Irak'ta ölü sayısı 250 oldu: Öğrenciler de gösterilerde

Irak'ta 1 Ekim'den beri devam eden hükumet karşıtı gösteriler sonucu Başbakan Abdülmehdi istifa etmeyi kabul etti.
Irak'ta 1 Ekim'den beri devam eden hükumet karşıtı gösteriler sonucu Başbakan Abdülmehdi istifa etmeyi kabul etti.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde ölü sayının 250'ye yükselmesi ve öğrencilerin de protestolara katılması, Lübnan'da Başbakan Hariri'nin istifası sonrası göstericilerin teknokrat hükumet talebi, Cezayir'de seçimlerin planlandığı gibi 12 Aralık'ta yapılacağının açıklanması, Hindistan'ın özel statüsü kaldırılan Cammu Keşmir'i ikiye bölmesi, Pakistan'da trenin alev alması sonucu ölen 73 kişinin çoğunun Tebliğ Cemaati mensubu olması haberleri öne çıktı.

Irak'ta ölü sayısı 250 oldu: Öğrenciler de gösterilerde

Irak’ta işsizlik, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzlukların protesto edildiği 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde ölenlerin sayısı 250'yi aşarken 11 binden fazla kişi de yaralandı. Irak'ta polisin göstericilere sert müdahalesi, öğrencilerin de protestolara katılmasında etkili oldu. Öğrenciler, okullarında ve meydanlarda protestolara destek olurken pek çok okulun eğitime ara verdiği bildirildi. Öte yandan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 6 gündür süren protesto gösterileri nedeniyle Başbakan Adil Abdülmehdi’nin istifa etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Lübnan halkının talebi: Teknokrat hükûmet

Başbakan Saad el-Hariri'nin 17 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle dün istifa etmesinin ardından göstericilerin, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Meclis Başkanı Nebih Berri gibi yönetimdeki diğer sembol isimlerin istifası için baskı oluşturacağı bildiriliyor. Hariri, 21 Ekim'de ülkedeki ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar alındığını açıklamış, ancak bu kararlar protestoları durdurmaya yetmemişti.

Cezayir'de seçimler için son nokta konuldu

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, muhalefetin "uygun koşulların bulunmadığı ve aceleye getirildiği" gerekçesiyle ertelenmesini istediği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin planlandığı gibi 12 Aralık'ta yapılacağını belirtti. Salih, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ve müttefikleri için kullandığı "çete" ifadesini yineleyerek, seçimlere karşı çıkanların "bu çete ekseninde" hareket edenler olduğunu savundu.

Cammu Keşmir Hindistan tarafından ikiye bölündü

Hindu milliyetçisi Modi hükümetince, 5 Ağustos'ta özel statüsü kaldırılan Cammu Keşmir, ikiye bölündü. Yeni düzenlemeyle, federal devlet yapısına sahip Hindistan'daki eyalet sayısı 29'dan 28'e inerken, birlik toprağı sayısı da 7'den 9'a yükseldi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi,"Cammu Keşmir'e özel statü tanıyan ve 5 Ağustos'ta kaldırılan anayasanın 370'inci maddesinin, Cammu Keşmir'e sadece ayrılıkçılık ve terörizm getirdiğini ileri sürdü.

Tren yangınında ölenlerin çoğu Tebliğ Cemaati'nden

Pakistan'ın Liyakatpur kenti yakınlarında üç vagonu alev alan yolcu treninde son yapılan açıklamalara göre 73 kişi hayatını kaybetti, 40'tan fazla kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin çoğunun yangından kurtulmak için trenden atlayanlar olduğu belirtildi. Yanan üç vagondan ikisinin ekonomi sınıfı, birinin ise birinci sınıf vagon olduğu bilgisi paylaşılırken ekonomi sınıfındaki biletlerin tamamının Tebliğ Cemaati üyelerince satın alındığını aktarıldı.