Irak'ta protestocular Haşdi Şabi'ye bağlı merkezi yaktı

Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları militanları Irak sokaklarında  devriye gezerken görülüyor.
Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları militanları Irak sokaklarında devriye gezerken görülüyor.

Irak'ın Kerbela vilayetinde protestocular, Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları'nın merkezini ateşe verdi, vilayet binasına baskın girişiminde bulundu. Irak'ın güneyindeki Vasıt vilayetinde de hükümet karşıtı gösteri düzenleyenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 48'i polis toplam 59 kişi yaralandı.

Kerbela emniyetinde adını vermek istemeyen bir subayın AA muhabirine verdiği bilgiye göre, çok sayıda protestocu Kerbela'daki Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları Merkezi'ni ateşe verdi.

Sivil savunma ekiplerinin binanın tümünü saran yangını söndürmek için çaba sarf ettiği belirtildi.

Protestocular valilik binasına baskın yaptı

Kerbela vilayet merkezinde valilik binası da protestocular tarafından baskına maruz kaldı. Güvenlik kuvvetleri, kalabalığın binaya girişine engel olmak istedi. Kalabalığın dağılması için göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçlerine göstericiler taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi.

Basra vilayetinde gazetecilerin kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından suikaste kurban gitmesi, Iraklıların yeniden sokaklara dökülmesine neden oldu.

Basra vilayetinde gazetecilerin suikasta uğramasının ardından sembolik tabutlar taşıyan protestocular suikastların araştırılmasını istedi.
Basra vilayetinde gazetecilerin suikasta uğramasının ardından sembolik tabutlar taşıyan protestocular suikastların araştırılmasını istedi.

Göstericiler protestolarda dış güçlere boyun eğmeyecek bağımsız bir adayın geçiş sürecinde ülkenin başına getirilmesini istiyor.

Hükümet karşıtı gösterilerde 59 kişi yaralandı

AA muhabirinin güvenlik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Irak'ta göstericilerin Kut kentindeki Vasıt Üniversitesinin kapısını kapatıp kimsenin içeri girmesine izin vermemesi üzerine, güvenlik güçleri duruma müdahale etti.

Bu sırada güvenlik güçleri ile gruptakiler arasında yaşanan arbedede 48'i polis toplam 59 kişi yaralandı. Yaralıların durumunun iyi olduğu belirtildi.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana altyapı yetersizliği, işsizlik, ülkenin içişlerine yönelik dış müdahale gibi gerekçelerle hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliğinin 4 Aralık 2019'daki açıklamasına göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde en az 460 kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı.