İran, çift uyruklu eski bakan yardımcısı Ali Rıza Akbari’yi İngiltere adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam etti

Ali Rıza Akbari, İran tarafından idam edildi.
Ali Rıza Akbari, İran tarafından idam edildi.

İran'ın gizli ulusal güvenlik bilgilerini İngiliz istihbarat servisi MI6'ya verdiği söylenen İngiltere ve İran vatandaşlığı bulunan İran'ın eski savunma bakan yardımcısı Ali Rıza Akbari, casusluk yaptığı suçlamasıyla Cumartesi günü (dün) infaz edildi.

İran, Birleşik Krallık için casusluk yaptığı iddiasıyla eski bir savunma bakan yardımcısını idam etti.

Yargının resmi haber kaynağı Cumartesi sabahı İngiliz-İran çifte uyruklu Ali Rıza Akbari'nin "Dünyada yolsuzluk" yapmaktan ve İngiliz istihbaratı adına casusluk yaparak ulusal güvenliğe karşı hareket etmekten suçlu bulunmasının ardından asıldığını doğruladı.

Akbari'nin daha önce "istihbarat aktararak ülkenin iç ve dış güvenliğine zarar vermek" suçundan idam cezasına çarptırıldığı da eklendi.

Açıklamada, "İngiliz casus servisinin bu davadaki eylemleri, hükümlünün değerini, erişiminin önemini ve düşmanın ona olan güvenini göstermiştir" denildi.

  • MI-6'dan eğitim aldığını, İran istihbarat servislerini engellemek için paravan şirketler kurduğunu, Avusturya ve BAE dahil çeşitli ülkelerde istihbarat toplantıları yaptığını ve ülkesine “ihanet” ettiği için ödül olarak İngiliz vatandaşlığı aldığını iddia etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, saldırıyı "kendi halkının insan haklarına hiç saygı duymayan barbar bir rejim tarafından gerçekleştirilen duygusuz ve korkakça bir eylem" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Bu barbarca hareket, mümkün olan en güçlü şekilde kınanmayı hak ediyor. Bu tartışmasız kalmayacak.”

Daha önce, "bu, insan hayatını hiçe sayan barbar bir rejimin siyasi amaçlı bir eylemidir" diyerek Akbari'nin idamının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de infazın durdurulması çağrısında bulunmuştu.

İran'ın nükleer teknolojisinin mimarlarından biri olarak bilinen Muhsin Fahrizade suikaste kurban gitti.
İran'ın nükleer teknolojisinin mimarlarından biri olarak bilinen Muhsin Fahrizade suikaste kurban gitti.
Akbari'nin, 2020'de Tahran yakınlarındaki bir kasabada suikasta kurban giden üst düzey bir nükleer bilim adamı olan Muhsin Fahrizade de dahil olmak üzere düzinelerce üst düzey İranlı yetkili hakkında bilgi aktardığı iddia edildi. İran saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.

İran yargısına göre Akbari, ülkeyi terk etmeden önce 2004 yılında İngiliz istihbaratında beş yıl çalışmaya başladı. 2009'da İngiltere tarafından kendisine İran'ı terk etmesi tavsiye edildiği iddia edildi.

Akbari'nin daha sonra birkaç yıl sonra faaliyetlerine devam etmek için İran'a yeniden girdiği ve sonunda tutuklandığı iddia ediliyor.

Yargı, tutuklanma tarihini açıklamadı ancak 2019 yılında gözaltına alındığı bildirildi.

İran'ın eski savunma bakan yardımcısı Ali Rıza Akbari casusluk suçlamasıyla idam edildi.
İran'ın eski savunma bakan yardımcısı Ali Rıza Akbari casusluk suçlamasıyla idam edildi.

Bu haftanın başlarında, devlete bağlı IRNA haber ajansı, İran'ın 1997'den 2005'e kadar mevcut güvenlik şefi ve savunma bakanı olan Ali Şamkhani'nin yakın müttefiki olduğu söylenen Akbari'nin "itiraflarını" gösterdiği iddia edilen bir video yayınladı.

  • Akbari'nin ailesi, İngiliz medyasına onun masum olduğunu ve İran'daki “siyasi oyunların” kurbanı olduğunu söylemişti.

KAYNAK : EL CEZİRE