Irak'ta ender bir Picasso tablosu bulundu...

Nisan 1949'da Vallauris'te çekilmiş bir portre İspanyol ressam Pablo Picasso'yu gösteriyor. (AFP)
Nisan 1949'da Vallauris'te çekilmiş bir portre İspanyol ressam Pablo Picasso'yu gösteriyor. (AFP)

Irak'ta bir süredir ünlü ressam Pablo Picasso'ya ait olduğu iddia edilen bazı tablolar ortaya çıkıyor. Ancak sanat koleksiyoncuları bunların orijinalliğini şimdiye dek reddetti. Irak'ta keşfedilen sahte Picasso tabloları serisinin sonuncusu...

Iraklı yetkililer, Diyala ilindeki bir uyuşturucu baskınında "milyonlarca dolar" değerinde bir Picasso tablosunu ele geçirdiklerini söylediler.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Narkotik Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerle Mücadele Genel Müdürlüğü'ne göre yetkililer, tablonun Diyala'da uyuşturucu ticareti ve nakliyesi yaptıkları şüphesiyle tutuklanan üç kişinin elinde bulunduğunu söyledi.

Tablonun Irak'ın Diyala vilayetinde düzenlenen bir uyuşturucu baskınında bulunduğu iddia ediliyor.
Tablonun Irak'ın Diyala vilayetinde düzenlenen bir uyuşturucu baskınında bulunduğu iddia ediliyor.

Narkotikle mücadele medya ofisi müdürü Albay Bilal Sobhi, resmi Irak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen uluslararası ressam Picasso'ya ait bir tabloya el konuldu. Uyuşturucu ticareti, eski eser ticaretine ulaşana kadar cinayet, hırsızlık, adam kaçırma, tecavüz, çete oluşumu, yolsuzluk ve aile parçalanması gibi birçok suçla bağlantılıdır." şeklinde konuştu.

Tablonun adı ve şüpheli sahibi de dahil olmak üzere tabloyla ilgili daha fazla ayrıntı henüz açıklanmadı.

Kara borsa

İspanyol ressama ait çeşitli tablolar, 1973'teki ölümünden bu yana karaborsada dolaşırken bulunuyordu.

  • Ressamın, arkasında 13.500 resim, 100.000 baskı ve gravür, 34.000 civarında illüstrasyon, yüzlerce heykel ve seramik bıraktığına inanılıyor.

2009 yılında, Bağdat'ın güneyindeki bir kasabaya yapılan baskında Picasso’ya ait olduğu iddia edilen Çıplak Kadın adlı bir tablo ele geçirildi.

Tablo, babasının 1991 yılında Kuveyt'te bir askerken tabloyu alıp Irak'a getirdiğini iddia eden bir köylü tarafından satılmıştı.

Bununla birlikte, sanat koleksiyoncuları ve uzmanları daha sonra, Paris'teki Louvre'un sanat eserini reddettiği, koleksiyonunda hiçbir zaman bir Picasso olmadığını söyleyerek tablonun aslında sahte olduğunu öne sürdüler.

  • Bazıları, Diyala tablosunun, eğer gerçekse, Saddam Hüseyin'in işgali sırasında Kuveyt'ten yağmalandıktan sonra Irak'a götürülmüş olabileceğini düşünüyor.

Sanat tarihçisi ve Picasso uzmanı Tim Hilton, Middle East Eye'a, eğer durum buysa, "Gerçekliğini doğrulamanın olası bir yolunun, kaynağını ve Kuveyt'te nasıl sona erdiğini takip etmek olacağını" söyledi.

Hilton, “Resimlerinin hiçbirine bir isim vermedi, bu yüzden Irak medyasında verilen hiçbir isim onun olmayacaktı” dedi.