Aksâ hatibi Şeyh İkrime Sabri, Filistin topraklarında Yahudilere mülk ve arsa satan Müslümanlarla ilgili, Filistinli âlimlerin 1935’te verdiği fetvanın bugün de geçerli olduğunu kaydetti. Söz konusu fetva, Yahudilere satış yapan Müslümanlarla her türlü irtibatın kesilmesini, öldüklerinde cenazelerinin yıkanmamasını ve cesetlerinin Müslüman mezarlıklarına defnedilmemesini öngörüyor. Filistinli Müslümanlar, uzun yıllar boyunca bu fetvayı geçerli ve bağlayıcı kabul etmişlerdi.
Libya’da toplu mezardan 100 ceset çıkarıldı

                                    Kuzey Afrika ülkelerinden Libya’da, içinde en az 100 cesedin yer aldığı bir toplu mezar bulundu. Sirte kentinin güneybatısında bulunan toplu mezarın, bölgeyi 2016’ya kadar yaklaşık iki yıl elinde tutan IŞİD’in öldürdüğü kurbanlara ait cesetleri içerdiği düşünülüyor. IŞİD’in, bölgeyi kontrol ettiği süre boyunca yüzlerce kişiyi infaz ettiği biliniyordu. Kızılay yetkilileri, “Daha fazla cesedin de çıkacağını düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Libya’da toplu mezardan 100 ceset çıkarıldı Kuzey Afrika ülkelerinden Libya’da, içinde en az 100 cesedin yer aldığı bir toplu mezar bulundu. Sirte kentinin güneybatısında bulunan toplu mezarın, bölgeyi 2016’ya kadar yaklaşık iki yıl elinde tutan IŞİD’in öldürdüğü kurbanlara ait cesetleri içerdiği düşünülüyor. IŞİD’in, bölgeyi kontrol ettiği süre boyunca yüzlerce kişiyi infaz ettiği biliniyordu. Kızılay yetkilileri, “Daha fazla cesedin de çıkacağını düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Çin hapishanelerinde bir Uygur kurban daha

                                    Çin yönetiminin hapishanelerde uyguladığı işkenceler altında hayatını kaybeden Doğu Türkistanlı din adamlarına bir yenisi daha eklendi. Uygur aktivistlerin verdiği bilgiye göre, bölgenin tanınmış ilim adamlarından, davetçi ve geleneksel tıp uzmanı Abdussamed Davud, tutuklu bulunduğu cezaevinde, Çin polisinin işkenceleri sonucu yaşamını yitirdi. Davud’un geçtiğimiz şubat ayında öldüğü, konuyla ilgili resmi teyidin ise ancak yeni sağlanabildiği belirtildi.
Çin hapishanelerinde bir Uygur kurban daha Çin yönetiminin hapishanelerde uyguladığı işkenceler altında hayatını kaybeden Doğu Türkistanlı din adamlarına bir yenisi daha eklendi. Uygur aktivistlerin verdiği bilgiye göre, bölgenin tanınmış ilim adamlarından, davetçi ve geleneksel tıp uzmanı Abdussamed Davud, tutuklu bulunduğu cezaevinde, Çin polisinin işkenceleri sonucu yaşamını yitirdi. Davud’un geçtiğimiz şubat ayında öldüğü, konuyla ilgili resmi teyidin ise ancak yeni sağlanabildiği belirtildi.
Etnik ayrımcılık yasasına onay

                                    Tunus Parlamentosu'nun resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamaya göre, etnik ayrımcılığın tüm çeşitlerini yargılayan yasa tasarısı 5 "çekimser" ve bir "ret" oyuna karşı 125 "evet" oyuyla kabul gördü. Onaylanan kanun 11 maddeden oluşuyor. Yasaya aykırı davrananlar hapis ve mali cezalara çarptırılacak.
Etnik ayrımcılık yasasına onay Tunus Parlamentosu'nun resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamaya göre, etnik ayrımcılığın tüm çeşitlerini yargılayan yasa tasarısı 5 "çekimser" ve bir "ret" oyuna karşı 125 "evet" oyuyla kabul gördü. Onaylanan kanun 11 maddeden oluşuyor. Yasaya aykırı davrananlar hapis ve mali cezalara çarptırılacak.
Suriye'de yabancı din adamı istihdamına doğru

                                    Suriye Meclisi’ne sunulan bir yasa tasarısı, ülke içinde büyük tartışmaya neden oldu. Tam metni milletvekillerinden bir saklanan tasarının sosyal medyaya sızdırılmasıyla patlak veren tartışma, dinin tamamen devletin kontrolü altına girmesi nedeniyle yaşanıyor. Yasa tasarısına göre, Suriye Vakıflar Bakanlığı bünyesinde görevli müftüler, ülkenin bütün şehirlerindeki dinî yaşayış ve işleyişten sorumlu olacak. Dinî sohbetler, hutbeler ve hatta zekâtların toplanıp dağıtılması bile müftülerin yetki alanına verilirken, devletin sivil alanda hiçbir dinî faaliyet bırakmaması dikkat çekiyor.
Suriye'de yabancı din adamı istihdamına doğru Suriye Meclisi’ne sunulan bir yasa tasarısı, ülke içinde büyük tartışmaya neden oldu. Tam metni milletvekillerinden bir saklanan tasarının sosyal medyaya sızdırılmasıyla patlak veren tartışma, dinin tamamen devletin kontrolü altına girmesi nedeniyle yaşanıyor. Yasa tasarısına göre, Suriye Vakıflar Bakanlığı bünyesinde görevli müftüler, ülkenin bütün şehirlerindeki dinî yaşayış ve işleyişten sorumlu olacak. Dinî sohbetler, hutbeler ve hatta zekâtların toplanıp dağıtılması bile müftülerin yetki alanına verilirken, devletin sivil alanda hiçbir dinî faaliyet bırakmaması dikkat çekiyor.
Yeni konsey üyeleri belli oldu

                                    Bosna Hersek'te kanton, entite ve ulusal düzeydeki parlamentolar ile devlet başkanlığı konseyi üyelerinin belirlendiği seçimlerde oyların sayımı tamamlandı. Ülkenin en üst makamı olan Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği yarışına dair ilk sonuçları göre, konseyin Boşnak üyeliği için Demokratik Eylem Partisi (SDA) adayı Sefik Dzaferovic kazandı. Konseyin Hırvat üyeliği için yarışan isimlerden Demokrat Cephe (DF) adayı Zeljko Komsic oyların çoğunluğunu alırken, Ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp üyeliği yarışında ise Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) adayı Milorad Dodik rakiplerini geride bıraktı.
Yeni konsey üyeleri belli oldu Bosna Hersek'te kanton, entite ve ulusal düzeydeki parlamentolar ile devlet başkanlığı konseyi üyelerinin belirlendiği seçimlerde oyların sayımı tamamlandı. Ülkenin en üst makamı olan Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği yarışına dair ilk sonuçları göre, konseyin Boşnak üyeliği için Demokratik Eylem Partisi (SDA) adayı Sefik Dzaferovic kazandı. Konseyin Hırvat üyeliği için yarışan isimlerden Demokrat Cephe (DF) adayı Zeljko Komsic oyların çoğunluğunu alırken, Ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp üyeliği yarışında ise Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) adayı Milorad Dodik rakiplerini geride bıraktı.
Muhammed bin Selman: "Amerika'dan 30 yıl önce de vardık"

                                    Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bloomberg televizyonuna verdiği mülakatta, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı, “Suudi Arabistan ABD’siz var olamaz” açıklamasına değindi. "Suudi Arabistan tarihte 1744'ten bu yana mevcut. Sanıyorum, ABD'den 30 yılı aşkın süre önce vardı." diyen Muhammed bin Selman, Trump'ın son açıklamalarının çok isabetli olmadığını belirtti. Prens, "Suudi Arabistan güvenliği karşılığında herhangi bir bedel ödemeyecektir. ABD'den aldığımız tüm silahların parasını ödedik. Bunlar bedavadan gelen silahlar değil." ifadesini kullandı.
Muhammed bin Selman: "Amerika'dan 30 yıl önce de vardık" Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bloomberg televizyonuna verdiği mülakatta, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı, “Suudi Arabistan ABD’siz var olamaz” açıklamasına değindi. "Suudi Arabistan tarihte 1744'ten bu yana mevcut. Sanıyorum, ABD'den 30 yılı aşkın süre önce vardı." diyen Muhammed bin Selman, Trump'ın son açıklamalarının çok isabetli olmadığını belirtti. Prens, "Suudi Arabistan güvenliği karşılığında herhangi bir bedel ödemeyecektir. ABD'den aldığımız tüm silahların parasını ödedik. Bunlar bedavadan gelen silahlar değil." ifadesini kullandı.
"Hamas, İsrail ile anlaşmaya hazır"

                                    Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar, Hamas olarak savaşmak istemediklerini çünkü savaşın Filistinlilerin aleyhine olduğunu belirterek "İsrail ile bir anlaşmaya hazır olduklarını" belirtti. Sinvar, devam etmesi durumunda mevcut durumun bölgede büyük bir patlamaya dönüşeceği uyarısında bulundu.
"Hamas, İsrail ile anlaşmaya hazır" Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar, Hamas olarak savaşmak istemediklerini çünkü savaşın Filistinlilerin aleyhine olduğunu belirterek "İsrail ile bir anlaşmaya hazır olduklarını" belirtti. Sinvar, devam etmesi durumunda mevcut durumun bölgede büyük bir patlamaya dönüşeceği uyarısında bulundu.