Irak seçimlerinde sonuca yaklaşılırken, halk seçim sonuçlarından ümitli değil

Irak'ta 10 Ekim'de düşük bir katılım oranıyla gerçekleşen erken seçimlerde sonuca yaklaşıldı.
Irak'ta 10 Ekim'de düşük bir katılım oranıyla gerçekleşen erken seçimlerde sonuca yaklaşıldı.

Irak'taki Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, ülke genelinde tespit edilen sandıkların elle yeniden sayımının bir hafta içinde sona ereceğini açıkladı.Elle yeniden sayım yapılacak 140 oy verme yeri olduğunu söyleyen seçim yetkilileri, elle sayım işleminin bir hafta içinde biteceğini belirterek sayım ve incelemelerin, hakkında şikayet gelen yerleri kapsayacağını açıkladı. Irak'ta 10 Ekim'de yüzde 41 katılım oranıyla yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu seçimden birinci parti olarak çıktı. Öte yandan Irak halkı çoğunlukla, seçim sonuçlarının Irak'ta bir şeyi değiştirmeyeceğini, yeni kurulacak hükümetten ümitli olmadıklarını belirtiyor.

Irak'taki Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, ülke genelinde tespit edilen sandıkların elle yeniden sayımının bir hafta içinde sona ereceğini açıkladı.

Seçim Komisyonu Prosedürler Müdürü Davud Selman,Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, elle yeniden sayım yapılacak 140 oy verme yeri olduğunu söyledi.

Elle sayım işleminin bir hafta içinde biteceğini belirten Selman, sayım ve incelemelerin, hakkında şikayet gelen yerleri kapsayacağını belirtti.

Iraklı seçim yetkilileri oy sayımının bir hafta içinde bitmesini beklediklerini açıkladı.
Iraklı seçim yetkilileri oy sayımının bir hafta içinde bitmesini beklediklerini açıkladı.
  • Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Adnan Celil Halef, dün yaptığı açıklamada, toplam 18 ildeki seçim merkezlerinden 3 bin 100'ünde kullanılan oyların başkentte yer alan komisyonun merkezinde elle sayılacağını belirtmişti.

Irak'ta seçimin kazananı Sadr Grubu

Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu 73 sandalye elde ederek 329 sandalyeli meclisin birinci partisi oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Irak'taki seçimi birinci parti olarak kazanan Sadr Grubu'nun başında Şiir lider Mukteda es-Sadr bulunuyor.

Eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi'nin Takadddüm Partisi ikinci, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu ise üçüncü parti konumuna yerleşti.

Seçime katılım oranı ise yüzde 41'de kaldı.

Amiri'den seçim sonuçlarına itiraz

  • Irak'ta İran'a yakınlığıyla bilinen Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri, bugün yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarıyla oynandığını ileri sürerek bunu kabul etmediklerini bildirmişti.

İran'a yakınlığıyla bilinen Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri.

Şii "Direniş Grubu" adlı yapı da seçim sonuçlarını kabul etmediklerini duyurmuştu.

Irak’ta iki ay önce ölen aday, milletvekili seçildi

Irak’ta milletvekili seçimini kazananlar arasında yer alan Hristiyan kadın aday Ensam Manueyl İskender’in iki ay önce hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Bağımsız milletvekili adayı İskender, 10 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerde 2 bin 397 oy alarak Hristiyanlara ayrılan kotadan seçimi kazandı.

Ancak daha sonra adayın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İskender'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanarak 35 gün hastanede tedavi gördüğü ve iki ay önce hayatını kaybettiği bildirildi.

  • Açıklamada, "İnsanlar oy verirken ya öldüğünü bilmeden ya da insani tavırlarını göz önünde bulundurarak hareket etti. Rahmetliye rahmet ve mağfiret dilenmesini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Irak’ta azınlık olarak Hristiyanlara genel seçimlerde kota hakkı tanınıyor.

Irak’ta seçim sonuçları halkı memnun etmedi: "Bir şey değişmeyecek"

Öte yandan seçim sonuçlarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceği görüşünde olan Iraklılar, yönetim kadrosunda aynı yüzlerin tekerrür ettiğini vurguluyor.

Iraklılar yönetim kadrosunda hep aynı isimlerin bulunacağı öngörüsüyle seçimlerin ülkeleri için bir yenilik getirmeyeceğini belirtiyor.
Iraklılar yönetim kadrosunda hep aynı isimlerin bulunacağı öngörüsüyle seçimlerin ülkeleri için bir yenilik getirmeyeceğini belirtiyor.
  • Seçime katılım oranının açıklanandan daha düşük olduğunu düşündüğünü söyleyen Iraklı Muhammed Fazıl, "Bu sonuçları beklemiyorduk. Katılım oranının yüzde 20’ye ulaştığını sanmıyorum. Bu sonuçlar siyasi taraflara bir ceza ve Tahrir Meydanı ile ülkenin güneyinde dökülen şehitlerin kanının bedeli. Bu seçimler birçok yüzü değiştirdi. Ayrıca Nasıriye’de devrimcilerin oylarıyla kazananlar güneyde bir katılım olduğunu gösteriyor ama Bağdat’a gelince fazla katılım olmadığını söyleyebilirim. Seçime katılımı oranının açıklanandan daha düşük olduğu kanaatindeyim” dedi.

Seçimlere katılım oranının açıklanan yüzde 41'lik orandan çok daha düşük olduğunu belirten bazı Iraklılar ise, katılım oranının ancak yüzde 20'ye ulaşmış olabileceği yorumunda bulundu.
Seçimlere katılım oranının açıklanan yüzde 41'lik orandan çok daha düşük olduğunu belirten bazı Iraklılar ise, katılım oranının ancak yüzde 20'ye ulaşmış olabileceği yorumunda bulundu.

Ali Karrar ise, “Sadr Grubu’nun bu seçim kazanacağını tahmin ediyorduk. Geçen seçimlerden sonra durum kötüye gitti ama yeni hükümet geçmişin olumsuzluklarından ders çıkararak bu sorunlara çare bulacak” ifadelerini kullandı.

  • Kasım Mümin adlı Iraklı ise seçimlerin yeni bir şey getirmediği kanaatinde olduğunu belirterek, “Hiçbir hayırlı beklentim yok. Çünkü aynı yüzler tekerrür ediyor. Bundan önce Sadr Grubu ülkeyi yönetmiyor muydu? Bakanların çoğu onlara aitti. Seçime katılım oranına gelince yüzde 40, demek ki halkın çoğu oy kullanmamış. Millet yorgun ve aynı şeyin tekrar olacağını biliyor. Aynı olmasa da muhtemelen daha da kötüye gidecek” şeklinde konuştu.

Seçimlerde hile yapıldığına dair iddialarını değerlendiren Hüseyin Cabiri ise, “Seçimlere hile katılabilir. Sonuçlar doğru olmayabilir, ama buna rağmen ben hiç bir şeyin değişmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü yüzler aynı, hiçbir şey değişmeyecek” dedi.